Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hašek: Momentálně se soustředím na Spartak

Praha - Když začínal jako nejmladší brankář v reprezentační historii chytat v roce 1983 v národním týmu, velká část jeho dnešních spoluhráčů nebyla ještě na světě. S Pardubicemi vyhrál dvakrát československou a o jednadvacet let později i českou ligu, v dresu Detroitu získal dvakrát Stanley Cup. Jako opora Buffala byl vyhlášen šestkrát nejlepším brankářem a v letech 1997 a 1998 i nejlepším hráčem zámořské soutěže. Zlatým písmem se pak do dějin českého hokeje zapsal na Turnaji století v japonském Naganu, kde přivedl národní výběr k historickému triumfu. V šestačtyřiceti letech Dominik Hašek svými výkony stále udivuje experty v Kontinentální hokejové lize a dokonce živí i naději na návrat do reprezentačního celku.

Hašek před přechodem do Ruska chytal šestnáct sezon v NHL, takže se nebojí porovnávat obě v současnosti nejkvalitnější světové soutěže. "Je to určitě kvalitní soutěž, myslím, že několik týmů by se rozhodně neztratilo ani v NHL, je tu spousta technických hráčů. Hokej v Americe je ale jiný, takže se to těžko srovnává. Pokud má ale v něčem NHL rozhodně navrch, tak je to historie, PR a další věci okolo hokeje jsou profesionálnější a pak také návštěvnost je mnohem větší," srovnává Hašek.

V moskevském Spartaku nepožívá přes svůj věk a úspěchy žádných velkých výhod. "Přišel jsem tam sice jako hvězda světového hokeje, ale neměl jsem žádná zvláštní privilegia. Prosadil jsem si jenom, že ve svém věku už budu trénovat jen jednou denně, jinak jsem dělal všechno to, co ostatní brankáři," vypráví. Hodnotit obecně postavení českých hráčů v KHL si ale příliš netroufá. "Záleží samozřejmě individuálně na každém hráči. Velkou autoritu má Jarda Jágr, protože už je tam delší dobu a navíc předvádí výjimečné výkony. Také určitě záleží na tom, jak se daří jejich týmům, ale český hokej obecně tam má dobrý zvuk," ujišťuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Dominik Hašek:

"Já jsem přišel do Moskvy hlavně hrát hokej. Někdy zajdeme s klukama do Českého domu, ale jinak tam příliš volného času není, třikrát týdně se hraje, hodně cestuje, zvlášť teď v zimě."

KHL se mimo jiné vyznačuje také extrémně dlouhými vzdálenostmi mezi jednotlivými městy a nutností častého létání. Hašek v tom ale velkou obtíž nevidí. "S letáním jsem neměl nikdy problém. Je to v podstatě stejné jako v NHL, už proto, že je tady méně zápasů. Navíc se nelétá každé druhé kolo, ale dělají se výjezdy," vysvětluje Hašek a přibližuje také průběh obávaných přeletů na Dálný východ. "Do Omsku to ještě jde, to jsou čtyři hodiny, ale do Chabarovsku je to z Moskvy dál než z Prahy do Chicaga. Ale tam se létá je jednou ročně, to jde. Letíme na noc, ráno se ubytujeme na hotelu, prospíme se po obědě, večer odehrajeme zápas a hned zas letíme pryč."

Haškovo jméno se v posledních měsící opět skloňuje v souvislosti s národním týmem, legendární brankář je ale v otázce blízké budoucnosti spíše zdrženlivý. "Mým momentálním cílem je hlavně dobře reprezentovat Spartak. Bude to samozřejmě těžké, v lize pět šest týmů, které jsou úplně někde jinde, ale můžeme překvapit. Co se týká reprezentace, tak pokud mě trenéři pozvou, pojedu na další akci, ale jak už jsem mnohokrát říkal, musím sám cítit, že mám mužstvu co dát," přibližuje své další plány.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články