Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi narazí ve čtvrtfinále na Rusy

Calgary/Edmonton - Soupeřem českého týmu ve čtvrtfinále mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě budou obhájci titulu Rusové. Rozhodla o tom jejich prohra se Švédy 3:4 v prodloužení, která je odsunula na druhou příčku v základní skupině A. Zápas se hraje v noci z pondělí na úterý od 3:00 SEČ.

Ruští hokejisté do 20 let
zdroj: ČTK/AP

Rusové měli nadosah přímý postup do semifinále, který by jim zajistilo vítězství v základní skupině, místo toho však společně s Kanadou ušetří síly Švédové.

Seveřané přitom do utkání vstoupili velmi špatně. Ve třetí minutě inkasovali dvakrát během pouhých sedmi sekund a ještě do první přestávky dostali další gól při vlastní přesilovce.

I přes střeleckou převahu ve druhém dějství vydržel stav 3:0 pro Rusy až do nástupu k třetí části. V ní však Švédové dokázali ještě přidat, přestříleli svého soka drtivým poměrem 22:4 a při power play 40 sekund před závěrečnou sirénou Max Friberg vyrovnal. V prodloužení pak Rusy definitivně srazil do kolen Joakim Nordström.

"Před poslední třetinou jsme si v šatně připomněli obrat Rusů v Buffalu (ve finále minulého šampionátu s Kanadou)," uvedl pro web Iihf.com švédský kouč Roger Rönnberg. "Když jsme však vstřelili vítězný gól, snažil jsem se hráče, kteří slavili na střídačce, krotit a upozorňoval je, že jsme ještě nic nevyhráli. Turnaj začíná až nyní," doplnil Rönnberg.

Švédští hokejoví mladíci
zdroj: ČTK/AP

Dál jdou i Slováci

Přestože to tak v jejich klíčovém duelu se Švýcarskem dlouho nevypadalo, do čtvrtfinále nakonec proklouzli také Slováci. Svěřenci kouče Ernesta Bokroše prohrávali v 8. minutě již 0:2 a i v dalším průběhu tahali za kratší konec. Když v úvodu třetí části inkasovali branku na 2:4, zdál se postup v nedohlednu.

Přišla však skvělá pasáž mezi 46. a 50. minutou, kdy dokázali nastřílet čtyři branky a zaskočení Švýcaři už se poté nezmohli na odpověď. Hattrick zaznamenal útočník Matúš Chovan. "Toto vítězství je pro naši malou zem obrovským úspěchem. Nyní půjdeme na další zápas a každý další úspěch bude pro nás něčím navíc," řekl Bokroš webu Iihf.com a vyhlížel tak již čtvrtfinálový souboj s Finskem.

Sloovenská hokejová reprezentace do 20 let
zdroj: ČTK/AP

Boje v základní skupině B v Edmontonu zakončilo zámořské derby, v němž Kanada porazila USA 3:2. Domácí Kanaďané vedli už po první třetině 3:0, ale Američané, kteří měli již před utkáním jistou účast pouze ve skupině o udržení, se vrátili ve třetí části do hry a v závěru sahali po vyrovnání.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články