Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Finové přehráli USA, Slováci nestačili na Rusko

Calgary/Edmonton – Hokejisté Finska po úvodním debaklu s Kanadou 1:8 na mistrovství světa hráčů do 20 let zabrali a porazili v základní skupině B v Edmontonu Spojené státy americké 4:1. Ve skupině A v Calgary zůstává suverénní Rusko, které zvítězilo nad Slovenskem 3:1. První ztrátu utrpěli Švédové, když vyhráli nad Švýcarskem 4:3 až po samostatných nájezdech.

Radost hokejistů Finska
zdroj: AP

Finové výrazně posílili své naděje na play-off před zápasy s Dánskem a Českem. Na úspěchu proti Američanům se výrazně podílel brankář Sami Aittokallio. Hráč Ilvesu Tampere, který po zásahu pukem do krku při rozbruslení musel vynechat úvodní zápas s Kanadou, si připsal 38 úspěšných zákroků. Američané přestříleli v úvodních dvou třetinách soupeře v poměru 24:9, ale od 22. minuty prohrávali po gólu Salomäkiho.

Po 19 vteřinách závěrečné části sice vyrovnal Saad, ale v 51. minutě vrátil vedení Suomi při hře čtyř proti čtyřem Armia. Za 19 vteřin se trefil i kapitán Mikael Granlund a výsledek dovršil znovu Armia. "Museli jsme zapomenout na první zápas. Mezi Kanadou a USA nebyl tak velký rozdíl, ale my jsme hráli hodně jinak. Je to pro nás důležité vítězství," řekl Aittokallio pro oficiální stránky Mezinárodní hokejové federace.

Finové porazili USA na šampionátu po čtyřech prohrách poprvé od roku 2006, kdy ve Vancouveru vyhráli v boji o bronz. Ve skupině A se tak dramatizuje boj o play-off, když za suverénní Kanadou, která ještě hraje s outsiderem Dánskem, mají po třech bodech USA, Česko i Finsko. Češi se utkají v pátek s Američany a v sobotu na silvestra s Finskem, USA narazí ještě na Kanadu a Finové na Dány.

Rusové, kteří stejně jako Kanada zůstávají na turnaji bez ztráty bodu, se Slovenskem prohrávali, když 33 vteřin před koncem úvodní třetiny skóroval Bubela. Roli favorita ale splnili, když v 25. minutě vyrovnal Ožiganov, po 105 vteřinách závěrečného dějství otočil stav Naumenkov a gólmana Šimbocha překonal ještě Kučerov.

Švýcaři proti Švédsku nejdříve odpověděli na přesilovkový gól Friberga také v početní výhodě díky trefě Vermina. Potom Nordström opět v přesilovce a Rensfeldt zařídili favoritovi vedení 3:1, v 52. minutě však v dvojnásobné výhodě snížil opět Vermin a bod zajistil Švýcarsku 124 vteřin před koncem třetí třetiny Kukan. V nájezdech skórovali jen Švédové Collberg a Friberg.

Skupina A (Calgary):

Švédsko - Švýcarsko 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Friberg (Rensfeldt, Klingberg), 37. Nordström (Bäckman, Karlsson), 42.Rensfeldt (Thorell, Granberg), rozhodující sam. nájezd Collberg - 26. Vermin (Kukan), 53. Vermin (Hofmann), 58. Kukan (Bertschy). Rozhodčí: Croft (USA), Šindler - Gebauer (oba ČR), Carlson (Kan.). Vyloučení: 6:6, navíc Friberg (Švéd.) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 14 782.

Rusko - Slovensko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 25. Ožiganov (Jakupov, Kosov), 42. Naumenkov (Zemčenko), 55. Kučerov (Grigorenko, Nestěrov) - 20. Bubela. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Zalaski (Kan.) - Sormunen (Fin.), Woodwoorth (USA). Vyloučení: 5:1, navíc Tělegin (Rus.) 10 min. Bez využití. Diváci: 19 289.

Skupina B (Edmonton):

USA - Finsko 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 41. Saad (Etem, Coyle) - 22. Salomäki (Armia), 51. Armia (Markus Granlund, Ristolainen), 52. Mikael Granlund (Hakanpää, Pulkkinen), 57. Armia (Donskoi). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Klein - Murchinson (oba Kan.), Novák (SR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 14 000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články