Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jareš ukončil sny Indiánů, Vary si vynutily pátý zápas

Plzeň / Karlovy Vary - Plzeňská pohádka dospěla ke svému smutnému konci. Indiáni sice dokázali smazat devetenáctibodový odpočet v základní části, na překonání Litvínova v předkole už jim ale síly nezbyly. Ve čtvrtém utkání zvítězili Severočeši v Plzni 4:3 v prodloužení, vítězný gól vstřelil v 68. minutě v přesilovce obránce Jareš. Naopak hokejisté Karlových Varů deklasovali Slavii 7:0, vyrovnali stav série na 2:2 a vynutili si rozhodující pátý zápas, který v úterý rozhodne o druhém postupujícím do čtvrtfinále.

Plzeň nastoupila bez útočníka Lammerse, naopak do sestavy se vrátil po delší pauze Haman. Litvínov postrádal nachlazené Gerháta s Maxou a do útoku naskočili Zavřel a Zíma. Hned v 25. vteřině se ocitl hostující Trávníček sám před Horčičkou, ale plzeňský gólman svůj tým podržel. Litvínov se ubránil při Gulově vyloučení, ale za Kubinčákovo provinění už zaplatili hosté inkasovanou brankou, když ve 14. minutě usměrnil Strakovu přihrávku z brankoviště za Volkeho záda Vostřák.

Z náporu v úvodu druhé části domácí dvoubrankové vedení nevytěžili. Vlasákovu ránu vytěsnil ve 24. minutě Volke a vzápětí Litvínov šťastně vyrovnal. Jeřábek nastřelil u pravé tyče stojícího Vopata, od jehož brusle se puk odrazil za brankovou čáru. Vyrovnání Severočechy probudilo a Martinka krátce po svém návratu z trestné lavice otočil stav. Vyrovnat mohl v oslabení Straka, ale litvínovský gólman ho vychytal. A 55 vteřin před koncem využil chybu Modrého Kubát, takže Litvínov mohl v závěrečné části bránit dvoubrankový náskok.

Plzeň se ale nevzdala, v 56. minutě předvedl krásnou kličku Straka a střelou do levého horního rohu snížil na 2:3. Za necelé dvě minuty bylo vyrovnáno, když při vyloučení Jánského se prosadil v závaru Vlasák. Navíc mohla Plzeň ještě z dalšího tlaku rozhodnout. V nastavení se to ale podařilo Litvínovu, když byl vyloučen čerstvý čtyřicátník Modrý a Jareš ránou z levého kruhu sérii ukončil.

Plzeň 1929 - Litvínov 3:4 v prodl. (1:0, 0:3, 2:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Vostřák (Straka, Vlasák), 56. Straka (Jan Kovář, Vostřák), 58. Vlasák (Jan Kovář) - 24. Vopat, 32. Martinka (Jánský), 40. Kubát, 68. Jareš. Rozhodčí: Hradil, Hribik - Bláha, Svoboda. Vyloučení: 11:13, navíc Dvořák (Plzeň) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 6 472. Konečný stav série: 1:3.

Karlovy Vary rozhodly o svém vítězství nad Slavií již v první třetině, ve které soupeře zničily pěti vstřelenými góly. Po dvou gólech dali František Skladaný a Tomáš Klíma, brankář Lukáš Mensator udržel čisté konto. Stejně jako v sobotu patřil úvod domácím. Již ve 3. minutě otevřel skóre Klíma, na jehož branku dokázal navázat v 7. minutě Skladaný.

Slavia poté měla šanci snížit, Pospíšilovu teč ale se štěstím vykopl Mensator. Neopakovala se tak situace z třetího duelu, kdy Pražané dokázali snížit a duel zdramatizovat. Druhý gól Skladaného znamenal konec pro Kopřivu, na jeho místo poslal kouč Růžička Furcha. Dvojka Slavie ale udržela čisté konto jen 27 sekund. Hned z první střely jej překonal Klíma a stejně jako Skladaný si připsal druhou vstřelenou branku. Když se poté v přesilové hře prosadil kapitán Skuhravý, bylo o osudu zápasu rozhodnuto.

