Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hokej v Atlantě asi skončí, tým se má stěhovat do Winnipegu

Toronto - Hokejoví fanoušci ve Winnipegu slaví, do jejich města se možná po 15 letech vrátí hokejová NHL. Společnost True North Sports and Entertainment se údajně dohodla na koupi týmu Atlanta Thrashers a klub přesune do kanadského města. Informaci přinesl kanadský deník Globe and Mail, který se odvolává na nejmenovaný zdroj, neuvádí však detaily dohody. Tu navíc mluvčí společnosti popírá. "Ještě není nic hotové," prohlásil Scott Brown, poprvé však oficiálně přiznal, že společnost se současným majitelem a vedením soutěže jedná.

Národní hokejová liga se v centru kanadské provincie Manitoba hrála naposledy v roce 1996, poté se místní Jets přestěhovali do arizonské pouště, což mnoho tamních fanoušků dodnes těžce nese. Ani v Phoenixu se však klubu příliš nedaří, má velké finanční potíže a od roku 2009 je pod správou ligy.

V poslední době byl opět velkým tématem zámořských médií návrat Coyotes do původního působistě. Do Winnipegu však možná nakonec zamíří Atlanta, která je také na prodej. Thrashers, kde působí český brankář Ondřej Pavelec a útočník Radek Dvořák, vstoupili do slavné ligy v roce 1999 a za dvanáct let dokázali pouze jednou postoupit do play-off, a to v sezoně 2006/2007.

V Atlantě by tak pokus o rozšíření hokeje do jižních oblastí USA ztroskotal již podruhé v historii. Mezi lety 1972-1980 působil v hlavním městě Georgie celek Atlanta Flames. Po osmi neúspěšných sezónách, kdy tým ani jednou nepřešel první kolo play-off, se Plameny přestěhovaly do Calgary, kde také organizace získala v roce 1989 svůj jediný Stanley Cup.

V souvislosti s ekonomickými obtížemi v poslední dekádě 20. století opustily Kanadu dva hokejové týmy. Vedle Winnipegu se o rok dříve stěhovali Quebec Nordiques do Colorada, zde následně už jako Avalanche dvakrát vyhráli zámořskou soutěž. V Kanadě, kde je hokej považován za národní sport a těší se velké sledovanosti, v současnosti působí pouze šest týmů NHL ze třiceti.

O přesun některého amerického celku zpět do kolébky hokeje dlouhodobě usiluje například zakladatel společnosti BlackBerry Jim Balsillie, který se v minulosti několikrát neúspěšně pokoušel odkoupit zadlužený Phoenix a přestěhovat jej do Hamiltonu v provincii Ontario, dějiště hokejového MS v roce 2008.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články