Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Extraliga tolik netáhla, ale padl divácký rekord v zápase

Praha - Divácký zájem o hokejovou extraligu v základní části oproti minulé rekordní sezoně poklesl, ale díky historickému utkání pod širým nebem na plochodrážním stadionu ve Svítkově padl rekord samostatné české ligy v jednom zápase. Na duel 36. kola mezi Pardubicemi a Brnem přišlo v neděli 2. ledna 17 140 diváků. Tento počet překonal sedmé finále z dubna 2008, kdy dorazilo do pražské O2 areny na duel mezi Slavií a Karlovými Vary 17 123 lidí. I když skončenou základní část hokejové extraligy výrazně poznamenala rozsáhlá kauza chybných registrací šesti hráčů ze tří klubů a následné bodové odpočty, představitelé soutěže označili první část sezony za vcelku klidnou.

Celkem přilákalo 364. utkání v této sezoně 1 796 672 diváků, v průměru 4 936 na zápas. Oproti výjimečné sezoně 2009/10, kdy přišlo 1 907 449 příznivců, tedy v průměru 5 240 na utkání, výrazně zájem zaostal, ale i tak byla návštěvnost čtvrtá nejvyšší od vzniku samostatné české ligy v roce 1993. "Hlavní podíl na tomto propadu má asi Sparta, jejíž průměr na utkání se snížil o 1360 diváků," uvedla Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva BPA, marketingového partnera extraligy.

Stejně jako v minulých letech se na tom nejvíce podílely Pardubice, jejichž 26 domácích zápasů navštívilo 231 968 příznivců (v průměru 8 922). Druhá skončila Kometa Brno, kam přišlo celkem 186 285 příznivců, což je v průměru 7 165 na zápas; hala Rondo pro 7 200 diváků byla téměř vždy vyprodaná. Nejnižší návštěvou bylo 1 202 příznivců na zápase Kladna s Vítkovicemi v sedmém kole v neděli 3. října. Méně než dva tisíce fanoušků zavítalo ještě na dalších deset duelů v Kladně, které zaznamenalo celkem 13 nejnižších návštěv v sezoně.

V play-off se představí i zahraniční sudí

Stanislav Šulc, ředitel extraligy:

"Nebýt té velmi často diskutované záležitosti ohledně registrací hráčů, dalo by se bez problémů říci, že základní část proběhla naprosto v klidu, bez větších zásahů. Ať se to týká disciplinární komise, či chování diváků."

Pozitivem byly podle předsedy komise rozhodčích Pavla Halase výkony sudích. "Základní část lze hodnotit dobře, nebyly tam zápasy, které by výrazně ovlivnily průběh celé soutěže. Podle mého názoru jsou dva základní momenty, které tomu nahrály a oba souvisí s maximální finanční podporou APK a Českého svazu ledního hokeje, který podporuje jednak profi program rozhodčích, a také systém čtyř sudích na ledě," uvedl Halas.

Z celkového počtu 49 rozhodčích (20 hlavních, 29 čárových), kteří působili v základní části, navrhl zúženou nominační listinu pro play-off, jež čítá 16 hlavních sudích a 16 čárových rozhodčích po osmi dvojicích. Poprvé v historii jsou na seznamu pro vyřazovací boje zahraniční rozhodčí, na ledě se mohou objevit arbitři ze Slovenska.

Play-off, play-out, baráž...

Play-off se bude znovu hrát v sériích na čtyři vítězné zápasy, naproti tomu k postupu z předkola stačí jen tři vítězství. Na předkolo, jež skončí nejpozději 1. března, navazují čtvrtfinálové boje od 3. března. Semifinále má začít 19. března, finále pak 4. dubna. Nový mistr bude znám nejpozději 16. dubna.

Porci 12 utkání, která čeká na každý z týmů, načne také kvarteto mužstev ve skupině o udržení, a to v pátek 25. února. Poslední kolo je plánováno na neděli 3. dubna. Od 6. dubna začne série zápasů o udržení mezi nejhorším týmem skupiny o udržení a vítězem první ligy. Baráž vygraduje nejpozději sedmým duelem 17. dubna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články