Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

V nominaci na MS hokejistů do 20 let je i třináct hráčů ze zámoří

Praha - Zraněný útočník Dmitrij Jaškin z extraligové Slavie chybí v širší osmadvacetičlenné nominaci kouče Miroslava Přerosta na mistrovství světa hokejistů do 20 let na přelomu roku v Buffalu. Ve výběru je trojice brankářů, deset obránců a 15 útočníků. Patnáct hráčů je z tuzemska, 13 hokejistů povolal Přerost ze zámořských soutěží. Šampionát začíná 26. prosince.

Teprve sedmnáctiletý Jaškin je považován za jednoho z největších talentů českého hokeje, od začátku sezony se stabilně prosadil do kádru Slavie. Od střetu s Jindřichem Kotrlou během extraligového duelu na ledě Kladna 21. listopadu je však mimo hru kvůli přetrženým kolenním vazům. "Lékařská zpráva hovoří reálně ještě asi o třech týdnech. I tak hráč není měsíc v zápřahu a my si nemůžeme dovolit tam vzít hráče, který třeba po deseti minutách odstoupí kvůli obnovenému zranění nebo by nemohl podávat optimální výkon. Nebylo by to ani seriózní vůči ostatním hráčům," řekl Přerost.

Po druhém z přípravných utkání těsně před šampionátem 21. a 22. prosince proti USA a Německu zúží trenéři kádr o dalších pět jmen. Určí tak konečnou nominaci, v níž zůstanou tři brankáři, sedm obránců a 13 útočníků. "Je pro nás v tomto směru výhodou, že máme v týmu útočníka Robina Soudka, který je univerzálnější a kdyby bylo potřeba, může případně hrát i na pozici obránce," řekl Přerost.

Těžká skupina je výzvou

Na šampionátu čeká jeho svěřence těžká skupina, v níž postupně narazí na Norsko, Kanadu, Švédsko a Rusko. "Bereme to jako výzvu. Naší povinností je porazit Norsko a ve třech dalších následujících zápasech se pokusit porazit někoho z té silné světové elitní trojky. Tato mužstva tam nejedou pouze získat medaili, ale celý turnaj vyhrát," uvedl Přerost. "Odehráli jsme je bez nějakého velkého respektu a věřím, že mužstvo prokáže především morální charakter a odpovědnost, bojovnost a hlavně celistvost, tomu budeme věnovat velký časový prostor. Bez ní bychom nějakého úspěchu nedosáhli," přál si Přerost.

Mužstvo má dnes sraz v Rokycanech, ve středu odletí přes Frankfurt do USA. V Detroitu se poté k 15 hráčům připojí zbytek týmu ze zámoří. Následovat bude kemp v Detroitu, kde žijí oba Přerostovi asistenti Jiří Fischer a Terry Christensen. "To je obrovská výhoda, protože nám pomohli tento přípravný kemp zorganizovat," uvedl generální manažer týmu Petr Komers. Tým se 19. prosince přesune z Detroitu do Rochesteru, kde ho čeká druhá fáze přípravy a následně přípravné zápasy proti USA a Německu. Po těchto utkáních se určí užší nominace a 23. prosince se tým přesune z Rochesteru do Buffala do dějiště šampionátu.

Nominace českých hokejistů do 20 let na MS

Brankáři: Marek Mazanec (Plzeň), Filip Novotný (Sparta Praha), Tadeáš Galanský (Saginaw/OHL).

Obránci: Petr Šenkeřík (Havlíčkův Brod), Dalibor Řezníček (Zlín), Jakub Jeřábek (Plzeň), Martin Pláněk (Znojmo), Bohumil Jank (České Budějovice), Oldřich Horák (Hradec Králové), Michal Zacpálek (Sparta Praha), Adam Sedlák (Ottawa/OHL), David Musil (Vancouver/WHL), Marek Hrbas (Edmonton/WHL).

Útočníci: Tomáš Rachůnek (Znojmo), Petr Holík (Zlín), Jakub Orsava (Třinec), Michal Hlinka (Vítkovice), David Tůma (Sparta Praha), Radim Heřman (České Budějovice), Jakub Culek, Petr Straka (oba Rimouski/QMJHL), Robin Soudek (Edmonton/WHL), Roman Horák (Chilliwack/WHL), Andrej Nestrašil (Prince Edward Island/QMJHL), Ondřej Palát (Drummondville/QMJHL), Antonín Honejsek (Moose Jaw/WHL), Tomáš Filippi (Quebec/QMJHL), Martin Frk (Halifax/QMJHL).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články