Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Osobák, vysněná osmička a stříbro. Dálkař Juška překvapil i sám sebe

Praha – Úvodní finálový den halového evropského šampionátu v Praze zacinkal v uších českých fanoušků hned třikrát. Medaile v koulařském sektoru se tak trochu čekala, o něco méně už ze soutěže pětibojařek a asi nikdo by neřekl, že mužská dálka zazvoní stříbrem.

Radek Juška
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jednadvacetiletý talentovaný dálkař Radek Juška šokoval Evropu, prvním skokem v životě za hranici osmi metrů si zajistil senzační cenný kov. Juška se zároveň zařadil na třetí místo českých halových historických tabulek. "Měl z toho být zajišťovák a bylo z toho tohle," kroutil Juška nevěřícně hlavou. Zbytek soutěže už se nedokázal zkoncentrovat a další čtyři skoky pokazil. "Celou soutěž jsem se třepal a byl jsem nervózní," přiznal. Ulevilo se mu až před jeho posledním skokem, kdy už věděl, že má životní medaili.

"Koncentraci to ovlivní, když skočíte prvním pokusem tak daleko. Chcete pak skočit mnohem víc. Pokoušel jsem se na to nemyslet, trenér mi po každém pokusu říkal, ať si představím, že jsme na tréninku, jsme tam sami, ale nevnímat obecenstvo se nedalo," popisoval stavy, které během závodu prožíval na ploše. Užil si až poslední skok 789. Ten už nic neřešil.

Hra centimetrů

Když mu bylo sedmnáct, měl osobní rekord 710, ale už o rok později skočil 771 a všimli si ho v Praze. Před rokem a půl se ho ujal Josef Karas, bývalý vícebojař. "Když jsem se pokoušel o sedm metrů, což není zase tak dávno, tak to pak skoro každým závodem letělo dál a dál. Šlo to tak nějak samo. Doufejme, že se to bude dařit i teď," věří v další výkonnostní posun. "Limity si nedávám, čím dál, tím líp," prohlásil.

Atletika byla v jeho případě spravedlivá. Loni totiž dvakrát skočil 794 a o jediný centimetr ho minula účast na ME v Curychu. V Praze v kvalifikaci naopak o jediný centimetr postoupil. A nyní o centimetr nepřekonal český rekord do 22 let Romana Orlíka. To mu ale nevadí, zlepšil si dnes osobní rekord o 16 centimetrů a splnil se mu sen o osmi metrech. Navíc má jistou účast na letním mistrovství světa v Pekingu. "Určitě tu osmičku chci skočit i venku," ujistil.

Infarktová chvilka Elišky Klučinové

Úvodní překážky prý pětibojařka Klučinová pokazila technicky, přesto z toho byl osobní rekord. Ve výšce se protrápila k solidním 186 cm, byť základní výšku 174 a potom i 180 cm skákala až napotřetí. Celkem předvedla nebývalý počet čtrnácti skoků. "Těch křížků tam bylo moc, v životě jsem neskákala tak špatně. Ten pružný povrch mi neseděl," vysvětlila. "Před pár dny jsem si to zkoušela a tušila jsem, že to tady bude náročné. Bylo to o infarkt," přiznala.

Problémem totiž byla i euforie z diváků. I proto si Klučinová na poslední klíčový pokus celou halu nechala utišit. "Já jsem tím pověstná, víc mi vyhovuje, když je ticho, protože na výšce chytám rytmus diváků a ono se to občas neshoduje s mým rozběhem. Takže tam si to nechávám ztišit, ale třeba na dálce mám ráda opravdu ten řev," vysvětlovala.

Osobní rekord v následném vrhu koulí a první pokus přes 15 metrů v kariéře ji nakopl psychicky tak, že už pokukovala po cenném kovu. A bylo jasné, že má velkou šanci na atak českého rekordu Denisy Rosolové. A když předvedla solidní výkon ve skoku dalekém, na osmistovce si životní šanci už nenechala protéct mezi prsty. "Tam jsem už věděla, že jim to nedám," prozradila nakonec bronzová atletka. V cíli ani netušila, že byla jen devět bodů od stříbra. "Byla to euforie. Lidi mě hnali, bylo to skvělé," popsala atmosféru v O2 areně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články