Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zápas pod širým nebem v Helsinkách si zahrají i Nummelin s Kapanenem

Helsinky – Ve čtvrtek 9. února otevře program švédských Oddset Hockey Games duel mezi Finskem a Ruskem. Zápas to bude výjimečný. Poprvé v dějinách Euro Hockey Tour se hokejisté postaví na led pod otevřeným nebem. Finská reprezentace, do které se vrací devětatřicetiletý obránce Petteri Nummelin z Lugana a o rok mladší útočník Sami Kapanen z KalPy Kuopio, se střetne v rámci jinak švédského turnaje s Ruskem na Olympijském stadionu v Helsinkách.

Olympijský stadion v Helsinkách
zdroj: Getty Images autor: Mark Dadswell

Zájem diváků o nezvyklou podívanou je velký, Helsinky podobné střetnutí národních týmů pod širým nebem dosud neviděly. V minulosti tu hráli rivalové z Helsinek IFK a Jokerit. Seveřané přistupují k celé akci s velkou pečlivostí. Turnaj je jednou z posledních příprav před mistrovstvím světa, které pořádají Finové spolu se Švédy. Význam turnaje se odráží i ve faktu, že do týmu Suomi nebyl povolán žádný mezistátní nováček. V kádru Finů je celkem dvanáct mistrů světa z loňska.

Ostřílení Nummelin a Sami Kapanen, mistři světa z roku 1995, se představili naposledy ve finském dresu na mistrovství světa v Německu v roce 2000, kde Finové vypadli ve čtvrtfinále s Českem. Zatímco Nummelin, jenž je rekordmanem s 15 účastmi na světových šampionátech, je o té doby stále oporou Lugana, Kapanen měl od hokeje roční pauzu. Po zápase s Ruskem se Finové přesunou do Stockholmu, kde je v sobotu čeká duel s Českem a v neděli severské derby se Švédskem. Výběr Suomi je po dvou turnajích Euro Hockey Tour v tabulce poslední se sedmi body a jednobodovou ztrátou na třetí Česko.

Martensson a Weinhandl se vracejí do švédské reprezentace

Švédský trenér Pär Marts povolal do reprezentace mimo jiné hokejové útočníky Tonyho Martenssona a Mattiase Weinhandla z Petrohradu. Ofenzivní hvězdy současného lídra Kontinentální hokejové ligy povolal poprvé za svého působení u prvního týmu Tří korunek, kam nastoupil po mistrovství světa v Německu v roce 2010. Martensson i Weinhandl se právě na tomto turnaji objevili v národním týmu naposledy.

Martensson září v Petrohradu, který vede český trenér Miloš Říha. Se 49 body za 19 branek a 30 asistencí z 44 duelů je třetí v produktivitě a s 35 kladnými body suverénně vede statistiku účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech. "Prožívá možná nejlepší sezonu v Rusku. V minulém ročníku se chtěl dát dohromady a byl mimo národní tým. Teď má opět touhu hrát," řekl Marts na dnešní nominační tiskové konferenci. "Mattias Weinhandl měl otřes mozku, ale už je v pořádku," doplnil švédský kouč na adresu druhého navrátilce, který v této sezoně ve 35 duelech zaznamenal 30 kanadských bodů.

Švédové vstoupí do turnaje v hale Globen ve čtvrtek 9. února od 19:00 proti České republice. O dva dny později změří síly s Ruskem a na závěr je čeká v neděli severské derby s Finskem. Výběr Tří korunek je po dvou turnajích Euro Hockey Tour v tabulce druhý s devíti body a ztrátou tří bodů na vedoucí Rusko.

Za Slovensko si na turnaji BelSwissBank zahraje sedm hráčů z české extraligy

Sedm hráčů z české extraligy zařadil trenér slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek do nominace na turnaj BelSwissBank, který se uskuteční 10. a 11. února v běloruském Minsku. Hlavní hvězdou výběru je zkušený útočník Miroslav Šatan, který se podílel na všech medailových úspěších Slovenska na mistrovství světa včetně zisku titulu v roce 2003.

Extraligu budou na turnaji, na němž se vedle Slovenska a domácího Běloruska představí ještě Švýcarsko a Německo, zastupovat třinecký brankář Peter Hamerlík, obránci Milan Hruška z Komety Brno, Michal Sersen ze Sparty, René Vydarený z Českých Budějovic a útočníci Milan Bartovič z Liberce, Mário Bližňák ze Sparty a Marek Hovorka z Kladna.

Nominace na Oddset Hockey Games

Finsko

Brankáři: Niko Hovinen (Pelicans Lahti), Ari Ahonen (Magnitogorsk/KHL).

Obránci: Ossi Väänänen (Jokerit Helsinky), Mikko Kousa (IFK Helsinky), Joonas Järvinen (Pelicans Lahti), Petteri Nummelin (Lugano/Švýc.), Lasse Kukkonen (Magnitogorsk/KHL), Topi Jaakola (Lulea/Švéd.), Janne Niskala (Mytišči/KHL), Pasi Puistola (Čerepovec/KHL).

Útočníci: Tuomas Kiiskinen, Sami Kapanen (oba KalPa Kuopio), Juha-Pekka Hytönen (Jyväskylä), Marko Anttila (TPS Turku), Janne Pesonen (IFK Helsinky), Jarno Koskiranta (SaiPa Lappeenranta), Janne Lahti (Jokerit Helsinky), Perttu Lindgren (Lukko Rauma), Jesse Joensuu (HV 71/Švéd.), Petri Kontiola (Čeljabinsk/KHL), Antti Pihlström (Ufa/KHL), Juhamatti Aaltonen (Magnitogorsk/KHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL).

Švédsko

Brankáři: Viktor Fasth (AIK Stockholm), Erik Ersberg (Ufa/KHL).

Obránci: Klas Dahlbeck, Magnus Johansson (oba Linköping), Christian Bäckman (Frölunda), Mattias Ekholm (Brynäs), Jonas Frögren (Färjestad), Staffan Kronwall (Čerepovec/KHL), Daniel Fernholm (IFK Helsinky/Fin.).

Útočníci: Magnus Kahnberg, Fredrik Pettersson, Joel Lundqvist (všichni Frölunda), Calle Järnkrok, Jakob Silfverberg (oba Brynäs), Carl Söderberg, Andreas Jämtin (oba Linköping), Tony Martensson, Mattias Weinhandl (oba Petrohrad/KHL), Patrik Zackrisson, Jonas Andersson (oba Atlant Mytišči/KHL), Mathias Sjögren (Färjestad), Simon Hjalmarsson (Lulea), Nicklas Danielsson (MODO Hockey).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články