Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Jágr se vrací, zámořská hokejová show začíná

New York - Ve znamení comebacku Jaromíra Jágra se ponese nový ročník zámořské NHL. Návrat posily Philadelphie z ruského Omsku po třech letech do slavné soutěže je hlavní událostí pro české hokejové fanoušky, ale Jágrova forma z přípravy začala budit pozornost i v zámoří. Tam nicméně hlavním tématem zatím zůstává otázka, zda superstar Sidney Crosby z Pittsburghu překoná potíže po otřesu mozku a vrátí se do sestavy Penguins. Soutěž odstartuje třemi zápasy v noci ze čtvrtka na pátek středoevropského času a v centru zájmu bude duel Bostonu s Philadelphií.

Domácí Bruins ještě žijí dozvuky červencového triumfu ve Stanleyově poháru. V úterý na týmové večeři v bostonském hotelu Harbor převzali šampioni mistrovské prsteny a před zápasem s Flyers vyvěsí ke stropu haly TD Garden při slavnostním ceremoniálu plaketu připomínající červencový triumf. Pak už se Bruins i s českým ofenzivním lídrem Davidem Krejčím, který vyhrál v play-off produktivitu a stal se i nejlepším střelcem, vydají za obhajobou svých pozic. Na úvod čeká pětadvacetiletého centra, který letos s 12 trefami překonal Jágrův český střelecký rekord v jednom play-off, souboj s kladenským fenoménem. Devětatřicetiletý Jágr na pozici nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL bude útočit jako devátý hráč v historii na hranici 1600 bodů, ke které mu chybí jediný bod.

Radost hokejistů Philadelphie
zdroj: AP autor: Matt Slocum

Finalista Stanleyova poháru Vancouver přivítá Pittsburgh bez Crosbyho, jehož už osm měsíců trápí následky otřesu mozku. Stále má povolený jen bezkontaktní trénink, a přestože během kempu necítil problémy, určitě nenastoupí v prvních třech duelech Penguins. Čtvrtek nabídne i kanadské derby mezi Torontem a Montrealem, o den později v dalším programu slavná soutěž zavítá už popáté ze sebou na evropský kontinent v projektu NHL Premiere. Letos se odehrají čtyři zápasy ve třech zemích. New York Rangers budou hrát ve Stockholmu nejdříve s Los Angeles a v sobotu také s Anaheimem. V pátek se představí v Helsinkách Buffalo s Anaheimem a v sobotu v Berlíně Los Angeles s Buffalem.

Winter Classic
zdroj: AP

Pokračovat bude i tradiční venkovní tradice Winter Classic, i když tentokrát se nebude hrát na Nový rok, ale kvůli kolizi s americkým fotbalem až o den později. A letos se může na netradiční zážitek těšit i hvězdný Jágr s krajanem Jakubem Voráčkem v týmu Flyers. Philadelphia přivítá na baseballovém stadionu Citizens Bank Park s kapacitou 43 500 diváků New York Rangers. Jágr by si mohl výkony na ledě říct i o další tradiční akci, Utkání hvězd, které bude na programu poslední lednový víkend v Ottawě. Maraton 1 230 zápasů základní části NHL skončí v sobotu 7. dubna, kdy se představí ve hře všech 30 klubů. Vedení soutěže čeká jednání o nové kolektivní smlouvě s NHLPA, která skončí po sezoně, a diskuze o startu hráčů NHL na olympijských hrách v Soči v roce 2014.

Winnipeg Jets
zdroj: ČT4

Mezi významné události patří také návrat NHL po patnácti letech do kanadského Winnipegu, kam se přestěhoval klub z Atlanty. Své pozice hlavních hvězd z minulé sezony budou obhajovat vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče a Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle NHLPA Daniel Sedin z Vancouveru, nejlepší střelec a držitel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče podle Asociace profesionálních hokejových novinářů Corey Perry z Anaheimu či sběratel brankářských ocenění i nejužitečnější hráč play-off Tim Thomas z Bostonu.

Řada českých hokejistů bude prokazovat své kvality po přestupu v nových klubech. Mezi nimi například i nejproduktivnější český hráč uplynulé sezony Martin Havlát, který byl vyměněn za Danyho Heatleyho z Minnesoty do San Jose. Dvě osobnosti se budou snažit pomoci k úspěchu ambicióznímu Washingtonu, kam přišel zkušený bek Roman Hamrlík z Montrealu a gólman Tomáš Vokoun z Floridy, který bude svou pozici jedničky hájit před krajanem Michalem Neuvirthem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články