Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrbata rozhodl gólem v nájezdech o výhře Phoenixu

New York - Útočník Radim Vrbata jako jediný proměnil nájezd v penaltovém rozstřelu sobotního utkání NHL mezi Phoenixem a Detroitem a dokonal obrat domácího týmu. Coyotes prohrávali už 1:4, ale nakonec zvítězili 5:4. Český hokejista zvolil ve druhé sérii své tradiční zakončení kličkou do bekhendu a zvládl už pátý z osmi letošních nájezdů. Na druhé straně neuspěl v rozstřelu útočník Jiří Hudler. Coyotes smazali třígólový deficit v závěrečné třetině, k čemuž vyrovnávací brankou přispěl i Martin Hanzal. V předposlední minutě se nejlépe zorientoval v brankovišti a Vrbatou tečovaný kotouč dopravil za záda Jimmyho Howarda.

"Bylo to jako ve scéně z Monty Pythonu, kde chlap křičí: 'Přinášíme vám mrtvé, přinášíme vám mrtvé.' A my jsme se na to volání rozhodli reagovat křikem: 'Ještě nejsme mrtví,'" přirovnal kapitán Shane Doan rozpoložení týmu Phoenixu ke skeči známé komediální britské skupiny. "Ale i v prvních dvou třetinách jsme měli dost šancí, jen to nedopadlo tak, jak jsme chtěli," dodal. "Nechali jsme se průběžným stavem ukolébat," uvedl kouč Detroitu Mike Babcock.

Mnoho nechybělo a hrdina zápasu Hanzal, který nehrál v minulém utkání kvůli potížím ve spodní části těla, vynechal i sobotní zápas. "Jsem rád, že jsem se rozhodl hrát. Bavil jsem se o tom s lékařem, provedl mi nějaké testy a doporučil mi nenastoupit. Na rozbruslení jsem se ale cítil dobře, tak jsem to zkusil," řekl čtyřiadvacetiletý centr. "Zpočátku mi to moc nešlo, ale každým střídáním se můj výkon zlepšoval a mohl jsem hrát svou hru," dodal.

Dva čeští hokejisté pokořili v sobotu hranici 50 kanadských bodů v letošním ročníku. Tomáš Plekanec se přes ni dostal dvěma asistencemi, kterými pomohl Montrealu k výhře 4:2 na ledě Tampy Bay. David Krejčí rozšířil své bodové konto o gól a přihrávku, přičemž jubilejní desátou brankou v sezoně vynutil pro tým v poslední minutě prodloužení. V něm se ale podruhé v zápase prosadil Dustin Jeffrey a zařídil Pittsburghu výhru 3:2. Boston tím přišel o sérii sedmi vítězných utkání.

Obhájce Stanley Cupu z Chicaga vyhrál poosmé v řadě

Naopak úspěšnou šňůru natáhlo Chicago. Obhájce titulu i s přispěním jedné branky Michaela Frolíka zvítězil v Torontu 5:3 a přemožitele nenašel už v osmi duelech. Rozhodující náskok si hosté vypracovali už v úvodní části, v níž skórovali třikrát. Druhý gól dal Frolík, když zužitkoval přečíslení dva na jednoho střelou do horního růžku.

"Rychle jsme zjistili, proč vyhráli Stanley Cup. Potrestali každou naši chybu, nepustili nás k ničemu, s čím jsme v poslední době byli úspěšní," uvedl domácí útočník Tim Brent. "Je to pro nás dobrá zkušeností vidět v akci momentálně jeden z nejlepších týmů v lize. Alespoň si uvědomíme, co musíme zlepšit," dodal trenér Ron Wilson.

Toronto, jenž chybělo v play-off od roku 2004, se zlepšenými výsledky dostalo na dostřel poslednímu postupovému místu. V předchozích devíti utkáních pokaždé bodovalo a celkově získalo 15 z 18 možných bodů. Vítězstvím nad Chicagem se mohlo přiblížit osmé Carolině na rozdíl dvou bodů. Z porážky si ale trenér Wilson těžkou hlavu nedělal. "Bylo by hloupé tvrdit, že vyhrajeme ve zbytku základní části všechny zápasy. Byla to pro nás lekce, ze které se chceme do dalších utkání poučit."

V souboji nejslabších týmů Západní konference zvítězil Edmonton na ledě Colorada 5:1. Bitkou na sebe upozornil David Kočí, který se dostal do křížku se Stevem MacIntyrem. Oba předvedli několik solidních ran, navrch měla přece jen pravačka hostujícího hráče, který Kočímu přesným úderem vyrazil chránič zubů.

Luongo jubilejní výhrou udržel Canucks v čele ligy

Jubilejní 300. výhru v NHL vychytal brankář Roberto Luongo, který s Vancouverem zvítězil v Los Angeles 3:1. Více se ale po zápase mluvilo o brance Daniela Sedina, kterou v 52. minutě zlomil nerozhodný stav 1:1. Pojistku pak Canucks přidali v power-play.

Domácím se nelíbilo, že rozhodčí přehlédl Sedinův krosček na obránce Drew Doughta, který spadl do brankoviště a znemožnil gólmanovi Jonathanu Quickovi zasáhnout. "Je to ostuda, že je takový gól uznán. Hráči jsou v brankovišti, Quick se nemůže hnout, nakonec je na něho povalen Doughty. To by nemělo platit. Měli ho (Sedina) vyloučit," zlobil se kouč Terry Murray.

Floridě se vyřazovací boje v posledních zápasech vzdalují. Porážka 3:4 v prodloužení na ledě Atlanty byla pro Panthers čtvrtou v řadě a na třináctém místě ve Východní konferenci ztrácejí na postup jedenáct bodů. V závěrečné třetině vyrovnali z 1:3 na 3:3 a získali alespoň bod.

"Je fajn, že jsme se dokázali těmi dvěma góly vrátit do zápasu," uvedl brankář Tomáš Vokoun, který si připsal 32 úspěšných zásahů. "Snažíme se hrát nejlépe, jak umíme. Ale je to těžké. Tým se hodně obměnil, spousta hráčů byla vyměněna. To jsou věci, které nemůžete ovlivnit," dodal Vokoun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články