Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Překvapivý začátek MS - Rusko nestačilo na Němce

Bratislava - Velké překvapení přichystal úvodní zápas skupiny A hokejového mistrovství světa na Slovensku. Srdnatý tým Německa v něm porazil favorizované Rusy 2:0 a proti sborné si tak připsal první výhru v historii MS. V souběžně hraném utkání skupiny B Švýcarsko překonalo obranu Francouzů až ve druhé minutě prodloužení a zvítězilo těsně 1:0. Hokejisté Kanady vstoupili do mistrovství světa v Košicích výhrou nad Běloruskem 4:1, o které definitivně rozhodli dvěma trefami v závěrečné třetině. Více informací také získáte na webu mshokej.cz.

V odvetě semifinále loňského šampionátu mezi Německem a Ruskem góly vstřelili Thomas Greilinger v 25. a Patrick Reimer v 58. minutě. Zápas v úvodu příliš šancí nenabídl. Největší možnost otevřít skóre měli Radulov a Rankel, ale gólmani Endras i jeho protějšek Nabokov uhájili čisté konto. V druhé dvacetiminutovce nejprve dohrávali Němci bez úspěchu přesilovku, poté přežili náznaky šancí soupeře, jehož vedl na zteč Zinovjev, a sami vzápětí udeřili. Greilinger počkal se střelou, výtečně se uvolnil a ranou z mezikruží, která prošla Nabokovovi pod rukou, otevřel skóre.

Na začátku třetího dějství se dostal až před Endrase Afinogenov, ale tísněný úspěšně zakončit nedokázal. Zvýšit mohl naopak pár vteřin poté Hospelt, jeho pokus však skončil jen na pravé tyči Nabokovovy branky. Sborná ve snaze o vyrovnání více a více stupňovala tempo a dostávala Německo pod tlak, ale kýžený gól nepřicházel. V 51. minutě Braun zblokoval přihrávku a moc nechybělo, aby zaskočil svého gólmana a zařídil vyrovnání.

Chvilku nato si najel do slibné palebné pozice mezi kruhy Morozov, ale minul. Vzápětí měli Rusové k dispozici teprve třetí početní výhodu v utkání, ale nedokázali si vůbec připravit střeleckou parketu. Rusové se nadále tlačili za vyrovnáním, jenže na konci 58. minuty jim ujel Reimer a parádně provedeným blafákem do bekhendu definitivně rozhodl. Na porážce Rusů už nic nezměnila ani jejich power-play v závěru.

Skupina A (Bratislava):

Německo - Rusko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) Branky a nahrávka: 25. Greilinger (Braun), 58. Reimer. Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Burchell - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 9049.

Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)Branky a nahrávky: 36. Šatan (Surový), 48. Podhradský (Zedník, Surový), 60. Bartečko - 23. Kranjc (Kužnik, Razingar). Rozhodčí: Sterns (USA), Kurmann - Arm (oba Švýc.), Tillerkvist (Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 0:1. Diváci: 9248.

Švýcarsko se proti Francii herně prosadilo až v poslední třetině  

Na loňském šampionátu páté Švýcarsko se proti Francii, která před rokem hájila příslušnost k elitě ve skupině o udržení, dlouho nedokázal prosadit. Nebezpečnějším mužstvem byli naopak překvapivě Francouzi, podpoření z branky tradičním účastníkem mistrovství světa a svou stabilní oporou Huetem. V sedmé minutě se vydal v oslabení na výlet Meunier, jenže Stephan byl připraven. Na druhé straně zahrozil Seger, ani on ale neuspěl. V druhé třetině měl obrovskou šanci Sprunger, za Huetovými zády ale nedokázal zasunout kotouč do prázdné branky.

Během třetího dějství, které se protáhlo kvůli potížím s osvětlením a v němž konečně favorit svého soka střelecky převyšoval (13:4), se znovu několikrát vyznamenali oba gólmani. A i proto, že Francouzi v závěrečných osmi minutách nedokázali potrestat dva Rüthemannovy přestupky proti pravidlům, se bezbrankový zápas musel prodlužovat. V druhé minutě prodloužení našlápl k parádní individuální akci Julien Vauclair a rozhodl o druhém bodu pro Švýcarsko.

Kanada nezaváhala, dvě branky vsítil Eberle

Kanaďanům vyšel skvěle vstup do utkání a na konci druhé minuty se po Kaneově přihrávce prosadil před Mezinem Eberle. Bělorusové pak v úvodní části přečkali půlminutové oslabení tří proti pěti. Pak se Kanada sice ubránila při Skinnerově trestu, ale 34 vteřin před pauzou vyrovnal Stepanov, který dotlačil puk za Reimerova záda.

V druhém dějství nejdříve nevyužil šanci Tavares, ale pak talent New Yorku Islanders uvolnil dalšího mladíka Skinnera a útočník Caroliny v 31. minutě vrátil zámořskému týmu vedení. Vzápětí mohl vyrovnat Grabovskij, ale trefil jen tyč. Ta pak pomohla i Mezinovi po Phaneufově střele. Další dvě možnosti pak nevyužil Grabovskij.

Hned v úvodu třetí části běloruský kapitán Grabovskij v úniku opět ztroskotal na Reimerovi a v 46. minutě pojistil náskok favorita z úhlu ránou pod horní tyč Tavares. Za tři minuty při Děmaginově vyloučení zvýšil na 4:1 Eberle. V 58. minutě ještě po Korobovově faulu neproměnil Stewart trestné střílení.

Skupina B (Košice):

Švýcarsko - Francie 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0) Branka a nahrávka: 62. Vauclair (Rüthemann). Rozhodčí: Partanen, Rönn Terho (všichni Fin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 2964.

Bělorusko - Kanada 1:4 (1:1, 0:1, 0:2) Branky a nahrávky: 20. Stepanov (Kulakov, Kitarov) - 2. Eberle (E. Kane, Scalzo), 31. Skinner (Tavares), 46. Tavares (Skinner, L. Schenn), 49. Eberle (Phaneuf, Scalzo). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler (oba ČR) - Hribar (Slovin.), Novák (SR). Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. Diváci: 6025.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články