Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Fotbal je v nebezpečí, varuje Beckham. Bouří se i šéfové FIFA a MOV

Kritika ze všech stran se snáší na nově vyhlášený projekt fotbalové Superligy. Své rozhořčené hlasy zvedly i bývalé hvězdy Manchesteru United David Beckham a Eric Cantona. Nezávislá a uzavřená soutěž, kterou pomohl založit i jejich někdejší klub, podle nich ignoruje fanoušky a ohrožuje základní hodnoty fotbalu. Sankcemi hrozí i šéf FIFA Gianni Infantino a odpor vyjádřil i předseda MOV Thomas Bach.

"Fotbal miluji a je součástí mého života od nepaměti. Jako hráč i teď jako majitel klubu vím, že bez fanoušků není fotbal ničím. Fotbal musí být pro všechny, musí být férový a založený na sportovním úspěchu," napsal pětačtyřicetiletý Beckham na sociální síti Instagram.

"Pokud tohle nebudeme chránit, tak sport, který milujeme, je v nebezpečí," uvedl bývalý kapitán anglické reprezentace, který během kariéry nastupoval za tři ze zakládajících superligových klubů – Manchester United, Real Madrid a AC Milán. V současnosti je majitelem Interu Miami v zámořské MLS.

Proti superlize, kterou založilo dvanáct velkoklubů nespokojených s příjmy z Ligy mistrů, se postavil i bývalý kapitán United Cantona. "Nejdůležitější jsou fanoušci, musíte je proto respektovat. A zeptalo se těch dvanáct klubů, co si o jejich nápadu myslí fanoušci? Ne. A to je ostuda," uvedl ve videu na Instagramu.

Je nám líto, video expirovalo.
Superliga vyvolala odpor ze všech stran

Shearer: Superliga hodila granát, hoďte jim ho zpátky

Ještě ostřejší vyjádření zvolil bývalý anglický reprezentant Alan Shearer. "Superliga hodila po Premier League granát. Hodila ho po všech ostatních. Ti by ho teď měli hodit zpátky a okamžitě kluby vyloučit, pokud na to mají právo," řekl v rozhovoru pro BBC.

"Superliga není žádná soutěž, je to uzavřená skupina, kde nemůže hrát nikdo jiný. Podívejte se, jak pracuje Leicester nebo West Ham a teď nebudou moci hrát proti nejlepším? To by přece bylo špatně," přidal nejlepší střelec anglické ligy s tím, že majitelé klubů žijí mimo realitu.

"Vůbec si neváží fanoušků, i když pořád mluví o tom, jaká jsou rodina a jak jim během pandemie chyběli. No tak teď se ukáže, co si opravdu o fanoušcích myslí a jak si jich váží, když se všichni příznivci postavili proti Superlize," prohlásil Shearer.

Eriksson: Superliga ne, vylepšete Ligu mistrů

Podle bývalého kouče Anglie nebo Lazia Řím Svena-Görana Erikssona by se dvanáct klubů mělo vrátit k jednání o změnách v Lize mistrů. "Když se ještě hrál Pohár mistrů evropských zemí, tak v něm mohl startovat jeden tým z každé země," řekl v televizním rozhovoru. "Ale Lennart Johansson (bývalý šéf UEFA) se zasadil o to, aby Anglie, Španělsko a Itálie mohly mít v nové Lize mistrů čtyři týmy a to byla velká změna. Teď jsme ve stejné situaci, ale kluby by místo zakládání Superligy měli jednat s UEFA a vylepšit Ligu mistrů. To je jediná správná cesta," dodal.

"Romantici jako já sní o tom, že si zahrají velké zápasy, ale jen díky vlastní práci, obětavosti, odhodlání a sportovním výsledkům, které jste si uhráli na hřišti," uvedl španělský brankář Pepe Reina z Lazia Řím. "Na tomhle by měl fotbal stavět. Jasně, těch dvanáct klubů vydělá víc peněz než ostatní, ale fotbal je sport a neměl byste být mezi nejlepšími jen proto, že tak někdo rozhodne," dodal mistr světa a Evropy.

Šéf FIFA i MOV: Jsme proti

Proti novému projektu se postavil i předseda FIFA Gianni Infantino. Účastníci podle něj musí nést následky včetně možného vyloučení z ostatních soutěží. "Jestli se rozhodnou jít vlastní cestou, tak se musí připravit nést následky. Jsou zodpovědní za vlastní osud," uvedl Infantino na úvod kongresu UEFA v Montreux. "Tím chci říct, aby to všem bylo naprosto jasné, že buď hrajete tam, nebo tady. Není nic mezi," přidal s tím, že ale věří, že se všechno vyřeší.

"Pánové, udělali jste velkou chybu, ale ještě není pozdě změnit názor," citovala třiapadesátiletého Slovince agentura SID.

Národní federace podle očekávání podpořily slova svého předsedy. "55 členských svazů a účastníků kongresu UEFA odsuzují založení takzvané Superligy. Budeme chránit evropský fotbal proti egoistickému klanu, kterému o hru nejde. My jsme evropský fotbal, oni ne," uvedli v jednomyslně přijatém prohlášení všechny členské země UEFA včetně Česka.

Španělský obchodní soud vydal předběžné opatření, jež zakazuje fotbalovým federacím FIFA a UEFA bránit 12 velkoklubům v založení Superligy. Uvedla to agentura Reuters. Není nicméně jasné, jaké pravomoci má madridský soud, jenž řeší obchodní spory, na mezinárodní fotbalové federace sídlící ve Švýcarsku.

Nesouhlas prezentoval í šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Soutěž podle něj byla založena jen kvůli chamtivosti a popírá podstatu evropského sportu, v němž jde na prvním místě o sportovní výkonnost.

"Model evropského sportu je výjimečný tím, že je založený na férové soutěži, ve které jste odměněni za sportovní výkony. A to je teď jen kvůli chamtivosti ohroženo," prohlásil Bach.

K vyloučení všech dvanácti účastníků nově založené Superligy ze všech ostatních soutěží vyzval předseda německého fotbalového svazu Fritz Keller. Zpět by podle šéfa německého svazu měly být kluby přijaty jen, když si svůj záměr rozmyslí.

Evropská média kritizují

Kritikou nešetří ani dnešní evropské deníky. "Florentino Pérez, Andrea Agnelli a Joel Glazer jsou lídři nejhoršího nápadu v historii evropského fotbalu. Vyrazili v čele zombie apokalypsy hledat další čerstvé maso, protože poslední dvě desetiletí obrovského růstu zisků jim zjevně nestačily," napsal britský The Telegraph.

Italský deník Corriere della Sera ocenil spojený odpor vůči Superlize. "Až revoluční nápad dokázal spojit fotbalovou Evropu. Dvanáct nejbohatších klubů si chce založit Superligu na úkor všech ostatních klubů, malých i velkých měst, ale především na úkor tradice," napsal.

Poněkud sarkastičtější tón volil francouzský Derniéres Nouvelles d'Alsace. "Světový fotbal – k vlastnímu údivu a naštvání – najednou zjistil, že mu vládnou peníze. Jaké překvapení! O Superlize se mluvilo dlouho, teď nabírá konkrétní obrysy a je pouze výsledkem zkorumpovaného systému."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články