Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Český den vítězství - hokejisté přehráli Rusy 3:2

Bratislava - Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa Rusko 3:2 a z osmifinálové skupiny E v Bratislavě postoupí z prvního místa. Svými góly dnes přispěli k pátému vítězství na šampionátu Jakub Voráček, Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec. Úřadující světoví šampioni vyhráli v Bratislavě i pátý zápas na turnaji a jako jediní ještě neztratili ani bod. Osmifinále zakončí Češi pondělním zápasem s Němci, ve čtvrtfinále narazí na někoho z trojice USA, Norsko a Švýcarsko. ČT má internetová práva pouze na utkání české reprezentace. Více informací o šampionátu najdete na webu mshokej.cz.

Sborná nasadila do zápasu poprvé na turnaji hvězdného útočníka Ovečkina, jehož přítomnost na ledě ale v první části znát nebyla. Prestižní duel byl v úvodu zejména taktickou bitvou, ve které oba celky myslely na obranu a do útoku se příliš nehnaly. Otevřít skóre mohl Eliáš, Rolinek i Havlát, brankář Barulin, jenž nahradil zraněného Nabokova, byl ale pozorný. Jeho protějšek Pavelec se předvedl ve 12. minutě, kdy zlikvidoval gólovou šanci Zaripova.

Hadamczik o Arťuchinovi:

"Je smutné, že před mistrovstvím světa máme seminář, kde nám ukazují zákroky na hlavu a tvrdí, že se budou pískat. A pak se děje tohle. Asi si budeme muset do týmu vzít bitkaře, jako mají kluby v NHL."

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Rusko

Poté ale přišly české momenty. V 15. minutě při signalizované přesilové hře překonal Barulina z dorážky na hranici brankoviště Voráček a dostal Čechy do vedení. O 112 sekund později zvýšil Jágr, který si tak připsal první branku proti sborné na mistrovství světa či olympijských hrách v kariéře. Ve druhé části mohl český tým přidat třetí branku v přesilové hře, poté ale měli více ze hry hráči Ruska. Zejména Ovečkin se začal rozehrávat a několikrát tvrdě vystřelil na Pavelce. Ve 27. minutě se mohl prosadit Kuljomin, ale český brankář byl připraven.

V polovině utkání se na ledě začalo jiskřit a zasloužil se o to zejména Arťuchin. Obrovitý útočník dohrál několik protihráčů a v závěru svého střídání zranil Milana Michálka. Rozhodčí jej za úder na hlavu vyloučili jen na dvě minuty, nejlepší český střelec na turnaji přitom musel předčasně do kabiny. Rusku se poté podařilo ve 32. minutě snížit na 1:2, když Pavelce překonal v přesilové hře Těreščenko.

V závěru druhé části se opět zviditelnil Arťuchin, který po odehrání puku srazil Rachůnka, jenž si při pádu na led rozbil hlavu. I přes krev na ploše a české protesty ale švýcarsko-americká dvojice rozhodčích ruského hráče nevyloučila. Ve 44. minutě přiblížil český tým výhře a prvnímu místu ve skupině Plekanec, jenž proměnil trestné střílení nařízené za Nikulinovo hození hole.

Při Arťušovově vyloučení mohli čtvrtý gól přidat Jágr nebo Plekanec, Barulin se ale překonat nenechal. A jeho spoluhráčům se poté podařilo snížit. Pavelec sice předvedl několik dobrých zákroků, pět minut před koncem normální hrací doby jej ale pokořil Zaripov. Těsné vítězství však již Češi uhájili a v pondělí proti Německu v závěrečném zápase druhé části šampionátu mohou nastoupit v klidu.

Česko - Rusko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Voráček (Rolinek, Škoula), 16. Jágr (Plekanec), 44. Plekanec z trest. střílení - 32. Těreščenko (Arťušov, Radulov), 56. Zaripov (Kalinin). Rozhodčí: Sterns (USA), Reiber - Arm (oba Švýc.), Děďulja (Běl.). Vyloučení: 4:8. Využití: 0:1. Diváci: 9 308.

Česko: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Průcha - Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Rusko: Barulin - I. Nikulin, Bělov, Aťjušov, Tjutin, Kornějev, Kalinin, Jemelin, Kulikov - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, Těreščenko, Kovalčuk - Afinogenov, Gorovikov, Ovečkin - Kuljomin, Arťuchin, Kajgorodov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Těreščenko snižuje na 1:2
zdroj: ČT24 autor: Jan Koller
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články