Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Trenérem ruské hokejové reprezentace bude Biljaletdinov

Moskva - Trenérem hokejistů Ruska se podle očekávání stane Zinetula Biljaletdinov, dosavadní kouč Kazaně. Vedení svazu se s nejvážnějším kandidátem na uprázdněné místo po odvolaném Vjačeslavu Bykovovi dohodlo na smlouvě až do domácích olympijských her v Soči 2014. "V hrubých rysech jsme domluveni. Kontrakt bude na tři roky včetně olympijských her v Soči. Částečně jsme už vyřešili i otázku platu," řekl prezident Ruského hokejového svazu Vjačeslav Treťjak s tím, že smlouva by měla být podepsána koncem června.

Šestapadesátiletý bývalý reprezentační obránce Biljaletdinov tak po sedmi letech opustí Kazaň, s níž jednou vyhrál ruskou superligu a dvakrát získal Gagarinův pohár pro vítěze KHL. Výkonný výbor svazu už totiž nechtěl, aby kouč vedl spolu s reprezentací i klub, tak jak tomu bylo dosud v případě Bykova, který stál také na střídačce Ufy.

Bykov skončil u národního mužstva na konci května především kvůli neúspěšnému vystoupení na mistrovství světa na Slovensku. Na něm sborná vyšla po porážce s Českem v duelu o bronz medailově naprázdno, navíc se s Bratislavou loučila s negativní bilancí pěti porážek a čtyř výher.

I když se spekulovalo i o jménech jiných kandidátů včetně Čecha Miloše Říhy, pro vedení ruského hokeje byl od počátku hlavním adeptem Biljaletdinov. Ten se vrací k národnímu týmu po více než šesti letech, sbornou už vedl od května roku 2004 do března 2005.

Bývalý vynikající obránce Biljaletdinov strávil celou svou úspěšnou kariéru v 70. a 80. letech minulého století v Dynamu Moskva. S reprezentací tehdejšího Sovětského svazu vyhrál šestkrát mistrovství světa a v roce 1984 také olympijské hry v Sarajevu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články