Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Stanley Cup podesáté zavítá do Česka

Praha - Už podesáté zavítá do Česka slavný Stanleyův pohár. S hokejisty Bostonu jej získali před měsícem obránce Tomáš Kaberle s útočníkem Davidem Krejčím. Trofej se tak s šampiony NHL vydá z ruzyňského letiště nejdříve k oslavám na Kladensko, které má v režii nová akvizice Caroliny Kaberle. Připojí se k němu i Krejčí a ve čtvrtek se oba šampioni přesunou do Šternberku, odkud pochází zase nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec letošního play-off NHL.

Slavnou trofej přivezou její strážci ze zámoří s přestupem ve Frankfurtu nad Mohanem ve středu v devět hodin a následně se pohár přesune do Velké Dobré. V Kaberleho bydlišti je naplánována od 10:30 akce v kulturním domě, příjezd trofeje je očekáván po jedenácté hodině a součástí programu bude rovněž autogramiáda knihy Františka Kaberleho staršího "Já a moji synové".

Do nedalekého Kladna se Stanleyův pohár přesune odpoledne a hokejoví příznivci mohou trofej vidět od 16:00 do 18:45 v Zámecké zahradě u radnice. Následuje soukromá párty v restauraci v Unhošti, kde slavil před pěti lety i Kaberleho starší bratr František po vítězství s Carolinou. Potom se Stanley Cup v noci přesune do Šternberku, kde bude slavnostní program ve čtvrtek od 15:00 do 17:00 na Hlavním náměstí. Po soukromé akci Krejčího pak už poputuje na Slovensko za kapitánem Bruins Zdenem Chárou.

Jako první z hráčů Bostonu měl k dispozici Stanleyův pohár kanadský útočník Nathan Horton, který jej vzal v neděli do Dunnville v Ontariu. České duo přišlo na řadu hned po něm, pak ještě pohár zavítá za Chárou do Trenčína a za finským brankářem Tuukkou Raskem do Savonlinny. Pak se slavná trofej vrací do zámoří, Němec Dennis Seidenberg ji do své rodné země nevezme.

Po zavedení tradice, že bude trofej putovat k oslavám po světě a každý člen vítězného týmu ji bude mít den k dispozici, si užíval oslav jako první český hokejista v roce 1999 brankář Roman Turek po triumfu s Dallasem. Od té doby stříbrný pohár nebyl v tuzemsku pouze v roce 2005, kdy byla v NHL výluka, o dva roky později a loni.

Po Turkovi jej získali Patrik Eliáš s Petrem Sýkorou v barvách New Jersey, Milan Hejduk s Martinem Škoulou v Coloradu, Dominik Hašek, Jiří Fischer a Jiří Šlégr v Detroitu, znovu Eliáš a Richard Šmehlík v New Jersey a Pavel Kubina se Stanislavem Neckářem v Tampě. V roce 2006 zavítala trofej za Františkem Kaberlem a Josefem Vašíčkem, kteří ji vyhráli v dresu Caroliny. Následoval v roce 2008 další triumf Haška a Jiřího Hudlera v Detroitu a o rok později Sýkory v Pittsburghu.

Zdeno Chára se Stanley Cupem
zdroj: AP autor: Charles Krupa
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články