Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Záruba vidí kontumaci výsledků jako poslední řešení

Praha - Je to velmi neobvyklý případ, opakuje několikrát Robert Záruba s úžasem o situaci, která má kvůli neúplné registraci hráčů Plzně, Mladé Boleslavi a Kladna vést k hromadné kontumaci zápasů v hokejové Tipsport extralize. Na druhou stranu se nedomnívá, že by tento případ, ať už bude nakonec rozhodnut jakkoli, výrazně poškodil soutěž a český hokej. Ani ve vysílání České televize se neprojeví víc než tím, že její pořady budou muset informovat o tom, jak se případ řeší, i o tom, jak podobným nesrovnalostem v budoucnu zabránit.

"Hokej v těch klubech neumřel a pokračuje dál," odmítá Záruba přehnané dramatizování. Zárubu zaráží, že vůbec existuje jedna listina, jejíž chybné zpracování klubům nepřineslo žádnou výhodu, a přesto může mít takové kruté následky. "Já si nemyslím, že by kluby hromadně zaměstnávaly lajdáky, kteří zanedbávají svoje povinnosti. Proto mi z toho vyplývá spíš otázka, jestli ten systém úředních potvrzení, registrací, seznamů a soupisek není zbytečně složitý," ptá se.

Protože navíc k odhalení nedošlo při systematické kontrole všech registrací, ale vlastně náhodou, neumí Záruba vyvrátit ani pochybnost, zda k podobné chybě bez povšimnutí nedocházelo i v minulých letech.

Robert Záruba:

"Je to nepříjemnost, která může mít pro kluby velmi zlé ekonomické důsledky. Ale pro hokej je to lepší, než kdyby se přišlo třeba na to, že hráči v šatnách šňupají kokain."

Vzhledem k tomu, že jde o skutečně neobvyklou situaci, Záruba vyzývá, aby se hledalo mimořádné řešení. "Považuji Stanislava Šulce za výborného znalce hokejových předpisů, takže mu věřím, když říká, že je jediná možnost – kontumace."

I postižené kluby ale přicházejí s jiným výkladem. "Pokud je v řádech skutečně souběh dvou možností výkladů, pak by se měl zvážit," říká Záruba a myslí si, že kontumace by měla být opravdu posledním řešením. Přitom ale není příznivcem naprostého znevažování pravidel. "Pokud nastane jediná možnost nekontumovat ty zápasy, určitě by bylo lepší ponechat výsledek, jaký byl na ledě. Pokud ale jiná možnost než kontumace není, tak k ní musí dojít," uzavírá bez kompromisů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články