Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Vynikající Mrázek byl vyhlášen nejlepším brankářem

Calgary - Český hokejista Petr Mrázek byl vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství světa hráčů do 20 let a byl zvolen i do All Star týmu turnaje. Devatenáctiletý hráč týmu zámořské juniorské OHL Ottawa 67's dosáhl unikátního zápisu, protože byl oceněn i přesto, že Česko nezasáhlo do bojů o medaile a skončilo páté. Nejproduktivnějším hráčem turnaje byl Rus Jevgenij Kuzněcov.

Mezi hvězdami šampionátu se objevil český zástupce poprvé od roku 2005, kdy byl vybrán direktoriátem turnaje nejlepším gólmanem a rovněž zařazen akreditovanými novináři do nejlepší šestice Marek Schwarz.

Nejužitečnějším hráčem turnaje v Edmontonu a Calgary byl vyhlášen ruský útočník Jevgenij Kuzněcov, který se stal se 13 body za šest branek a sedm asistencí také nejproduktivnějším hráčem. Získal i cenu pro nejlepšího útočníka a nechyběl v All Star týmu. Tam se objevil i nejlepší obránce MS Brandon Gormley z Kanady.

Přehled individuálních ocenění:

Brankář: Petr Mrázek (ČR),

Obránce: Brandon Gormley (Kanada),

Útočník: Jevgenij Kuzněcov (Rusko).

Nejužitečnější hráč: Jevgenij Kuzněcov (Rusko).

All Star tým:

Petr Mrázek (ČR) - Brandon Gormley, Oscar Klefbom (Švédsko) - Jevgenij Kuzněcov, Max Friberg (Švédsko), Mikael Granlund (Finsko).

Dva zástupce v All Star týmu mají čerství mistři světa ze Švédska díky obránci Oscaru Klefbomovi a kanonýrovi Maxu Fribergovi. Šestici doplnil ještě finský forvard Mikael Granlund.

Produktivitu MS dvacítek vyhrál Kuzněcov

Ruský útočník Jevgenij Kuzněcov vyhrál produktivitu mistrovství světa o dva body před Švédem Maxem Fribergem a Finem Mikaelem Granlundem. Devatenáctiletý hráč Čeljabinsku si v sedmi zápasech připsal 13 bodů za šest branek a sedm asistencí. Kuzněcovovi stačilo bodovat ve dvou zápasech. Při výhře nad Lotyšskem 14:0 si totiž připsal devět bodů za tři trefy a šest přihrávek a v semifinále proti Kanadě (6:5) zaznamenal další hattrick a asistenci.

Druhý Friberg nasbíral v šesti duelech devět branek, díky kterým ovládl tabulku střelců, a dvě přihrávky. Třetí Mikael Granlund v sedmi utkáních skóroval dvakrát a s devíti asistencemi se podělil s Rusem Nailem Jakupovem o pozici nejlepšího nahrávače.

Česká dvacítka narazí za rok na Švédy, Finy, Švýcary a Lotyše

Česká hokejová dvacítka bude hrát za rok na mistrovství světa v základní skupině B v Ufě s obhájci titulu Švédy, Finy, Švýcary a Lotyši. V skupině A se představí domácí Rusko, Kanada, Slovensko, Spojené státy americké a nováček mezi elitou Německo.

V Ufě se bude hrát ve dvou halách. V Ufa Areně pro 7 950 diváků, která byla postavena v roce 2007, hraje zápasy úřadující mistr KHL. Tam se bude hrát skupina B s domácím Ruskem, český tým spolu s dalšími zástupci 'áčka' se představí v Paláci sportu pro 3 900 příznivců.

Složení základních skupin pro MS dvacítek 2011:

Skupina A: Švédsko, Finsko, Česká republika, Švýcarsko, Lotyšsko.

Skupina B: Rusko, Kanada, Slovensko, USA, Německo.

Nejproduktivnějším obránce se stal Kanaďan Brandon Gormley, jenž si připsal v šesti zápasech šest bodů za tři trefy a stejný počet přihrávek. Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech měl s deseti kladnými body jeho krajan Mark Stone.

Nejtrestanějším hráčem byl s 29 minutami další Kanaďan Boone Jenner. O druhé místo se podělil český útočník Petr Straka se Slovákem Matúšem Chovanem s 27 minutami.

Mezi brankáři měl nejnižší průměr 1,43 inkasované branky na zápas Kanaďan Mark Visentin. Nejvyšší úspěšností zákroků 95,31 procenta se může pochlubit Rus Andrej Vasilevskij, který dokázal na turnaji dvakrát udržet čisté konto.

Celkových 31 zápasů navštívilo 444 718 diváků, což bylo v průměru 14 345 na zápas. Turnaj v Calgary a Edmontonu tak jen těsně zaostal za MS v Ottawě z roku 2009, kdy zavítalo na stadiony 453 282 diváků, tedy v průměru 14 622 na utkání.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články