Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Arťuchin dodatečný trest od disciplinárky nedostane

Bratislava - Ruský hokejový útočník Jevgenij Arťuchin, který v nedělním utkání osmifinálové části mistrovství světa zranil útočníka Milana Michálka a obránce Karla Rachůnka dodatečný trest od disciplinární komise Mezinárodní hokejové federace (IIHF) zřejmě nedostane. Podle zástupců IIHF byly jeho zákroky v souladu s pravidly nebo se nejednalo o hrubé fauly, jak argumentuje vedení české výpravy. Češi se ještě snaží názor federace změnit a získat oficiální stanovisko. Šance, že bude Arťuchin potrestán, je ale minimální.

Trenér reprezentace Alois Hadamczik hned po zápase, který národní tým vyhrál 3:2, avizoval, že výprava podá oficiální protest, což se ale nestalo. Podle pravidel IIHF to nejde. "Disciplinární komise se zákroky zabývala sama, automaticky. A došla k závěru, že rozhodčí na ledě vše vyřešili správně," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

Vedení týmu se ale s tímto stanoviskem nespokojilo a v zákulisí se snaží tento verdikt změnit. Jednalo s prezidentem federace Reném Faselem, generálním sekretářem Davem Fitzpatrickem a zejména s Janem-Akem Edvinssonem, který disciplinární komisi řídí. "Podle nich ale bylo vše legální. Jednalo se prý o zákrok ramenem (faul na Michálka)," uvedl generální manažer reprezentace Slavomír Lener.

Češi se snaží stále upozornit na skutečnost, že Arťuchin fauloval Michálka "ze strany, do hlavy a mimo kotouč", za což měli být hráči podle úmluvy před startem turnaje tvrdě trestáni. "Jediný, kdo by to mohl teď ovlivnit a změnit, je Fasel. Proto se ho snažíme kontaktovat. Federace to ale vidí jinak," přiznal Lener. Česká výprava se navíc snaží do "tažení proti Arťuchinovi" zapojit i finský tým, který s Ruskem odpoledne hraje dnes.

Michálek: Arťuchina tam posílá trenér

Milan Michálek se ve druhé třetině dostal do konfliktu s Arťuchinem několikrát. Slovní rozepři měli poté, co ruský útočník nevybíravě atakoval Karla Rachůnka a Martina Havláta. "Říkal jsem mu, že celý zápas nehraje a dělá tam akorát blbosti. Takový hráč by tam neměl co dělat. Není to ale jeho vina. Trenér ho tam posílá na střídání, aby trefil hráče. Zbytečně," kritizoval Michálek ruského kouče Vjačeslava Bykova.

V jednu chvíli to dokonce vypadalo, že se oba hráči budou prát. Arťuchin k tomu Michálka vyzval a chtěl shodit rukavice. "Chtěl se prát, ale to by bylo zbytečné. Být suspendovaný na takovém turnaji...," uvedl Michálek. O pár sekund později jej ruský protihráč tvrdě atakoval. "Kdybych měl aspoň puk, tak bych byl na jeho zákrok připravený. Nebylo to nic tvrdého, ale problém byl, že jsem to nečekal a byl jsem uvolněný," řekl Michálek, který vynechá večerní utkání s Německem, aby byl připravený na středeční čtvrtfinále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články