Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Tři extraligové kluby čeká čtvrtfinále European Trophy

Praha- Tři české kluby zasáhnou do finálového turnaje přípravné soutěže European Trophy, který se odehraje ode dneška do neděle v Salcburku a Vídni. Extraligového lídra České Budějovice čeká konfrontace s předním finským klubem Jokerit Helsink, Plzni stojí v cestě do semifinále švédská Lulea, Pardubice vyzvou domácí Salcburk.

Soupeři Jihočechů a plzeňských Indiánů na závěrečném klání s názvem Red Bulls Salute jsou shodně na čtvrté příčce ve svých ligách, které se řadí k vůbec nejlepším v Evropě. Na Pardubice čeká druhý tým průběžné tabulky mezinárodní rakouské soutěže EBEL, kde od této sezony působí i Znojmo.

S ohledem na to, jak se v poslední době nedaří českému hokeji na mezinárodní scéně při vzájemných kláních s hokejem švédským, má teoreticky nejtěžší pozici Plzeň. "Jedeme tam s cílem vyhrát první zápas, pak se uvidí. Je to podobné jako na MS - potřebujete vyhrát čtvrtfinále. Když se to nepovede, pak už se hraje pouze 'o pusinky'," řekl plzeňský trenér Marian Jelínek.

Plzni se s uzdravenými hráči vrátila do hry pohoda

K nastudování soupeře si sehnal záznam dvou zápasů švédské ligy. "Takže jakžtakž víme, jaký soupeř nás čeká. Jeho hra je hodně postavena na výborné defenzivě, z níž umí rychle přejít do brejků. Mají mladý tým, který umí hrát velmi agresivně," uvedl Jelínek.

"A také staví na mladém gólmanovi. Je vidět, že budují něco nového. Je to jiný tým, než když jsem tam byl před pěti, šesti lety," připomněl dobu, kdy klub vedl současný svazový šéftrenér Slavomír Lener a Jelínek v klubu vypomáhal jako odborník na kondiční přípravu.

Plzni se s uzdravením zkušených hráčů vrátila na hokejky pohoda, ovšem Jelínek tomu žádnou váhu nepřikládá. "Je to jiná knížka, tamtu jsme zatím zavřeli a otevřeli novou. Ta hra bude jiná, ale určitě hodně založená na bruslení," předpovídal Jelínek.

Uspět chtějí i Českobudějovičtí, kteří celý systém turnaje považují za velmi dobrý a zajímavý projekt. "Přejeme si, abychom i do budoucna mohli v této soutěži pokračovat. Zároveň doufáme, že se v dalších letech zvedne popularita tohoto turnaje. Jedeme do Rakouska s těmi nejvyššími ambicemi," vyhlásil na klubovém webu sportovní manažer Josef Zajíc.

"Sice bychom si potřebovali trochu odpočinout a dát se dohromady, ale na řadě je Red Bulls Salute. Bude to pro nás zajímavá konfrontace s nejlepšími týmy Evropy. Bude to náročné, zápasy se hrají v rychlém sledu. Jedeme na turnaj, kde si dáváme ty nejvyšší cíle a chceme klub zviditelnit i v evropském měřítku," uvedl kanonýr Aleš Kotalík.

Pozorně svého nejbližšího soupeře studovali i v Pardubicích. "Všechny záznamy jsme si sestříhali, na posledním utkání se byl přímo v Salcburku podívat náš skaut Petr Hemský, tudíž po teoretické stránce budeme dobře připraveni," řekl asistent trenéra Ladislav Lubina klubovému webu. "Nejedeme se jen zúčastnit, ale hrát o vítězství," ujistil Lubina.

Východočeši se museli v posledním období vypořádat s několika zraněními a absencemi hráčů. "V současné době k tomu přibudou tři těžké zápasy ve třech dnech, což není žádná legrace. My se ale budeme snažit rozprostřít síly na maximální počet hráčů. Nevím, zda budeme mít k dispozici čtyři kompletní formace," přiblížil Lubina.

Radost jemu a hlavnímu kouči Pavlu Hynkovi může ale dělat výrazně zlepšený herní projev týmu v jeho posledních vystoupeních, kdy za čtyři zápasy nastřílel celkem 23 branek. "Zaplaťpánbůh za naši současnou sérii v extralize. Tahle šňůra nám pomohla, dostali jsme se do první šestky a máme relativní klid do hry," pochvaloval si Lubina.

Dobrá produktivita by se mohla hodit, neboť právě domácí Salcburk získal pro turnaj na krátkodobé angažmá zajímavou posilu - v jeho brance by se měl objevit ostřílený kanadský gólman Marty Turco.

"Salcburk se dozvěděl, že jsem volný, tak se mi ozvali. Mám radost, že se vše podařilo dotáhnout do zdárného konce. Šance zahrát si na turnaji si moc vážím," ujistil Turco. "Jsem dost ctižádostivý. Chci celý turnaj vyhrát. Splatil bych tak důvěru a očekávání, které do mě v Salcburku vkládají," dodal gólman s dlouholetými zkušenostmi z NHL pro server laola1.at.

Každému z finalistů připadla již za postup ze základní skupiny automaticky prémie 20 tisíc eur (489.000 korun). Obhájcem prvenství je německý Eisbären Berlín, který ve finále minulého ročníku porazil švédský klub HV 71 5:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články