Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pavelec se vrátil do branky Atlanty, Vokoun vychytal Montreal

St. Louis 31. - Brankář Ondřej Pavelec se 22 dnů poté, co 8. října v utkání s Washingtonem zkolaboval přímo na ledě, vrátil do branky Atlanty. V duelu se St. Louis vychytal pro svůj tým bod za prohru 3:4 po samostatných nájezdech. V sobotních zápasech NHL se v akci představili i další dva čeští gólmani. Zazářil především Tomáš Vokoun, který 40 zákroky dovedl Floridu k vítězství 3:1 na ledě Montrealu, jenž tak po čtyřech zápasech přišel o neporazitelnost. Výhru oslavil také Michal Neuvirth, jehož Washington rozstřílel 7:2 Calgary.

Pavelec si proti St. Louis připsal 32 zákroků a dlouho kráčel se svým týmem za vítězstvím. Thrashers totiž vyhráli první třetinu 3:1 a náskok hájili až do 54. minuty. Pak však dvakrát udeřil autor prvního gólu domácích Jay McClement, který tak zkompletoval hattrick, a vyrovnal na 3:3. V penaltovém rozstřelu už se Pavelcovi nevedlo. Pustil oba nájezdy, zatímco jeho protějšek Jaroslav Halák obě penalty chytil.

Pavelec, jenž se před návratem do NHL rozchytával na farmě v AHL, byl navzdory porážce spokojený. Vždyť před třemi týdny nikdo netušil, zda nebude muset ukončit kariéru. "Jsem nadšený, že jsem zase zpátky! Nemohl jsem se dočkat," přiznal Pavelec. "Nevěděl jsem, co se mnou ta pauza udělá, ale po pár střelách jsem se cítil velice dobře. Škoda jen, že jsme nedokázali udržet náskok z první třetiny," dodal český gólman.

Radost z vítězství mu zkazil spíše sváteční střelec McClement, který je v St. Louis specialistou na oslabení. V sobotu si ale připsal premiérový hattrick v NHL - ve svém 410. utkání. "Jak se to mohlo stát? Byl jsem prostě dneska ve správný čas na správném místě," prohlásil McClement, jenž skóroval poprvé v sezoně.

Vokoun byl téměř nepřekonatelný

Zápas Montrealu s Floridou byl soubojem nejlepšího a nejhoršího týmu NHL a překvapivě skončil triumfem Panterů. Všechny jejich góly přitom vstřelili hráči, které trenér Peter DeBoer v předchozích duelech kvůli nepřesvědčivým výkonům stáhl ze sestavy.

Skóre utkání otevřel v 13. minutě svou první letošní trefou český útočník Michael Frolík, jenž poslední zápas proti Ottawě (3:5) strávil jen na tribuně. Poté, co Montreal vyrovnal na 1:1, přišla chvíle Davida Bootha. Toho v 32. minutě při úniku podrazil český obránce Jaroslav Špaček a Booth proměnil trestné střílení ve vítězný druhý gól. Na konečných 3:1 upravil skóre v 57. minutě Shawn Matthias.

"Jsem rád, že se mužstvo dokázalo po prohře s Ottawou sebrat a podalo výkon, jaký jsme si představovali," pochvaloval si kouč Floridy DeBoer, jenž oslavil premiérové vítězství na ledě Montrealu v trenérské kariéře. "Místo tréninku jsem dal hráčům v pátek volno, aby si odpočinuli a načerpali na utkání síly. Dnes nechali na ledě všechno," dodal spokojený DeBoer.

Chuť si spravil i Vokoun, jenž v posledních třech zápasech pustil 12 z 84 střel. V Montrealu, který ho před šestnácti lety draftoval, byl ale téměř nepřekonatelný. Svůj tým podržel hlavně na začátku třetí třetiny, kdy Canadiens hráli 85 sekund přesilovku pět na tři.

"Musíme sportovně uznat, že Vokoun chytal výborně," prohlásil lídr útoku Canadiens Tomáš Plekanec, který poprvé po třech zápasech nedal gól. "Tomáš předvedl několik fantastických zákroků, bylo těžké ho překonat," dodal Vokounův reprezentační spoluhráč, jenž dnes slaví 28. narozeniny.

Další české úspěchy v NHL

Další český gólman Michal Neuvirth prožil v brance Washingtonu divoký zápas. Už po 44 sekundách inkasoval první gól a ve 12. minutě prohrával jeho tým na ledě Calgary 0:2. Capitals pak ale předvedli nevídaný obrat. Ještě do první přestávky snížil Nicklas Bäckström, v druhé třetině pak hosté vstřelili šest gólů a rozhodli o svém vítězství 7:2.

Kanonádu v prostředním dějství odstartoval Alexander Ovečkin, který ve 24. minutě vstřelil v rozmezí pouhých 12 sekund dva góly v přesilových hrách a otočil skóre z 2:1 na 2:3. "Přesilovky nám dnes vyšly dokonale, dali jsme v nich tři góly. Pořád říkám, že máme nejšikovnější hráče v lize, ale občas toho nedokážeme využít. Dnes jsme však sehráli výborný zápas," radoval se Ovečkin, vedle něhož trenér Bruce Boudreau po čase znovu postavil krajana Alexandra Sjomina. "Myslím, že byli rádi, že jsou zase spolu. Když využili přesilovku pět na tři, říkal jsem si, že by mohli přidat ještě jeden gól. A oni to záhy skutečně udělali," poznamenal Boudreau.

Výbornou formu znovu potvrdil český útočník Milan Hejduk, jenž dvěma přihrávkami přispěl k výhře Colorada nad Columbusem 5:1. Hejduk bodoval už v šestém utkání v řadě a během této úspěšné série zaznamenal 11 bodů za 3 góly a 8 asistencí.

Povedený večer prožil také český útočník David Krejčí, který se gólem a asistencí podílel na vítězství Bostonu 4:0 v Ottawě. Krejčí v 5. minutě svou druhou trefou v sezoně otevřel skóre zápasu, na konci druhé třetiny přihrál na třetí gól Milanu Lucicovi.

Nuloví brankáři

Brankář Tim Thomas zneškodnil všech 29 střel Senators a podruhé za sebou vychytal čisté konto. V letošní sezoně už má na svém kontě tři a dohromady v kariéře rovných dvacet, z toho pět právě proti Ottawě.

Kromě Thomase si v sobotu připsali nulu ještě další čtyři brankáři. Henrik Lundqvist vychytal výhru New Yorku Rangers 2:0 v Torontu, Brent Johnson z Pittsburghu nepustil ani gól při vítězství 3:0 nad Carolinou, Andrew Raycroft pomohl čistým kontem Dallasu k výhře 4:0 proti Buffalu a Dan Ellis dovedl Tampu bezchybným výkonem k vítězství 3:0 ve Phoenixu.

Jen z tribuby sledoval výhru Detroitu nad Nashvillem 5:2 český útočník Jiří Hudler, který zaznamenal v osmi zápasech sezony tři asistence. Kouč Mike Babcock zařadil místo navrátilce z Dynama Moskva do třetí formace k Miku Modanovi a Danu Clearymu Justina Abdelkadera, který po zranění žeber v sezoně debutoval. A Babcock si pochvaloval, že se hra tohoto útoku zlepšila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články