Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

V KHL budou hrát dvě největší české hvězdy: po Jágrovi i Hašek

Moskva - Ruský klub Ak Bars Kazaň je prozatím jediným vítězem Kontinentální hokejové ligy (KHL). Sněžní leopardi z Tatarstánu vybojovali Gagarinův pohár v jejích obou dosavadních sezonách. Jednou z hlavních tváří soutěže je však i nadále hráč pocházející z dalekých Hnidous Jaromír Jágr, k němuž navíc od letošního roku přibyla další česká hokejová legenda - brankář Dominik Hašek. Třetí ročník KHL startuje dnes.

KHL vznikla před dvěma lety jako nástupkyně ruské superligy - nejlepší ruský tým je vyhlášen mistrem země - a zároveň coby nová mezinárodní oddílová soutěž. Její zakladatelé vycházeli z modelu kanadsko-americké NHL: 24 týmů rozdělili do dvou konferencí, Západní a Východní, a čtyř divizí, nesoucích jména bývalých slavných hráčů a trenérů Bobrova, Tarasova, Charlamova a Černyševa.

Čtyřiadvacetičlenný soubor vytvořili v úvodním ročníku KHL vedle ruských mužstev i tři zahraniční zástupci: lotyšské Dinamo Riga, běloruské Dinamo Minsk a kazašský Barys Astana. Ačkoliv je záměrem vedení ligy rozšířit soutěž i do dalších zemí, jiné než tři výše zmíněné kluby z postsovětských republik do ní prozatím nebyly začleněny.

Před nadcházející sezonou projevily zájem o vstup do ligy Budivelnik Kyjev a Vetra Vilnius, ale oba své počínání nakonec vzdaly. Stejnou snahu projevil i za tímto účelem založený český celek Lev Hradec Králové, ale rovněž tento projekt zůstal nedotažen. Jako liché se již dříve ukázaly spekulace o případném vstupu karlovarské Energie.

Česká stopa je přesto v KHL více než výrazná. Hned v premiérovém ročníku v ní účinkovaly na tři desítky tuzemských hráčů. Nemluvě pak o tom, že jako největší trumf lize při jejím zrodu posloužila osobnost Jaromíra Jágra, který dal sbohem NHL a zamířil do Avangardu Omsk. V něm bude působit i letos.

Vedle Jágra si v soutěži vybudovali značný respekt také další Češi. Útočník Jan Marek byl v první sezoně druhým nejproduktivnějším hráčem, Pavel Brendl opanoval tabulku střelců a v uplynulém ročníku skončil druhý. Kostru reprezentace, která na letošním MS vydřela zlato, vytvořili tentokrát právě hokejisté z KHL v čele s výtečně hrajícím kapitánem Tomášem Rolinkem.

České ruce nicméně zatím neměly to štěstí sáhnout si na vítěznou trofej, kterou je Gagarinův pohár. První dva ročníky totiž ovládl celek Ak Bars Kazaň, tým bez českého zastoupení. V sezoně 2008/09 přehrál ve finále Jaroslavl 4:3 na zápasy a rok nato stejným poměrem pokořil Balašichu. Alespoň stříbro tak zbylo nejprve na Zbyňka Irgla a Josefa Vašíčka, zatímco v letošním roce vstřebával finálovou prohru Filip Novák.

Celkem je na soupiskách týmů KHL osmadvacet českých hráčů a na lavičkách jsou čtyři trenéři ze země úřadujících mistrů světa. Jen v sedmi týmech z třiadvacítky účastníků není žádný český zástupce - v mistrovské Kazani, Dinamu Riga, Viťazu Čechov, Nižněkamsku, Novosibirsku, v týmu nováčka Chanty-Masijsku a dalekém Chabarovsku.

Vzhledem k početné české kolonii je tak velice pravděpodobné, že se některý hráč dříve či později vítězství v KHL dočká. Po Gagarinově poháru zatoužila i další česká hokejová celebrita Dominik Hašek, který se v 45 letech vydal na další zahraniční štaci do Ruska. Oním šťastlivcem by tedy mohl být i tento slavný veterán, nyní brankář Spartaku Moskva.

Přehled českých zástupců v KHL:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články