Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Američané i Finové splnili roli favoritů, Švédsko padlo

Košice - Hokejisté Spojených států amerických si ve svém úvodním duelu v základní skupině C mistrovství světa na Slovensku připsali tříbodový zisk, když v Košicích porazili Rakousko bez větších potíží 5:1. Základ ke své výhře položili Američané během první třetiny, kterou vyhráli 2:0. Soupeř sice snížil, ale více mu již nepovolili. Roli favorita splnili i Finové, kteří porazili v rámci skupiny D Dánsko 5:1. Dalším překvapením turnaje je vítězství Norska nad Švédskem. Více informací o MS najdete na mshokej.cz.

Favorizovaní Američané na začátku dlouho marně hledali cestu do větší příležitosti, z níž by mohli pomýšlet na překonání gólmana Penkera. Povedlo se jim to paradoxně až při vlastním oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě na konci 12. minuty, Stepan ale po spolupráci s Wheelerem přestřelil. Netrvalo ale dlouho a Američané vedli - v 15. minutě se trefil z úhlu Kreider, ještě do přestávky přidal uklidňující trefu Wheeler.

Naděje Rakušanů po 34 minutách hry oživil Pewal, jenž se trefil z mezikruží a snížil na rozdíl jediné branky. Jenže 84 sekund před skončením druhé třetiny vydoloval kotouč pod Penkerovým betonem vleže Stastny a vrátil Američanům dvoubrankové vedení.

Konec rakouských myšlenek na zvrat přinesl gól Shattenkirka, jenž se ve 43. minutě trefil parádně z kruhu pro vhazování do horního růžku rakouské branky. Ze stejné parkety navíc v 57. minutě zacílil přesně k bližší tyčce ještě Smith a dovršil jasnou výhru zámořského výběru.

Skupina C: USA - Rakousko 5:1

Branky a nahrávky: 15. Kreider (Fayne, Stepan), 18. Wheeler (Stepan), 39. Y. Stastny (Wilson, Fowler), 43. Shattenkirk (Palmieri, Shannon), 57. Smith (Johnson) - 34. Pewal (T. Raffl, M. Raffl). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Bulanov - Šeljanin (oba Rus.), Gebauer (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 4 495.

Finové nepřipustili další překvapení s Dány

Do šampionátu vstoupili úspěšně Finové, když v rámci skupiny D porazili outsidera z Dánska 5:1. Finové, kteří s Dány na posledním mistrovství světa prohráli, dokráčeli k výhře s velkým přehledem i přesto, že po úvodní dvacetiminutovce platil stav 0:0.

Finové si od samého začátku utkání dávali velmi dobrý pozor, aby se neopakovala historie. Také loni totiž vstupovali do šampionátu v základní skupině D proti Dánům a severské derby tehdy senzačně prohráli 1:4. Tentokrát měli ale zápas pevně ve svých rukou, a přestože se v úvodní třetině nedokázali gólově prosadit, o jejich převaze vypovídal poměr střel 15:3.

Podobně jednoznačný byl i průběh druhé části, v níž už ale svěřenci kouče Jalonena dokázali pohnout skórem. V 23. minutě nejprve nevyužil svou možnost Nokelainen, ale vzápětí musel na trestnou lavici Starkov a po Välivaarově střele ho vrátil předčasně do hry Immonen. Hned poté mohl přidat druhý gól Ruutu, ale podařilo se to až v polovině 37. minuty při další početní výhodě Aaltonenovi.

Když v úvodu třetí třetiny vstřelil třetí gól Pihlström, zdálo se být o třech bodech pro Finy definitivně rozhodnuto, jenže v 48. minutě využili přesilovku také Dánové a Hardt snížil na rozdíl dvou branek.

Finové ovšem ani v nejmenším neznervózněli. Jejich třetí gól z pěti přesilovek v utkání zaznamenal Niskala a v 55. minutě ještě výsledek navýšil po rychlé akci Ruutu. Na střely vyhráli Finové drtivě 44:9, na skóre 5:1.

Skupina D: Finsko - Dánsko 5:1

Branky a nahrávky: 24. Immonen (Välivaara), 37. Aaltonen (M. Koivu, Lepistö), 43. Pihlström (Pyörälä, Nokelainen), 53. Niskala (Puistola, Granlund), 55. T. Ruutu (Aaltonen) - 48. Hardt (Jakobsen, Green). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Baluška - Valach (oba SR), Děďulja (Běl.). Vyloučení: 2:5. Využití: 3:1. Diváci: 9 125.

Švédsko nestačilo na Norsko

O další velké překvapení se na hokejovém mistrovství světa na Slovensku postarali hráči Norska, kteří zdolali ve svém úvodním duelu v základní skupině C favorizované Švédsko 5:4 po samostatných nájezdech. Švédové vedli v průběhu duelu už 3:1, v nájezdech ale vyšli naprázdno, rozhodl je norský forvard Per-Age Skröder.

Norové v úvodu zápasu dokázali velmi rychle dorovnat deficit, který měli kvůli švédskému gólu Erikssona ze sedmé minuty a Röymark v přesilovce parádní ranou k tyči vyrovnal. Když ale favoritovi vrátil vedení ve 12. minutě Berglund po skvělém uvolnění Thornbergem zpoza branky a sám o chvíli později přidal v početní výhodě i třetí gól, vůbec nic nenasvědčovalo zakolísání Švédů.

Ti navíc vyhráli první třetinu na střely jasným poměrem 14:5 a v samém závěru jim ještě nebyl uznán gól z velkého závaru před gólmanem Haugenem.

Norové jako kdyby ovšem během přestávky v kabině zavzpomínali na loňský šampionát, kdy v Německu v základní skupině porazili 3:2 český tým, jenž se posléze stal mistrem světa. Přesně po minutě ze druhého dějství dokázal snížit ranou od modré Ask a ve 34. minutě dokonce vyrovnal Holtet. Při obou gólech přitom Norové využili přesilovku.

Švédy, kteří přežili bez pohromy ještě jednu skrumáž a velké šance Norů těsně před druhou přestávkou, vrátil do sedla také svým druhým gólem v utkání při přesilovce v 50. minutě Eriksson. Švédové však znovu získali navrch pouze dočasně a na začátku 56. minuty vyrovnal Bastiansen, čímž poslal dramatickou bitvu do prodloužení.

Do něj sice nastoupili Švédové po vyloučení Skrödera s téměř dvouminutovou přesilovou hrou, ale Norové odolali a byl to právě vyloučený hříšník, který svůj prohřešek brzy odčinil. Rozjel se jako první při nájezdech a proti Ersbergovi uspěl, zatímco Eriksson vyrovnat nedokázal. Poté uspěl ve druhé sérii Mathis Olimb, Berglund nedal a bylo rozhodnuto.

Skupina C: Norsko - Švédsko 5:4 po sam. nájezdech

Branky a nahrávky: 9. Röymark (Hansen, Ask), 21. Ask (Olimb M.), 34. Holtet (Bastiansen, Skröder), 56. Bastiansen (M. Olimb, Spets), rozhodující nájezd Skröder - 7. Eriksson (Nilsson), 12. Berglund (Thornberg), 16. Berglund (Petrasek, Pääjärvi-Svensson), 50. Eriksson (Nilsson). Rozhodčí: Ország (SR), Piechaczek - Schrader, Schulz (všichni Něm.). Vyloučení: 9:6. Využití: 3:2. Diváci: 5147.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články