Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hokejisté do 18 let budou hrát na MS o záchranu

Drážďany - Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa hráčů do 18 let v přímém souboji o postup do čtvrtfinále s Finskem 3:5, přestože ještě na začátku 55. minuty vedli 3:2 a jediný bod jim stačil k postupu do bojů o medaile. Český tým tak bude hrát pouze ve skupině o udržení, kam půjde s třemi body za výhru nad Norskem (3:2), ale čekají ho nelehké zápasy se Švýcary a Slováky.

Ilustrační foto

Češi se museli hned v úvodu klíčového souboje v Drážďanech bránit, když už po 86 vteřinách putoval na trestnou lavici Rousek. Oslabení ovšem ustáli bez úhony, k čemuž přispěl gólman Machovský dobrými zákroky proti nebezpečné střele, kterou vyslal Määttä, i následné dorážce Järveläinena. Poté to však byli naopak čeští mladíci, kdo byl aktivnějším týmem na ledě, čímž si také sami vynutili několik přesilových her.

Hodně vidět byl při dobývání Perhonenovy branky hlavně Jaškin. V první velké šanci ho zastavil Salonenův faul, v následující přesilovce neuspěl ani na dva pokusy proti Perhonenovi. Češi se přesto ještě do přestávky dočkali vedoucího gólu. Ve chvíli, kdy potrestaný Auvinen skákal na led, završil svou snahu úspěšně Jaškin a propálil Perhonena.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Finsko - Česká republika

Češi třikrát vedli, přesto míří do skupiny o udržení

Na začátku 30. minuty se řítil sám na finského gólmana Hampl, Tommila ho ale podražením zastavil a český forvard skončil po jeho faulu v brance. Videorozhodčí ještě zkoumal, zda kotouč nepřešel brankovou čáru, ale stav se nezměnil. Nabídnutá přesilovka se českému výběru vůbec nepovedla a jen díky Machovskému, jenž vychytal kapitána Granlunda, udržel těsné vedení. Ne však nadlouho. V 33. minutě si s českou obranou pohrál Aaltonen a vyrovnal na 1:1. Při hře čtyři na čtyři v závěru druhého dějství ale nahodil od modré čáry puk Švihálek, Rousek tečoval a 55 vteřin před druhou přestávkou vrátil vedení na českou stranu.

Z třetí části uběhlo jen 26 sekund, když byl vyloučen Kvapil a český tým musel do tří, což už za dalších 20 vteřin zužitkoval k opětovnému vyrovnání Järveläinen. Tlak Finů, kteří již v průběhu druhé třetiny převzali iniciativu, dál narůstal, Auvinen ale ve velké šanci minul. Na druhé straně neuspěli v 49. minutě postupně Frk, Sedlák ani Hertl se Šidlíkem.

Cestu Čechů do čtvrtfinále překazil jediný gól

Zpět na koně posadil Čechy v 52. minutě ranou z mezikruží Sedlák a zdálo se, že čtvrtfinále by jim už nemělo uniknout, ale opak byl pravdou. V 55. minutě vyrovnal Armia a o 33 vteřin později poslal Kallela poprvé v utkání Finy do vedení. Těsná prohra ještě ponechávala českému týmu za předpokladu večerní švédské porážky naději, i tu ovšem ztratil po gólu Hännikäinena 31 vteřin před vypršením základní hrací doby.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články