Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

\"Dobrý rozhodčí je ten, který na ledě není vidět,\" říká nejlepší sudí hokejové extraligy

Praha - První ročník ankety o nejlepšího hlavního rozhodčího v hokejové extralize, kterou uspořádal web rozhodci.org a ve které hlasují zástupci klubů, médií a hokejových odborníků, vyhrál Milan Minář. Zvítězil těsně před druhým profesionálem v nejvyšší soutěži Vladimírem Šindlerem, třetí pak byl nováček uplynulé sezony Martin Fraňo. Mezi dvojicemi čárových sudích si podle hlasujících zástupců klubů, médií a dalších hokejových odborníků vedli nejlépe Miloš Bádal s Romanem Pouzarem.

Minářovi, který na mistrovství světa v Kanadě odpískal pět utkání, zajistilo prvenství 29 bodů, čímž o dva předstihl Šindlera. Oba rozhodčí byli v minulém ročníku jedinými profesionály mezi muži s píšťalkou. Dvojice Bádal, Pouzar zvítězila o osm bodů před duem Stanislav Barvíř, Petr Blümel. Třetí skončili o další dva body zpět Petr Charvát s Františkem Kalivodou, který byl druhým českým zástupcem mezi rozhodčími na MS a byl nasazen do šesti utkání.

Poslední chyba

O vítězství nepřipravila Mináře ani pozastavená delegace na závěrečné boje v extraligovém play off kvůli chybě, které se společně s kolegou Jaroslavem Kubešem dopustili ve druhém čtvrtfinálovém duelu mezi pražskou Slavií a Třincem, kdy chybně uznali branku Jiřího Polanského při samostatných nájezdech.

Vítězství v anketě, které získal i přes svou poslední chybu, si Minář velice váží, neboť svědčí o tom, že hlasující vzali v úvahu jeho dlouhodobou práci. Minář už dříve vyhrál dvě Kříšťálové píšťalky pro nejlepšího rozhodčího extraligy, které uděluje agentura BPA.

Represivní složka

Lední hokej začal hrát v pěti letech a jako hráč se na ledě objevoval až do vojny. Tehdy se rozhodl zkusit dráhu rozhodčího. Minář nedělá rozdíl mezi zápasem extraligy a světového mistrovství a na každé utkání se pečlivě připravuje. Fyzické přípravě prý věnuje tolik pozornosti jako samotní hráči.

"Dobrý rozhodčí je ten, kterého na ledě není vidět," uvědomuje si. A skutečnost, že často upadne v nemilost hráčů i diváků ho netrápí, vždyť "rozhodčí je vždycky jen represivní složka. Mám rád každý stadion, kde je bouřlivá atmosféra, kam přijde 10 000 diváků - a já nevnímám, jestli na mě řvou sprostě, já vnímám atmosféru jako takovou a tohle mám rád."

Kompletní výsledky ankety o nejlepší rozhodčí sezony 2007/2008:

Hlavní: 1. Minář 29 bodů, 2. Šindler 27, 3. Fraňo 15, 4. Bolina 6, 5. Hradil, Husička oba 5, 7. Homola, Šír oba 4, 9. Jeřábek 3, 10. Rejthar 2, 11. Hodek, Polák oba 1.

Čároví: 1. Bádal - Pouzar 26, 2. Barvíř - Blümel 18, 3. Charvát - Kalivoda 15, 4. Bláha - Kostka 3, 5. Lederer - Tošenovjan 1.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články