Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Třetím semifinalistou MS je Finsko

Bratislava - Hokejisté Finska se po Česku a Švédsku stali třetími semifinalisty světového šampionátu na Slovensku, když po bezbrankové úvodní třetině porazili Norsko 4:1. Dvě branky vítězů vstřelil Jarkko Immonen. Svěřenci kouče Jukky Jalonena se v pátek od 20:15 utkají v bratislavském semifinále s lepším z večerního souboje Kanada - Rusko. ČT má internetová práva pouze na utkání české reprezentace. Informace o šampionátu najdete na serveru mshokej.cz.

Úvodní třetina přinesla oboustranně rychlý hokej, v němž se ale neurodilo příliš šancí, a nebylo proto nijak překvapivé, že skončila bez branek. Druhou část vyhrálo Norsko poměrně jasně 16:9 na střely, ale podobně jasně ji také prohrálo na góly poměrem 1:4, přestože vstřelilo vedoucí branku. Norové nejprve dohrávali přesilovku ze závěru první dvacetiminutovky, avšak slibné šance, z nichž největší měl Bastiansen, dokázal Vehanen pokrýt. Jakmile byli Finové kompletní, minul po parádní kombinaci Ruutu na brankovišti přihrávku před prázdnou branku.

Vzápětí se ale za záda Finů dostal Ken Andre Olimb, Komarov ve spolupráci s Niskalou ho faulovali a nařízené trestné střílení Olimb proměnil blafákem do bekhendu. Finové však dokázali rychle odpovědět, když dostali k dispozici svoji vůbec první přesilovku v zápase a dvě minuty a pět vteřin po inkasované brance srovnali krok zásluhou Immonena. Ten si poodjel od norského brankoviště, ihned dostal přihrávku a ranou bez přípravy zacílil přesně.

Také další početní výhodu, kterou hráli Finové vzápětí, dokázali rychle využít. Pesonen sice na brankovišti ani na dva pokusy nepropasíroval kotouč za Haugena, ale dojíždějící Ruutu pohodlnou střelou do odkryté branky poslal svůj tým do vedení. Finové byli nekompromisní i při další přesilovce v 36. minutě, když Immonen jako přes kopírák zopakoval svou úvodní trefu, zvýšil na 3:1 a provinilce Martinsena poslal zpět do hry již po 20 vteřinách, tedy jen o sekundu déle než Bonsaksena v prvním případě. V polovině 39. minuty navíc při hře čtyři na čtyři Komarov s Lajunenem rozebrali kvarteto bránících Norů a Lajunen zajistil Finsku už tříbrankové vedení.

Ve třetím dějství se už Finové směrem dopředu nijak zbytečně nehnali a kontrolovali svůj bezpečný náskok. V samém závěru, kdy Norové zkusili alespoň zmírnit porážku při hře bez brankáře, ještě Vehanena zachránila levá tyč, ale stav 4:1 se již nezměnil.

Finsko - Norsko 4:1 (0:0, 4:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Immonen (Granlund, Niskala), 29. T. Ruutu (M. Koivu, Pesonen), 36. Immonen (Granlund, Välivaara), 39. Lajunen (Komarov, Jaakola) - 24. K. A. Olimb z tr. střílení. Rozhodčí: Persson (Švéd.), Piechaczek - Schulz (oba Něm.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 7:9. Využití: 3:0. Diváci: 8 947.

Norové se proti svým sousedům postavili už posedmnácté. Přes nečekaný úspěch v podobě prvního gólu nakonec ani tentokrát na Finsko nestačili. "V první třetině jsme hráli dobře. Potom jsme věřili, že stav 1:0 by mohl vydržet déle, ale to se bohužel nestalo. Udělali jsme vše, na co máme, ale nestačilo to, což je třeba přijmout," shrnul výkon svého týmu kouč Norů Roy Johansen.

Pro norské hokejisty přesto byl letošní šampionát historicky nejlepší. Skončí už jistě lépe než osmí, což bylo jejich dosavadní maximum z šampionátu 2008. "Jsme pyšní na to, co jsme na turnaji dokázali. Je to jeden z našich nejlepších výsledků a pro náš národní tým opravdový úspěch. Je sice trochu těžké cítit se teď spokojeně, ale jakmile přijedeme domů do Norska, budeme moct mít hlavy nahoře," shrnul útočník Mads Hansen.

Radost finských hokejistů z druhého gólu v norské síti
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články