Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Režisér ČT Karadžos: Na hokej pod širým nebem nasadíme dvakrát víc kamer

Praha - Na nedělní hokejový zápas HC Eaton Pardubice – HC Kometa Brno, který se stane událostí sezony, protože se bude hrát pod širým nebem, nasadí Česká televize třináct přenosových kamer. Je to o šest víc než při vysílání obvyklého extraligového utkání. Režisér Charilaos Karadžos ale tvrdí, že jde o běžný přenos: "Přistupovali jsme k tomu jako k jinému hokeji. Chystali jsme se ale na to, abychom byli schopní zachytit výjimečnost celé akce. Proto jsme třeba přidali kameru, která se bude pohybovat po celém stadionu a ukazovat televizním divákům, jaký výhled mají fanoušci z různých koutů hlediště." Pořad Buly – hokej živě s přenosem zápasu vysílá ČT4 a web SportŽivě.cz v neděli od 12 hodin.

Přestože sám Karadžos odrežíroval stovky hokejových přenosů a v týmu má další zkušené spolupracovníky třeba mezi kameramany, nikdo z nich hokejový přenos z otevřeného stadionu nepamatuje. Někdejší Československá televize neměla příležitost vysílat hokej pod širým nebem nejspíš od zastřešení posledních nekrytých ligových stadionů na konci 60. let minulého století.

Příprava přenosu z režijního pohledu ale nebyla komplikovaná. Bylo potřeba pouze vytvořit speciální kamerové pozice. Pro kamery se postavily zvláštní věže, aby bylo možné napodobit tradiční snímání. Celé vybudované hokejové prostředí na svítkovském plochodrážním stadionu prý z extraligových hal nejvíc připomíná vítkovickou ČEZ Arénu. "Je taky rozlehlá a nemá strmé tribuny," vyjmenovává Karadžos charakteristické znaky.

Podle režiséra není důvod, aby všechno neproběhlo hladce. "Rizika jsou stejná jako na jakémkoli zimním přenosu z přírody – ať jde o skoky, lyžování a podobně. Co může celou akci ohrozit, je nepříznivé počasí," říká Karadžos, ale dodává, že televizní technika zvyklá na chumelenice z lyžování by toho měla vydržet víc než hokejisti.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články