Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Vstup do rakouské ligy se vyplatil, tvrdí vedení Znojma

Znojmo – Vstup hokejistů Znojma do mezinárodní rakouské ligy EBEL vyzněl podle vedení klubu navzdory vyřazení v prvním kole play-off jednoznačně pozitivně. Svoje představy po kroku do neznáma v podobě opuštění české první ligy si znojemský klub naplnil. I když Orli v sezoně hospodařili v celé EBEL se suverénně nejnižším rozpočtem, byli v play-off chorvatskému Medveščaku Záhřeb důstojným soupeřem.

Orli Znojmo – KHL Medveščak Zagreb
zdroj: www.hcorli.cz autor: Rostislav Pfeffer

"Dostali jsme se dále, než jsme očekávali. Do soutěže jsme vstupovali s tím, že jsme nechtěli skončit v tabulce poslední," ohlédl se za sezonou trenér Martin Stloukal, podle nějž byl vstup do EBEL jediným možným způsobem, jak zachránit znojemský hokej v určité kvalitě. Znojmo strávilo 11 sezon v extralize, po odprodeji licence do Brna ale druhá nejvyšší česká soutěž ztratila pro diváky i sponzory na zajímavosti. "Tato realita znamenala pouze přežívání. Chyběl zájem, na kterém se podepsala i současná legislativa hokejových soutěží," poznamenal Stloukal.

Rozhodování o vstupu Znojma do rakouské ligy ovlivnilo několik faktorů. Při setrvání v první lize řešilo vedení, zda být farmou nějakého extraligového klubu, nebo se osamostatnit. Jenže ekonomická síla regionu není velká. "Marketingová složka ve Znojmě je směrem do České republiky velmi omezená. Z pohledu reklamy do čtyř zemí je už mnohem zajímavější," tvrdí Stloukal, podle nějž bylo lákavé i postupné zvyšování hokejové kvality EBEL.

Vstup do mezinárodní ligy oživil i skomírající zájem znojemských fanoušků o hokej. V loňské sezoně na zápasy první ligy chodilo v průměru 1 400 diváků, nyní se tento počet o tisícovku zvýšil. Zápasy Znojma začali mnohem častěji navštěvovat také rakouští příznivci z pohraničí i z nedalekého Hollabrunu.

Za soupeři najezdili znojemští hokejisté v základní části EBEL 16 600 kilometrů. Pokud by hráli českou první ligu, ujeli by zhruba o 6 200 kilometrů méně. "Letošní sezona nás stála zhruba 750 tisíc eur (19 milionů korun). Tato částka byla z celé EBEL ligy suverénně nejnižší. Například Salcburk hospodaří s částkou 13 milionů eur," přiblížil Stloukal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články