Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Porážka United pomohla Citizens zpátky na trůn Premier League. Arsenal vyhrál nad Chelsea

Titul pro vládce Premier League si od Liverpoolu berou zpět fotbalisté Manchesteru City. K potvrzení triumfu ani nemuseli být na hřišti. Pomohl jim městský rival Manchester United, který prohrál v předehrávce 36. kola 1:2 s Leicesterem a svěřence Pepa Guardioly tři kola před koncem soutěže nikdo nemůže dohnat. Ve středu Arsenal vyhrál na stadionu Chelsea 1:0 a posunul se na osmé místo. Ztrácí bod na sedmý Tottenham, který má zápas k dobru.

Manchester City se raduje ze zisku titulu Premier League
zdroj: REUTERS autor: Molly Darlington

"Citizens" dokráčeli k třetímu titulu za poslední čtyři roky a celkově slavili posedmé. V této bilanci je nejlepším týmem v anglické historii jejich městský rival United, který má na kontě dvacet trofejí pro anglické šampiony.

"Tohle byla sezona jako žádná jiná. Byla nejtěžší. Vždycky si ji budeme pamatovat díky způsobu, jakým jsme v ní vyhrávali. Je to velmi speciální úspěch a jsem na hráče hrdý, protože se vždy snažili zlepšovat a být maximálně odolní.To, že jsme takhle dokázali projít celým ročníkem se všemi restrikcemi a komplikacemi, je pozoruhodné," řekl trenér staronových mistrů Pep Guardiola.

United byl jediným týmem, který mohl městského rivala o titul připravit. Tři zápasy před koncem však jeho ztráta na "Rudé ďábly" zůstala nedostižná desetibodová.

O první vítězství Leicesteru na Old Trafford od roku 1998 se postaral v 66. minutě turecký obránce Caglar Söyüncü. Hráči United zůstali v neúplné tabulce druzí se 70 body, jejich přemožitel přeskočil Chelsea a ze třetí pozice se přiblížil na rozdíl čtyř bodů.

"Dařilo se nám držet City do závěrečných 12 dní a to je určitě úspěch. Je to velmi dobrý tým a zasloužený šampion. Musím jim pogratulovat, protože předváděli tuhle sezonu fantastické výkony," řekl trenér United Ole Gunnar Solskjaer.

Domácí trenér Ole Gunnar Solskjaer udělal v sestavě oproti minulému zápasu s Aston Villou hned deset změn a od začátku dal vesměs šanci mladým hráčům. Leicester proto zahájil utkání aktivněji a už v 10. minutě šel do vedení zásluhou přesného voleje Thomase.

Radost ovšem vydržela hostům jen pět minut. Po rychlém protiútoku našel Diallo rozeběhnutého Greenwooda a jediný hráč United, který zůstal oproti minulému ligovému duelu v základní sestavě, střelou k vzdálenější tyči vyrovnal. Pro devatenáctiletého teenagera to byla už 17. trefa v Premier League. Více branek v jeho věku dali jen Nicolas Anelka (19), Wayne Rooney (30), Robbie Fowler (35) nebo Michael Owen (40).

Hosté však byli po přestávce dál nebezpečnější. Ihenachaův průnik sice v 59. minutě zlikvidoval De Gea, po hodině hry se však Leicester přece jen znovu prosadil. Na rohový kop Albrightona si naskončil Söyüncu a přesnou hlavičkou vrátil "Liškám" vedení.

To mohl brzy ještě zvýšit Tielemans, ale ve skluzu míč před brankou nezasáhl. United se dostali do tlaku až v poslední desetiminutovce, jenže střídající Fernandes šanci nevyužil. Po konečném hvizdu rozhodčího tak mohli vedle fotbalistů Leicesteru na dálku slavit i hráči Manchesteru City.

Ve večerní dohrávce 32. kola pak Southampton porazil i díky dvěma brankám Dannyho Ingse Crystal Palace 3:1 a přiblížil se k němu ze 14. místa na rozdíl jediného bodu.

Ve středu Arsenal zvítězili v londýnském derby na hřišti Chelsea 1:0 a posunul se v tabulce na osmé místo. Díky třetí výhře za sebou vykřesali naději na účast v evropských pohárech. 

Chelsea prohrála v Premier League po pěti utkáních. Doplatila na chybu Brazilce Jorginha, který v 16. minutě poslal malou domů ve chvíli, kdy byl gólman Kepa mimo branku. Španělský brankář ještě stihl míč pohotovým skokem vyrazit, ale po Aubameyangově přihrávce skóroval Emile Smith Rowe. Dvacetiletý záložník dal tři dny po svém premiérovém gólu v anglické lize další branku.

Arsenal vyhrál i druhý vzájemný zápas v sezoně. Chelsea bude muset v závěrečných dvou kolech ještě bojovat o udržení čtvrtého místa a postup do Ligy mistrů.

Anglická fotbalová liga:

36. kolo: Manchester United - Leicester 1:2 (15. Greenwood - 10. Thomas, 66. Söyüncü), Chelsea - Arsenal 0:1 (16. Smith Rowe).

32. kolo: Southampton - Crystal Palace 3:1 (19., 75. Ings, 48. Adams - 2. Benteke).

Počet titulů:

20 - Manchester United,

19 - FC Liverpool,

13 - Arsenal,

9 - Everton,

7 - Aston Villa, Manchester City,

6 - Sunderland, Chelsea,

4 - Newcastle United, Sheffield Wednesday,

3 - Huddersfield Town, Wolverhampton Wanderers, Leeds United, Blackburn Rovers,

2 - Preston North End, FC Portsmouth, FC Burnley, Tottenham Hotspur, Derby County,

1 - Sheffield United, West Bromwich Albion, Ipswich Town, Nottingham Forest, Leicester City.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články