Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Slovensko žije hokejem. Začíná světový šampionát

Bratislava - Cesta české hokejové reprezentace za obhajobou titulu mistrů světa začíná. Dnes bude v Bratislavě a v Košicích zahájen 75. světový šampionát, na kterém se bude národní tým v čele s hvězdným útočníkem Jaromírem Jágrem snažit navázat na nečekané zlaté medaile z loňského turnaje v Německu. Reprezentace na mistrovství světa, které se poprvé v historii samostatného státu uskuteční na Slovensku, vyrazí za obhajobou pod vedením trenéra Aloise Hadamczika, jenž mužstvo převzal po Vladimíru Růžičkovi. Všechny zápasy bude vysílat ČT4 a duely českých a slovenských hokejistů bude sledovat v podrobných on-line reportážích i web ct4sport.cz. Více informací přináší internetový speciál mshokej.cz.

Hadamczik již jednou tým po "zlatém" Růžičkovi převzal a v roce 2006 se z šampionátu v Lotyšsku vrátil se stříbrnou medailí. Ambice dovést tým mezi nejlepší trojici má i tentokrát; základním cílem na MS je ale stejně jako v minulosti postoupit do čtvrtfinále a úspěšně zvládnout první zápas vyřazovací části.

Národní tým v přípravě vyhrál šest z deseti zápasů a ovládl České hokejové hry v Brně. Závěrečné dva souboje však nezvládl a prohrál v neděli v Brně se Švédskem a ve středeční generálce v Praze s Kanadou. Jágr přesto věří, že reprezentace je silnější než před rokem. "Určitě jsme lepší mančaft. Bude ale záležet, kolik do toho dáme srdce a jak si půjdeme za vítězstvím. A taky jaké budeme mít štěstí. Všichni víme, že štěstí je strašně důležité," řekl Jágr.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Olgy Bakové

Sebevědomí českého týmu by vedle očekávané podpory fanoušků mohl zvýšit i fakt, že na MS v sousedních zemích se mu daří. V roce 2005 slavili hokejisté zlato v Rakousku, loni v Německu.

Navíc většina hráčů z aktuálního kádru, který ale ještě může doznat menších změn, již v minulosti zlaté medaile z vrcholné akce získala. Nepodařilo se to jen sedmičce Jakub Kovář, Jakub Nakládal, Martin Škoula, Lukáš Krajíček, Michael Frolík, Milan Michálek a Patrik Eliáš. Škoula s Eliášem ale dokázali získat Stanleyův pohár.

Ambice na titul však mají i další celky. Na loňské stříbrné zklamání se bude snažit zapomenout Rusko, i když tentokrát nebude mít tak hvězdný tým. Na zlato pomýšlejí i Kanada a Švédsko, domácí fanoušci zase vkládají velká očekávání do slovenské reprezentace.

Ve skupině čekají národní tým Lotyši, Dánové a Finové

V Bratislavě čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika na úvod v sobotu od 20:15 duel s Lotyšskem. V dalším utkání v základní skupině D se utkají Češi v pondělí od 16:15 s Dánskem a ve středu od 20:15 je čeká duel s Finskem. Po základní skupině se Češi v případě postupu do osmifinálové skupiny E v Bratislavě střetnou se třemi soupeři z kvarteta Rusko, Slovensko, Německo a Slovinsko, které hrají v základní skupině A. Poslední týmy ze základních skupin čeká boj ve skupině o udržení.

Osmifinálová skupina F v Košicích vykrystalizuje ze skupin B (Kanada, Švýcarsko, Bělorusko, Francie) a C (Švédsko, USA, Norsko, Rakousko). Ve čtvrtfinále na sebe narazí týmy podle klíče 1E - 4F, 2E - 3F, 1F - 4E, 2F - 3E. Celé play-off se bude hrát v Bratislavě. Finále je na programu v neděli 15. května od 20:30.

Soubory ke stažení:

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články