Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hokejová Slavia se nedohodla s partnery. Očekává se odchod opor

Vedení hokejového týmu Slavia Praha přehodnotilo sportovní cíle pro letošní ročník první hokejové ligy z důvodu snahy o ekonomickou stabilizaci. Podle člena představenstva klubu Vladimíra Pittera dojde k přijetí opatření, která se promítnou zejména do výdajů na provoz A-týmu. Dají se tak očekávat změny v hráčském kádru a vyloučen není odchod většiny důležitých osobností mužstva.

"Od konce minulé sezony probíhala jednání, v určitých fázích velmi nadějná, s potenciálními partnery, kteří by mohli náš klub významně podpořit a pomoci naplnit rozpočet klubu s opětovným výhledem sportovního cíle postupu do nejvyšší soutěže. Do dnešního dne se však tato jednání nepodařilo finalizovat, což je mi velmi líto, a proto jsem nucen udělat toto zásadní rozhodnutí," uvedl člen představenstva klubu Vladimír Pitter na klubovém webu.

O tom, že má Slavia ekonomické problémy, se v minulých měsících opakovaně spekulovalo. Údajně byla ve hře i neúčast v druhé nejvyšší soutěži. To se nestalo a tým vedený trenérem Milanem Razýmem první ligu úspěšně rozehrál. Po dvanácti kolech ztrácí na první Kladno čtyři body.

Teď ale začne postupně uvolňovat hráče. "Je o ně poměrně velký zájem a my se musíme dívat na ekonomiku klubu. Dá se tedy očekávat, že budeme muset udělat relativně hodně změn, ale i přesto chceme mít mužstvo, které bude hrát v lize důstojnou roli," řekl sportovní manažer klubu Luděk Bukač.

Zájem nejspíš bude o brankářskou jedničku Alexandra Hyláka, obránce Petera Hraška, Ronalda Knota nebo útočníky Michala Dragouna, Jaromíra Kverku, Henriho Tuominena nebo Davida Šafránka, který je s deseti góly druhým nejlepším střelcem první ligy.

Tým se po ústupu ze slávy propadá

Klub s více než stoletou tradicí sestoupil do první ligy loni a nyní je zřejmé, že v nejbližší době nenaváže na svou úspěšnou éru, v níž získal v letech 2003 a 2008 dva extraligové tituly. Letos na jaře hráli slávisté baráž, ale na návrat do nejvyšší soutěže nedosáhli.

Ekonomické problémy Slavie se spojují s přechodem do tehdejší Sazka arény v roce 2004. Klub s menší fanouškovskou základnou a s průměrnou návštěvností okolo 4000 diváků si nemohl dovolit drahý dlouhodobý pobyt v aréně pro 17 000 diváků, přesto vedení klubu i přes neuspokojující finanční situaci a postupný odchod důležitých sponzorů a partnerů vynakládalo enormní finanční prostředky na provoz A-týmu.

Mužstvo v posledních letech po nastalých ekonomických problémech s pronájmem současné O2 arény a následném přesunu zpět do Edenu opustily takové klubové osobnosti, jako byl Tomáš Žižka, Michal Vondrka, Jakub Krejčík, Petr Jelínek, Lukáš Krenželok, Petr Kadlec, Vladimír Růžička ml., Dominik Furch, Jaroslav Bednář, Jakub Sklenář či Marek Tomica.

Nyní se zdá, že situace se ještě zhoršila a exodus hráčů jen tak neskončí. Letní spekulace, že má Slavia finanční problémy i po přihlášení do nového ročníku WSM ligy a splnění podmínek licenčního řádu, se tak potvrdily.

Zdroj
ČTK, hc-slavia.cz, Twitter

Hlavní zprávy

Nejčtenější články