Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Finští hokejisté skončili na MS třetí, když porazili Švédsko 4:0

Québec - Hokejisté Finska získali potřetí za sebou na mistrovství světa medaili. V souboji o bronz zdolali skandinávského rivala Švédsko 4:0 a stejně jako v roce 2006 skončili třetí. Loni v Moskvě obsadili Finové druhé místo. Švédové podobně jako loni na stupně vítězů nedosáhli, v Moskvě také prohráli duel s bronz, tehdy s domácím Ruskem.

Hokejový zápas Finsko – Švédsko
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Švédové nasadili do zápasu gólmana Liva, který byl v semifinále s Kanadou jen na tribuně a na soupisce pro zápas chyběla jednička Lundqvist. Po zklamání v boji o finále oba týmy nabíraly v úvodu pomaleji obrátky a až v páté minutě se po Ruutuově nastřelení jen těsně nedostal k puku před odkrytou branku Olli Jokinen. Za Švédy nebezpečně vypálil Weinhandl.

Do vedení se dostali ve 12. minutě Finové, když Kapanenovu nepovedenou střelu trefil pohotově z mezikruží Pihlström. Za dvě minuty se radovali svěřenci kanadského trenéra Sheddena podruhé poté, co Niskalovo nahození od modré čáry skončilo za zády gólmana švédského mistra HV 71. Ve švédské přesilovce neuspěli v pokusu o snížení Rickard Wallin a proti jmenovci ve finské brance i Bäckström.

Další šance zmařil gólman Minnesoty v druhé třetině, kdy se výběr Tří korunek snažil zvrátit vývoj zápasu. Na poslední chvíli zachránil situaci v 26. minutě, kdy po pokusu osamoceného Martenssona už puk mířil do branky. Za šest minut stejný hráč finského gólmana nepřekonal v přesilovce. V další možnosti minul těsně pravou tyč finské branky Andersson.

Švédové soupeře v druhé části přestříleli v poměru 11:2, ale Bäckström odolával. Lekci z efektivity dali Finové soupeři v 43. minutě, kdy Hyvönen našel z rohu naslepo volného Pihlströma a o majitelích bronzových medailí bylo prakticky rozhodnuto. Švédský kouč Gustafsson sáhl necelých osm minut před koncem při hře čtyři na čtyři krátce k power play, což sudí zmátlo a chtěli Švédy vyloučit za příliš mnoho hráčů na ledě. V 58. minutě při další hře Tří korunek bez brankáře dovršil v oslabení výsledek Mikko Koivu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články