Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sýkora zařídil dvěma góly vítězství New Jersey nad Buffalem

New York – Český hokejista Petr Sýkora zařídil ve středečním utkání NHL dvěma góly vítězství New Jersey 3:1 nad Buffalem a stal se první hvězdou zápasu. Pětatřicetiletý útočník skóroval pokaždé po spolupráci s Patrikem Eliášem, který se díky dvěma asistencím vyrovnal v čele produktivity českých hráčů v soutěži vedoucímu Tomáši Fleischmannovi.

Sýkora vstřelil úvodní dvě branky zápasu. Při první gólové situaci mu Eliáš přenechal puk do tandemu a Sýkorova střela zápěstím se se štěstím doplazila za brankovou čáru. Ve druhém případě těžil plzeňský rodák z dobrého forčekinku spoluhráčů, Eliáš mu předložil puk mezi kruhy, odkud se Sýkora znovu prosadil. "Dostávám šanci hrát v jedné lajně se skvělými hokejisty, s Pattym (Eliášem) a Zubiem (Zubrusem). Každý do hry vnáší něco jiného a jednou za čas pak odehrajete zápas, jako byl tento," řekl Sýkora.

Zkušený útočník v minulé sezoně působil v české extralize a následně v KHL. V létě pak uspěl na přípravném kempu Devils a podepsal s vedením klubu jednoletou smlouvu, která mu zaručuje příjem 650 tisíc dolarů. A jeho přínos a výkon v zápase s Buffalem ocenil i brankář Martin Brodeur, s nímž se v roce 2000 radoval ze zisku Stanley Cupu. "Hrál výborně. Přesně proto ho sem přivedli. Takového hráče náš tým do útoku potřeboval," uvedl Brodeur. "A to těch gólů mohl dát klidně pět. Byl to jeden z těch zápasů, kdy si ho puk vždycky najde," dodal Zach Parise, který ve 27. minutě zvýšil na 3:0. Hosté už dokázali jen zkorigovat trefou Thomase Vaneka.

Brankář Tomáš Vokoun inkasoval jeden gól z 32 střel hokejistů New Yorku Rangers a dovedl Washington k výhře 4:1. Pětatřicetiletý gólman chytal od úvodní minuty poprvé od 13. prosince, kdy byl v duelu s Philadelphií střídán, a od té doby dělal v pěti utkáních náhradníka Michalu Neuvirthovi. Mladšímu z české dvojice zase nevyšel minulý zápas s Buffalem, a tak si role znovu prohodili. "Hráli jsme s velkým nasazením, kluci dřeli, zejména v oslabeních. Dokázali jsme dodržovat plán, který jsme měli – chtěli jsme hrát jednoduše s pukem a soupeři více do těla. A to se nám většinu zápasu dařilo.

Pokud budeme hrát tímto způsobem i v dalších zápasech, obvykle budeme úspěšní," řekl Vokoun, který v závěrečné části zneškodnil všech 15 střel. Překonal ho sice v této pasáži jednou Ryan Callahan, ale jeho branka, která by upravila skóre na 3:2, nebyla kvůli kopnutí do puku uznána. Rangers tak přišli o pětizápasovou neporazitelnost i první místo ve Východní konferenci. Dva góly vítězů dal Alexandr Sjomin. Zaváhání Rangers využili obhájci Stanley Cupu z Bostonu, kteří zvítězili ve Phoenixu 2:1 v prodloužení a dostali se do čela Východní konference. Jediný gól Bruins v základní hrací době vsítil už v první minutě David Krejčí střelou z mezikruží.

Coyotes ještě v úvodní třetině vyrovnali a pak stav změnil až v prodloužení obránce Dennis Seidenberg. Za domácí nenastoupil kvůli zranění útočník Martin Hanzal. V celé soutěži nasbíralo více bodů než Boston pouze Chicago, které ale ve středu doma podlehlo Los Angeles 0:2. Hlavním strůjcem vítězství hostů byl brankář Jonathan Quick, jenž pochytal 38 střel a připsal si pátou nulu sezony.

V této statistice je mezi brankáři nejlepší. O góly se postarali Trent Hunter a Jarret Stoll. "Byl to ale týmový výkon. O výhru se zasloužily všechny čtyři útoky, šest obránců a brankář," nepřipisoval si Quick zvláštní zásluhy. "Myslím si, že v prvních dvou třetinách jsme je přehráli, ale v jejich aréně je jen otázkou času, kdy se dostanou ke své nátlakové hře. Naštěstí jsme jejich bouři ve třetí třetině přežili a odvážíme si oba body," dodal.

Výsledky NHL:     New Jersey - Buffalo 3:1 Washington - New York Rangers 4:1Chicago - Los Angeles 0:2Phoenix - Boston 1:2 v prodl.Nashville - Minnesota 2:1 po sam. nájezdech San Jose - Vancouver 2:3 v prodl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články