Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čech: V Anglii lidé neběhají k doktorům hned na testy. Vše zakazovat je netřeba

Zatímco jiné země včetně Česka v boji proti koronaviru zavedly přísná opatření a omezují obyvatele v pohybu, britská vláda je v tomto směru zatím o poznání mírnější, což schvaluje i Petr Čech. Podle bývalého brankáře a nynějšího funkcionáře Chelsea jsou lidé v Londýně disciplinovaní a dodržují všechna nařízení. Sám Čech pracuje z domova a snaží se příliš nevycházet.

Petr Čech
zdroj: ČTK/PA/ autor: Martin Rickett

"Je to o dodržování pravidel a osobní odpovědnosti. Když má někdo symptomy, zůstane doma sedm až 14 dní bez výjimky. Když se toto pravidlo dodržuje, není z mého pohledu potřeba všechno hned zakazovat," uvedl Čech.

V Británii je podle posledních zpráv přes 3000 potvrzených případů nákazy a 144 lidí tam na nemoc COVID-19 zemřelo. "Teď nastala chvíle, kdy se vir rozšiřuje nejvíce, tak přišla další opatření. Nemám důvod nevěřit odborníkům a vědcům, kteří vládě dávají podněty k postupu ohledně řešení této krizové situace. Až čas ukáže, kdo zvolil nejlepší rozhodnutí," konstatoval hráč s nejvíce starty za českou reprezentaci.

Lidé v Londýně podle něj vládní nařízení pečlivě dodržují. "Podle doporučení do divadla, kina, restaurace a hospod nikdo nechodí a vyhýbá se zbytečnému shromažďování. Roušky nejsou povinné. Lidé jsou zatím velmi disciplinovaní a snaží se dodržovat pravidla nastavená vládou," řekl.

"Jakmile má někdo symptomy, zůstává doma v izolaci a neběhá k doktorům ani na testy. To se děje až v případě takového zhoršení stavu, při kterém musí být daný člověk hospitalizován. Hodně to pomáhá zdravotníkům v tom, aby měli čas, energii a místo pro ty, kteří to potřebují," dodal sedmatřicetiletý Čech, který ve vedení Chelsea pracuje od konce profesionální kariéry, kterou uzavřel vloni v létě.

Svou kancelář přesunul ze stadionu Stamford Bridge do domácích podmínek. "Podle nařízení všichni, kdo můžou, pracují z domova. Já nejsem výjimka. Kancelář se dá jednoduše zařídit doma. Tým je momentálně v izolaci kvůli potvrzení koronaviru u jednoho z hráčů (Callum Hudson-Odoi). Pak se uvidí, jaká budou pravidla a nařízení. Osobně pokud nikam nemusím, jsem doma, abych zbytečně nedával šanci viru se rozšířit," řekl Čech.

Přerušení ligy bylo správným krokem, situace může ovlivnit i přestupy

Vzhledem k práci z domova má i více času na koníčky, na sociální síti bylo k vidění video, jak cvičí na bicí. "Výhodou práce z domova je možnost si odpočinout od práce a udělat něco pro sebe, jakmile se objeví šance. Zažívám to poprvé a snažím se tohoto skloubení využít," poznamenal bývalý gólman Blšan, Sparty Praha, Rennes, Chelsea a Arsenalu.

Premier League je kvůli pandemii přerušená nejméně do 30. dubna. "Pak se uvidí podle vládních nařízení, co bude možné dělat. Zatím nepadlo rozhodnutí o tom, jak se bude liga dohrávat. Pokud však týmy nebudou moci trénovat, tak to bude komplikované samo o sobě," připustil Čech. Podle něj může mít odklad soutěží vliv i na letní přestupy. "Těžko někdo vymění dres, když neví, jaká situace v dané zemi vůbec bude," podotkl.

Přerušení ligy považuje za jednoznačně lepší variantu než hrát zápasy bez diváků. "Fotbal se dá hrát pouze v případě, že jsou hráči k dispozici. Když máte půlku ligy v izolaci, tak to nejde ani bez diváků. Přerušit bylo jediné rozumné rozhodnutí, protože jinak by liga nebyla fér. Někteří by hráli a druzí to pak dohrávali podle možností. Fotbal se navíc hraje pro lidi, takže to bez diváků ani není ono," prohlásil Čech.

Souhlasí s rozhodnutím na příští rok posunout letní Euro, které bude hostit i Anglie. "Reakce na odložení jsou v Británii jedině pozitivní. Připravit Euro 2020 v těchto podmínkách nebylo možné, rozhodnutí je jednoznačně správné. Zároveň dovolí jednotlivým ligám, aby se přes léto dohrály. Samozřejmě za předpokladu, že to umožní situace," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články