Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeští hokejisté se rozloučili s Montrealem a zamířili do Québeku

Pierrefonds (Kanada) - Dva tréninky už i s útočníkem Martinem Eratem absolvovali po pondělním přípravném utkání s Francií čeští hokejisté ve sportovním centru Pierrefonds poblíž Montrealu a dnes po poledni už zamířili autobusem do dějiště mistrovství světa v Québeku vzdáleného necelých tři sta kilometrů.

Alois Hadamczik
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Po asi tříhodinové cestě se ubytují v hotelu Hilton, večer se akreditují a ve čtvrtek ve 12:15 východoamerického času (18:15 SELČ) budou v Colisée Pepsi poprvé trénovat. Tréninku bude předcházet oficiální fotografování.

Do Québeku se přesunula celá výprava i s šestadvacetičlenným kádrem. Zatím není jisté, kdo jej opustí, protože trenér Alois Hadamczik čeká na vývoj v zámořské NHL. Podle reprezentačního trenéra se tři až čtyři hráči ještě do konečného výběru nemusí vejít. Český národní tým nadále sleduje možnost posílení po druhém kole Stanleyova poháru, kde jsou blízko vyřazení New York Rangers, Colorado i San Jose.

Všechny tři týmy prohrávají 0:3 na zápasy, přičemž San Jose s útočníkem Milanem Michálek hraje další zápas už dnes a Rangers a Colorado ve čtvrtek. Hadamczik má zájem vedle Michálka o dalšího forvarda Jaroslava Hlinku z Colorada a obránce Michala Rozsívala z New Yorku Rangers. Od všech tří má z dřívějšku příslib, že by měli zájem na MS hrát. Pokud jejich týmy vypadnou, mělo by už záležet jen na postoji zámořského klubu.

Hadamczik upozorňuje, že musí ještě počkat, jak se situace s případnými posilami vyvine. "Pokud by to dopadlo tak, že by ti hráči vypadli, tak budeme okamžitě žádat o jejich uvolnění," prohlásil Hadamczik. Navíc má zájem i o hráče z Montrealu - centra Tomáše Plekance a beka Romana Hamrlíka. Canadiens dnes hrají na ledě Philadelphie za nepříznivého stavu 1:2 na utkání.

Podle počtu posil bude muset reagovat a selektovat současný kádr, v němž je už nyní o jedno jméno více, než pojme soupiska na mistrovství světa. "Hráči to tu cítí, že mohou přijet ještě další. Takový je hokejový život. Nemůžeme pohrdat takovými hráči, kteří hrají pět, šest let NHL," řekl Hadamczik.

Nic na tom nemění ani to, že třeba Hlinka v Coloradu hraje jen sporadicky. "Když byl v domácí lize a stálo to na něm, každý viděl, jaký výkon předváděl. Každý soudný člověk musí brát, že tady ta kvalita je," uvedl Hadamczik. Za Rangers vůbec nenastupují v play off bek Marek Malík a útočník Petr Průcha. "U Průchy zvažujeme situaci. Pokud by byli volní ti všichni, které chceme, tak už to nebudeme měnit. Když jsme ale byli v New Yorku na inspekční cestě, jako první řekl, že pokud mu dáme šanci, tak by chtěl."

Další hvězdy - Milan Hejduk z Colorada a Jaromír Jágr s Martinem Strakou z New Yorku Rangers - v Kanadě hrát nebudou. Hejduk hraje se zraněním, Jágr a Straka byli po olympijských hrách v Turíně v roce 2006 mezi hráči, kteří se s reprezentací rozloučili, přičemž kapitán Rangers alespoň po dobu svého působení v zámoří.

Hadamczik neměl jasno, jestli se pokusí Jágra v případě vyřazení oficiálně znovu oslovit. "Když jsem ho oslovil, tak řekl, že ne. Buď mu oficiálně zavoláme: 'Jsi volnej, máš tady šanci hrát', nebo ne. Potřebujeme ale hráče, kteří by okamžitě sbalili kufry a jeli a mohlo jim v tom zamezit jen to, že nedostanou povolení od klubu. Nění čas, aby se někdo rozmýšlet," dodal reprezentační kouč.

Hledání sestavy pro mistrovství světa se od úterý posunulo tak, že v elitní formaci trénuje Martin Erat na pravém křídle s centrem Davidem Krejčím a Patrikem Eliášem nalevo. V jiných variantách byl Eliáš stejně jako v poslední době v klubu v New Jersey Devils zařazen na pozici centra, ale nakonec se vrátil na své typické místo na levé straně. "Rozhodlo cítění hráče, protože Patrik zvládne centra, ale raději hraje na křídle," řekl novinářům Hadamczik.

Ve čtvrtek se připojí jako poslední ze stávajícího kádru obránce Marek Židlický z Nashvillu. Kolik hráčů nebude zapsáno na soupisku před pátečním vstupem do turnaje s Dánskem, zatím není jasné. "Dáme tomu vývoji ještě čas a budeme chytřejší. Taky mě to trápí. Měl bych to raději uzavřené, aby hráči věděli, že zůstanou v užší i tom širším výběru," dodal Hadamczik.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články