Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Češi nechtějí v klíčovém zápase dopustit překvapení

Bratislava - Hokejová reprezentace stejně jako před devíti a sedmi lety postoupila do čtvrtfinále mistrovství světa s bilancí šesti výher v šesti zápasech, hráči však věří, že se roky 2002 a 2004 nebudou opakovat a sedmý duel pro ně nebude znamenat konec sezony. Soupeřem úřadujících světových šampionů v boji o postup do semifinále budou dnes od 16:15 hokejisté Spojených států amerických. Čeští hokejisté nakonec nastoupí bez útočníka Martina Havláta, který nedoléčil pochroumané rameno. Přímý přenos vysílá čtyřka a web Sportživě.cz. Informace o světovém šampionátu najdete i na webu mshokej.cz.

"Na minulost se nekoukám. Nebudeme řešit, že jsme někde prohráli, pak vyhráli. Já týmu věřím, je sebevědomý a dobrý. Chceme štěstí držet a jít mu naproti dobrým výkonem a přístupem," řekl trenér Alois Hadamczik před klíčovým zápasem MS. Právě středa rozhodne o tom, zda se bude české vystoupení na turnaji v Bratislavě hodnotit jako úspěšné, nebo neúspěšné.

V roce 2002 spanilou jízdu českého týmu na šampionátu ukončilo Rusko (1:3), před sedmi lety v Praze právě američtí hráči (2:3 po samostatných nájezdech). "Čeká nás tým, který dobře bruslí. Musíme očekávat tvrdé souboje. Určitě se dobře připravíme a budeme hrát daleko zodpovědněji než v pondělí proti Německu," podotkl Hadamczik na adresu výběru USA.

Ve čtvrtfinále bude všechno zapomenuto a začínat se bude od znova. "Všechno se maže. Každý zápas je jiný a začíná se od nuly. Musíme hrát zodpovědně z obrany, s dobrým pohybem, s pukem, být účinní v zakončení a nedělat chyby," doplnil Hadamczik. Je si také vědom, že Spojené státy americké jsou velice silný soupeř. "Jsou to velmi dobří bruslaři. Mají rozdílnou formu v různých utkáních. Někde velmi dobrou, jindy odehráli vlažné utkání. Ale mají hodně hráčů, kteří hrají NHL a umí hrát pod tlakem. Musíme si dát pozor na jejich rychlost a protiútoky," doplnil kouč národního týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Tomáše Jílka

Reprezentace bude opět spoléhat na brankáře Ondřeje Pavelce, který se po jednozápasové přestávce vrátí na post týmové jedničky. Češi se v Bratislavě mohou pochlubit nejproduktivnějším útokem a nejnižším počtem inkasovaných branek. "Tým spolupracuje. Řekneme si, co chceme hrát v obraně, máme jasná pravidla. Hráči tomu věří, což je základ. A pak do toho přichází improvizace, protože můžete mít systém, ale změní se situace a hráči na to musejí zareagovat," uvedl trenér národního mužstva.

Hadamczik ale musí před čtvrtfinále řešit také nepříjemnosti, a sice se složením týmu. "Martin Havlát dnes nenastoupí. Dále se uvidí podle našeho dnešního výsledku," řekl novinářům Černý. Pokud by čeští hokejisté zdolali Spojené státy, s nimiž hrají od 16:15, čekal by je další duel s vítězem utkání mezi Švédskem a Německem v pátek. Zápasy o medaile jsou na programu v neděli. Zdravotní potíže měli také útočníci Petr Průcha a Milan Michálek. "U nich to vypadá velice dobře. Oba nastoupí," řekl po rozbruslení asistent trenéra české reprezentace Josef Paleček.

Po Havlátových problémech zaplnil poslední volné místo na soupisce českého týmu Vampola. Loňský mistr světa z Německa bude připraven zasáhnout už do zápasu s Američany. Startu na šampionátu se tak nedočkali útočník Petr Koukal a obránce Jakub Nakládal z Pardubic, kteří jsou v Bratislavě s týmem rovněž.

Předpokládaná sestava ČR:

Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Průcha (Havlát), Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček.

Národní hokejová reprezentace
zdroj: Kateřina Šulová autor: ČTK
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články