Zbývající dvě třetiny se dohrávaly jen z povinnosti. Mensatora mohl o šanci na čisté konto připravit v 22. minutě Sklenář, ale neuspěl, na druhé straně v polovině utkání po Furchově chybné rozehrávce přesně mířil Zaťovič. Sedmou branku přidal v signalizované přesilové hře Nosek. Hosté už se na nic nezmohli, a tak Mensator poprvé v letošním play-off neinkasoval.

Karlovy Vary - Slavia Praha 7:0 (5:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. T. Klíma (Zucker), 7. Skladaný (Dobroň), 11. Skladaný (Melenovský), 12. T. Klíma (Prošek), 16. Skuhravý (Pech, Gřegořek), 31. Zaťovič (Košťál), 48. Nosek (Skuhravý, Pech). Rozhodčí: Minář, Mikula - Charvát, Bejček. Vyloučení: 5:7, navíc Třetina (Slavia) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 105. Stav série: 2:2.

Přesnější koncovka a výkon brankáře Hoviho zajistily Brnu ve druhém kole play-out nad Spartou 4:1. Brňané pokračovali po páteční výhře nad Mladou Boleslaví v pohodovém hokeji, v němž ale nechyběly přesné kombinační akce. Trenér Lubina měl tentokrát k dispozici pouze sedm stálých útočníků, ve třetí řadě zaskočil obránce Houdek a extraligovou premiéru prožil junior Branislav Jankovič. Na výkonu Brňanů ale absence několika útočníků nebyla znát.

Domácí si vytvářeli tlak, který však v úvodní třetině úspěšně zakončil pouze Dlouhý. Dalšího gólu se diváci dočkali až těsně před druhou přestávkou, kdy obránce Protivný prostřelil od modré čáry brankáře. Střeleckou normu jednu branku za třetinu Kometa porušila až v poslední dvacetiminutovce. V 47. minutě po akci Radka Procházky uspěl před Novotným osamocený Balej. Sedm minut před koncem se prosadila i Sparta, jejíž jedinou branku zaznamenal Bartánus. Pražané ještě zkusili power play, ale Stehlík od půlicí čáry poslal puk do opuštěné branky.

Hráči Mladé Boleslavi se ve skupině o udržení bodově dotáhli na Kladno, když ho porazili v domácím prostředí 4:2. Domácí vedli již 3:0, Kladenští dokázali snížit na rozdíl jediné branky, ale poslední slovo měl Tomáš Divíšek. Díky lepšímu skóre je nyní Mladá Boleslav třináctá.

Úvodní třetina patřila jednoznačně domácím, kteří si také zásluhou dvou gólů v přesilovkách vytvořili dvoubrankový náskok. Druhá třetina byla na události výrazně bohatší. Nejprve se do volně ležícího puku opřel Matějovský a trefil přesně horní růžek. Hosty zvedl gól až v přečíslení dvou na jednoho Bicka s Kallou a ve 33. minutě využil dvojnásobnou přesilovku Drtina. Domácí ale stihli ještě do přestávky opět zvýšit zásluhou Divíška. Závěrečné dějství již na stavu 4:2 a třech bodech pro Mladou Boleslav nic nezměnilo.

Výsledky 2. kola skupiny o udržení:

Kometa Brno - Sparta Praha 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Dlouhý (Jankovič), 40. Protivný (R. Procházka, Hubáček), 47. Balej (R. Procházka), 58. Stehlík (Mojžíš) - 54. Bartánus (S. Treille, O'Brien). Rozhodčí: Kalivoda, Pešina - Jílek, Jindra. Vyloučení: 4:6, navíc O'Brien (Sparta) na 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 3 308.

Mladá Boleslav - Kladno 4:2 (2:0, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Tvrdík (Pabiška), 15. Boháč (Mikuš), 23. Matějovský (Štefanka, Lehikoinen), 40. Divíšek (Boháč) - 30. Kalla, 33. J. Drtina (Bicek). Rozhodčí: Hrubý, Souček - Prchal, Kis. Vyloučení: 4:5, navíc Dudáš (Mladá Boleslav) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 3 450.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články