Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vancouver sahá po Stanley Cupu

Vancouver - V pátém finále play off NHL zdolali hokejisté Vancouveru Boston 1:0 a ujali se v sérii vedení 3:2 na zápasy. Jedinou branku utkání vstřelil ve 45. minutě Maxim Lapierre. Gólman Roberto Luongo po nevydařených zápasech v Bostonu udržel své druhé čisté konto ve finálové sérii a celkově čtvrté v letošním play off. Kosatky z Vancouveru jsou tak jedinou výhru od zisku svého první Stanleyova poháru v historii. Zíkskat ho tak mohou v noci z pondělka na úterý středoevropského času, kdy se bude hrát šestý zápas série.

Boston mohl svou pohodu z domácích zápasů, v nichž jednoznačnými výhrami vyrovnal sérii, ještě vylepšit v první třetině, v které byl i díky třem přesilovkám výrazně střelecky aktivnější, ale gólman Luongo prokazoval, že se po dvanácti inkasovaných gólech na ledě Bruins otřepal.

"Není to poprvé, co se něco takové stalo. Vím, co potřebuji, abych se připravil a odchytal opět zápas na jedničku. Myslím, že jsme hráli všichni dobře a dostali jsme se na úroveň naší hry, kterou potřebujeme k vítězství. Udělali jsme všechno, co je k tomu nutné," prohlásil Luongo, který pochytal všech 31 střel soupeře a stejně jako v prvním utkání série přispěl k výhře 1:0.

V páté minutě měl i štěstí, když mu po střele Chrise Kellyho pomohla horní tyč. Ve velké šanci se ocitl i domácí Mason Raymond, ale svou formu potvrdil gólman Tim Thomas. Podržel svůj tým i v 15. minutě při střele Mannyho Malhotry v oslabení po zaváhání Tomáše Kaberleho na útočné modré čáře. Český bek se vzápětí zapojil do kombinace, po které pálil Dennis Seidenberg a Luongo zlikvidoval stoprocentní možnost Patriceho Bergerona.

Gólmani kralovali i ve druhém dějství. Boston nevyužil ani svou čtvrtou přesilovku, Luongo ustál při plném počtu hráčů na ledě i bez hokejky tlak soupeře, vzápětí neuspěli v dobrých pozicích ani Zdeno Chára a Brad Marchand. Vancouver se dočkal také dvou přesilovek, ale potvrdil, že se mu v nich ve finále nedaří. Domácí byli ale aktivnější než v úvodní části a největší šanci Canucks měl při hře pět na pět Glass, v ideální pozici však nezpracoval puk a pak už byl Thomas připravený.

Gólman Bostonu pokryl v závěrečné části ještě možnost Chrise Higginse, v 45. minutě chytil i první pokus Lapierra, který ale vzápětí už otevřel skóre. Střela Kevina Bieksy se před něj odrazila od zadního mantinelu a Lapierre z úhlu překonal přesouvajícího se Thomase, který si kotouč srazil za svá záda.

Lapierre se po trefě oddával euforii a doslova tancoval po ledě. "Měl jsem v hlavě spoustu myšlenek a prostě jsem začal skákat radostí," popisoval Lapierre, který svou druhou trefou v letošním play off ukončil Thomasovu neprůstřelnost po 110 minutách a 42 vteřinách.

Další šance na obou stranách zůstaly nevyužity a Canucks budou útočit v noci z pondělka na úterý středoevropského času na zisk Stanleyova poháru. "Víme, že příští zápas bude nejdůležitější v našem životě. Boston bude určitě bojovat a my se musíme na tu bitvu připravit," doplnil Lapierre.

Boston s českými hokejisty Kaberlem a Davidem Krejčím, který jako nejproduktivnější hráč i nejlepší střelec play off tentokrát vyšel naprázdno, se bude snažit udržet naději a vynutit sedmý zápas. "Nezaměstnali jsme Luonga natolik, aby to stačilo na výhru. Neměli jsme takové šance jako ve třetím a čtvrtém zápase," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články