Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi se s Finy utkají o nejvýhodnější pozici pro osmifinále

Bratislava - Papírově nejtěžší zkouška v první části mistrovství světa dnes čeká hokejovou reprezentaci v základní skupině D. Úřadující světoví šampioni, kteří v Bratislavě oba dosavadní zápasy vyhráli, se utkají s Finskem. Oba celky si již zajistily postup do osmifinálové části a výsledek jejich vzájemného souboje se bude započítávat do další tabulky. "Turnaj pro nás vlastně ve středu začíná. Každý zápas, každý získaný bod bude teď hodně důležitý. A nebude to nic jednoduchého," řekl útočník Jaromír Jágr, který si na šampionátu dosud nepřipsal ani bod. Duel vysílá ČT1 od 20:00, v přímém přenosu jej můžete sledovat i na webu sportživě.cz. ČT má internetová práva pouze na utkání české reprezentace. Více informací o šampionátu najdete na webu mshokej.cz.

Národní mužstvo má jistotu, že si do osmifinále přenese tři body, případná výhra nad Finy v normální hrací době by jej přiblížila k postupu do čtvrtfinále. "Je pravda, že nás čeká první soupeř ze silné evropské čtyřky a zápas, který by nás mohl posunout hodně dopředu. Důležitých utkání bude ještě hodně, ale každé takové utkání může tým zklidnit. Jít ze skupiny s šesti body by bylo hodně příjemné," řekl trenér Alois Hadamczik.

Seveřané podle něj budou nebezpeční hlavně svou rychlostí. "Mají dobrý pohyb dopředu a nebezpečné protiútoky," uvedl Hadamczik, jenž dá v brance opět důvěru Ondřeji Pavelcovi. Třináctým útočníkem bude znovu Petr Průcha, který by se ale měl tentokrát zapojovat do hry od začátku, a ne až od třetí třetiny jako proti Dánsku.

Oba celky se naposledy utkaly před dvěma týdny v Brně a Česko souboj, který byl součástí Euro Hockey Tour, vyhrálo 2:1. Zápas si na obou stranách pamatuje dost hráčů: na české patnáct, na finské dokonce osmnáct.

"U nás je ale řada nových hráčů, posil z NHL. Minulý zápas je dávno pryč, hraje se jinde, v jiné atmosféře a nedá se moc spoléhat na to, že jsme je naposledy porazili," podotkl Hadamczik, podle nějž budou oba celky hrát s vyšším nasazením. "Bude o deset dvacet procent vyšší. Navíc oni si taky dobře uvědomují důležitost utkání. Věřím, že budeme dobře připraveni a zvládneme to," uvedl.



Finové stejně jako český tým oba předešlé zápasy na turnaji vyhráli, Lotyšsko však porazili až po samostatných nájezdech. "Spousta normálních lidí je pořád nebere jako velké soupeře, ale oni hrají v KHL a jsou dobří," řekl Hadamczik na adresu Lotyšů, kteří k postupu do osmifinálové části MS musí ve středu porazit Dánsko.

Předpokládaná sestava:

Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček - Průcha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články