Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hokejová extraliga je tady

Praha - O několik dní později, než bylo v minulých letech zvykem, startuje nový ročník hokejové extraligy. Na sedmi stadionech se dnes představí stejných čtrnáct celků jako před rokem, Mladá Boleslav totiž svoji příslušnost mezi elitou uhájila v baráži. V roli obhájce titulu vstoupí do 18. ročníku samostatné extraligy Pardubice, které mají vysoké ambice i letos. Eaton se však bude muset obejít bez své brankářské hvězdy Dominika Haška, který zamířil do Ruska, nejlepšího střelce Petra Sýkory a trenéra Václava Sýkory. Hned v prvním kole se uskuteční jeden z hlavních šlágrů soutěže - mistrovské Pardubice přivítají pražskou Spartu. Utkají se tak velcí adepti na celkové vítězství. Přímý přenos vysílá od 18:10 ČT4 a web SportŽivě.cz.

Pardubice vstoupí do soutěže pod vedením nového trenéra Josefa Jandače. Novou brankářskou jedničkou bude místo Dominika Haška minimálně v úvodu sezony Martin Růžička. "Do soutěže nechceme vstoupit nijak bázlivě, co by se stalo kdyby... Půjdeme zápas od zápasu a nekoukáme se na to, jestli hrajeme doma nebo venku a proti komu. Začátky jsou vždycky podobné. Snažím se, aby mužstvo mělo čistou hlavu a do utkání šlo bez obavy, nervozity nebo stresu, naopak zdravě nabuzené," uvedl Jandač.

Za hlavního favorita soutěže je vedle obhájců titulu již tradičně považována Sparta, která se po nevydařené minulé sezoně posílila o řadu důrazných hráčů a stejně jako další kluby se po vzoru Plzně rozhodla angažovat i hráče ze zámoří. Na soupiskách všech celků momentálně figuruje dvanáct hráčů z USA a Kanady, hned pět jich je v kádru Západočechů.

Je nám líto, video expirovalo.
Upoutávka na utkání Pardubice - Sparta

Právě Plzeň, která v minulé sezoně vyhrála základní část a získala premiérově udělovaný Prezidentův pohár, se nebála vyhlásit útok na titul. Vysoké ambice má i posílený Liberec, který chce dopadnout lépe než v minulém ročníku, kdy skončil v semifinále.

Nový ročník - noví trenéři

S novým hlavním trenérem začíná finalista loňského ročníku Vítkovice, které po Aloisu Hadamczikovi převzal Mojmír Trličík. Nové šéfy střídačky mají také Karlovy Vary, jež převzal Antonín Stavjaňa, a Litvínov, kde čeká trenérský křest ikonu severočeského klubu Roberta Reichla. Prolomit čtvrtfinálové neúspěchy chce i Zlín a na semifinále myslí i ambiciózní Třinec nebo pražská Slavia, která se však bude muset obejít bez své hlavní hvězdy a nejproduktivnějšího hráče minulé sezony Romana Červenky.

Černým koněm extraligy by se mohla stát brněnská Kometa, která se do nejvyšší soutěže vrátila před rokem a po tragické první polovině v závěru atakovala účast v předkole play-off. Slavný moravský klub se silným diváckým zázemím se v létě posílil, a přestože jeho zástupci o ataku předních příček veřejně nemluví, určitě v ně doufají.

Na druhém pólu tabulky by se podle bookmakerů a řady odborníků měly pohybovat Litvínov, Kladno a Mladá Boleslav. Celky s nejnižšími rozpočty sice mluví o postupu do play-off nebo alespoň do předkola, jejich základním cílem je ale vyhnout se baráži. Z první ligy se totiž do extraligy tlačí ambiciózní a solidně ekonomicky zabezpečené celky Chomutova a Ústí nad Labem.

Na všechny celky čeká 52 kol základní části, po které šest týmů postoupí přímo do čtvrtfinále, čtyři do předkola play-off a čtyři bude čekat skupina o 11. až 14. místo. První část soutěže skončí 20. února, o tři dny později začne vyřazovací fáze předkolem a ve čtvrtek 3. března odstartuje čtvrtfinále. Nový mistr bude korunován nejdříve v sobotu 9. dubna a nejpozději o týden později.

Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje:

"Už nyní je zřejmé, že extraliga bude mít opět vysokou úroveň, že jsou v ní kvalitní a vyrovnané týmy. Z pohledu svazu je jasné, že podle její úrovně se odvíjí i úroveň reprezentace. Protože je to extraliga, která produkuje nejlepší hráče."

Jednou z hlavních novinek je skutečnost, že kluby budou moci využít v sezoně maximálně šest zahraničních posil. "Chceme, aby v soutěži hrála kvalita, aby odpadly nejrůznější zkoušky hráčů, o nichž se dopředu nic moc neví. Zahraniční hráči jsou často ekonomicky dostupnější, ale chtěli jsme, aby tato oblast měla lidově hlavu a patu," vysvětlil změnu již dříve ředitel soutěže Stanislav Šulc. Za cizince nebudou považováni hráči, kteří působí v soutěžích řízených ČSLH nepřetržitě tři sezony.

Nový ročník – nová pravidla

Nově musí zahrát trestné střílení faulovaný hráč, ne jako doposud kdokoliv z týmu. Za faul brankáře při brejkové situaci bude trestné střílení nařízeno automaticky. Hráč, kterému spadne helma, si ji nesmí na ledě nasadit, ale musí okamžitě střídat. Zóna pro střídání u hráčských lavic se zmenšila ze tří metrů na polovinu. Rozhodčí budou mít při televizních zápasech mikrofony a jejich konverzaci s hráči a trenéry uslyší diváci v televizi i na stadionu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články