Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Real začal El Clásico proti Barceloně bleskově, poté se bál. Dotáhl se k Atléticu

Real Madrid dokázal ve vždy prestižním duelu s Barcelonou triumfovat 2:1. Domácí měli bleskový start, když po trefách Benzemy a Kroose vedli 2:0. "Blaugranas" se ale do hry dostali, když v 60. minutě snížil Óscar Mingueza. Jejich tlak v závěru podpořilo i vyloučení Casemira, ale Ilaix Moriba v poslední šanci trefil jen břevno. Další sobotní zápasy se pak nesly v duchu gólové diety. Lídr Atlético Madrid sice na Betisu Sevilla vedl už v 5. minutě, kdy se trefil Yannick Carrasco, ale za čtvrt hodiny srovnal na konečných 1:1 Cristian Tello. Madrid je tak za Atléticem už jen o bod. 

Karim Benzema slaví první branku v duelu s Barcelonou
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Oscar J. Barroso

Skóre El Clásica otevřel ve 14. minutě Karim Benzema, jenž si naběhl na centr z pravé strany a efektní patičkou překonal brankáře Ter Stegena. Francouzský útočník se stal za posledních dvacet let čtvrtým hráčem "bílého baletu", který skóroval v sedmi ligových utkáních v řadě. Před ním to dokázali Cristiano Ronaldo, Gareth Bale a Ruud van Nistelrooij.

Druhý zásah přidal z přímého kopu Toni Kroos, jehož střele ale výrazně pomohla do sítě teč bránícího Sergina Desta. V druhé půli se už Real musel obejít bez Lucase Vazqueze. Křídelník si poranil zadní zkřížený vaz v levém koleni a pravděpodobně se již nestihne vrátit do konce ročníku.

Snížení Barcelony zařídil Óscar Mingueza, na vyrovnání už ale Katalánci nedosáhli. A to i přesto, že v nastavení byl vyloučen domácí Casemiro a při závěrečném tlaku nastřelil střídající Moriba brankovou konstrukci.

Real tak ovládl i druhé El Clásico v sezoně, v říjnu zvítězil na stadionu Camp Nou 3:1. Barcelona poprvé od sezony 1977/78 podlehla svému odvěkému rivalovi třikrát v řadě a ztrácí na něj v tabulce ze třetího místa bod.

Sevilla zdolala po obratu ve druhém poločase Celtu Vigo 4:3 a upevnila si čtvrté místo znamenající postup do Ligy mistrů. Tým českého brankáře Tomáše Vaclíka, který byl opět jen na lavičce, bodoval v pátém zápase za sebou. 

Radost fotbalistů Sevilly
zdroj: ČTK/EFE autor: Salvador Sas

Sevilla se dostala do vedení v sedmé minutě, pak ale dvěma brankami otočil skóre Iago Aspas, poprvé se trefil z penalty. Na Fernandovo vyrovnání odpověděl ještě do přestávky Brais Méndez a poslal domácí do vedení 3:2.

Hosté obrat nastartovali po hodině hry, kdy se podruhé v sezoně trefil Ivan Rakitič. Výhru pak dokonal Alejandro Gómez.

Další sobotní zápasy byly velmi dietní

Úvodní tři předkrmy španělské ligy před El Clásicem přinesly jen dva góly. Poslední Eibar doplatil na nepozornost v nastavení první půle a gólem Jorge de Frutose prohrál v Levante 0:1. Naopak předposlední Alaves veze z hřiště Athleticu Bilbao alespoň bod za 0:0. Cádiz v duelu celku horní poloviny dolní části tabulky vyhrál v Getafe 1:0.

Kike García z Eibaru zkouší štěstí proti Levante
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ricardo Larreina
 

Atlético Madrid jen remizovalo na hřišti Betisu Sevilla 1:1. "Rojiblancos" ztratili body ve třetím z posledních čtyř zápasů v La Lize a tabulku vedou pouze o bod před městským rivalem Realem. O dva body pozadu je Barcelona. Atlético poslal do vedení v páté minutě Yannick Carrasco, ale o čtvrt hodiny později srovnal Cristian Tello.

Betis se bodově dotáhl na pátý San Sebastian, který ve Valencii pouze remizoval 2:2, přestože po první půli vedl o dvě branky a od 80. minuty hrál v přesilovce.

Radost hráčů Realu Betis
Radost hráčů Realu Betis

Čtvrtfinalista Evropské ligy Granada zvítězila ve Valladolidu 2:1. Další účastník této fáze soutěže Villarreal naopak doma podlehl Pamploně 1:2.

Španělská fotbalová liga - 30. kolo:

Getafe - Cádiz 0:1 (64. vlastní Timor), Bilbao - Alavés 0:0, Eibar - Levante 0:1 (45.+2 De Frutos), Real Madrid - FC Barcelona 2:1 (12. Benzema, 28. Kroos - 60. Mingueza), Villarreal - Pamplona 1:2 (70. vlastní García - 64. Moncayola, 74. Budimir), Valencie - San Sebastian 2:2 (60. Wass z pen., 73. Paulista - 33. Guevara, 45. Isak), Betis Sevilla - Atlético Madrid 1:1 (20. Tello - 5. Carrasco), Vigo - FC Sevilla 3:4 (20. z pen. a 23. Aspas, 43. Méndez - 7. Koundé, 35. Fernando, 60. Rakitič, 76. Gómez).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy