Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalistky Anglie v prodloužení udolaly Němky a jsou mistryněmi Evropy

Mohly získat devátý titul mistryň Evropy, ale fotbalistky Anglie byly proti. Ve vyprodaném londýnském Wembley, se hrálo před rekordní návštěvou mužských i ženských evropských šampionátů 87 192 diváků, vyhrály anglické hráčky 2:1. Na úvodní gól Tooneové ještě stačila odpovědět v 79. minutě Němka Magullová a poslala zápas do prodloužení. V něm už měl zápas jedinu střelkyni a tou byla ve 111. minutě Kellyová, která prokázala důraz v pokutovém území a po rohu finále rozhodla. 

Němky se musely na poslední chvíli obejít bez kapitánky Alexandry Poppové. Útočnice, která se nakonec spolu s Angličankou Beth Meadovou se šesti góly stala nejlepší střelkyní turnaje, se zranila při rozcvičce.

Její absence byla na hře hostujícího celku znát a v prvním poločase měla navrch Anglie. První velkou šanci si však vypracovaly Němky, ale závar po rohu v 26. minutě gólem neskončil. Na druhé straně neuspěla po protiútoku Whiteová.

Druhá půle patřila Německu, které ale v úvodu zahodilo dvě velké šance a Anglie to v 62. minutě potrestala. Tooneová dostala míč za obranou a povedeným obloučkem otevřela skóre.

Německo mohlo srovnat vzápětí, ale Magullová trefila z dobré pozice tyč. V 79. minutě už se však hostující celek dočkal. Magullová si naběhla na přihrávku Wasmuthové a tečí poslala míč pod břevno.

Anglickým fotbalistkám k triumfu na mistrovství Evropy pogratulovala i britská královna Alžběta II. Na twitteru uvedla, že se hráčky staly inspirací pro další generace. "Váš úspěch znamená mnohem víc než jen zaslouženou trofej. Staly jste se příkladem, který bude inspirací pro ženy, dívky i další generace. Proto doufám, že jste na to stejně pyšné jako na dnešní výsledek," napsala královna.

Další branka už v normální hrací době nepadla a zápas zamířil do prodloužení. V něm o titulu pro Anglii rozhodla ve 110. minutě Kellyová, která se prosadila z dorážky po rohovém kopu.

Anglie se tak dočkala prvního triumfu na Euru po dvou druhých místech z let 1984 a 2009. Německo naopak poprvé na mistrovství Evropy ve finále prohrálo. Jeho nejhorším výsledkem na šampionátu je vyřazení ve čtvrtfinále v roce 2017.

Anglie navíc titulem podtrhla po všech stránkách vydařený šampionát, který od začátku do konce trhal rekordy. Už v polovině překonal maximum v návštěvnosti na stadionech i rekord v televizní sledovanosti.

Nakonec se postaral i o nejvyšší návštěvu v historii evropských šampionátů vůbec. Dnešní zápas ve Wembley sledovalo 87.192 diváků, předchozím maximem bylo 79.115 fanoušků na finále mužského Eura v roce 1964 ve Španělsku.

Nejlepší hráčkou turnaje byla vyhlášena Meadová, která k šesti gólům přidala i pět asistencí a Anglii pomohla k rekordním 22 gólům. "Nevím, co říct. Jsme v šoku. Už jsem to obrečela s rodinou," řekla Meadová.

Mistrovství Evropy fotbalistek - finále ve Wembley:

Anglie - Německo 2:1 po prodl. (1:1, 0:0)
Branky: 62. Tooneová, 110. Kellyová - 79. Magullová. Diváci: 87.192.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články