Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Copa América startuje v Brazílii. Než skončím, chci něco vyhrát s Argentinou, řekl Messi

Jihoamerické mistrovství čeká 46. pokračování. V Brazílii se představí deset tradičních národních týmů, které doplní dva hosté - Japonsko a Katar. Budou slavit domácí navzdory absenci zraněného Neymara? Získá Lionel Messi první trofej v argentinském dresu? Zkompletuje zlatý hattrick Chile? Nebo snad převezme žezlo Uruguay či Kolumbie? Pohodlně se usaďte, fotbalový karneval začíná.

Argentinec Lionel Messi v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Nicolas Aguilera

Hlavním favoritem je bezesporu pořadatelská Brazílie. Na zlato nicméně čeká už 12 let a třikrát za sebou nepostoupila ani do semifinále. 

"Hrajeme ve své zemi a s ohledem na výsledky z posledních měsíců se od nás očekává, že zvítězíme," připomněl trenér Tite úspěšnou bilanci.

Od loňského vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa totiž "kanárci" v deseti přípravných duelech nenašli přemožitele a jen dvakrát inkasovali - od Čechů při březnové výhře 3:1 v Praze a další při remíze 1:1 s Panamou.    

"Myslím si, že Brazílie vyhraje Copu s lehkostí sobě vlastní," vzkázal svým následovníkům legendární Rivaldo. "Upřímně nevidím žádný tým, který by ji mohl porazit." 

Brazilec Coutinho (vpravo) slaví vstřelenou branku do sítě Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Vzhledem k absenci Neymara bude tíha ofenzivní odpovědnosti ležet na dvojici útočníků Roberto Firmino, Gabriel Jesus a záložníkovi Coutinhovi – ten sice neprožil v Barceloně ideální sezonu, ale kapitán Thiago Silva mu prorokuje klíčovou roli. "V obou zápasech před Copou byl nejlepší na hřišti. Opět má radost z fotbalu," prohlásil.   

"Když jsme dorazili na sraz, snažil jsem se mu zvednout sebevědomí a požádal jsem o to stejné i Neymara. V Barceloně zažil krušnou sezonu a fanoušci ho mnohokrát vypískali. V reprezentaci je ovšem rozdílovým hráčem. Při zranění Neymara potřebujeme jeho talent a kvalitu ještě více než v minulosti," dodal Silva.      

Ustojí kanárci úlohu hlavního favorita a složí před vlastním publikem reparát za historickou porážku 1:7 ze čtvrtfinále mistrovství světa 2014? Předchozí kvarteto jihoamerických šampionátů dotáhli na domácí půdě ke zlaté tečce. 

Nominace Brazílie:

Brankáři: Alisson (Liverpool), Cassio (Corinthians), Ederson (Manchester City).

Obránci: Alex Sandro (Juventus), Thiago Silva, Daniel Alves, Marquinhos (všichni Paris Saint-Germain), Éder Militäo (Porto), Fagner (Corinthians), Filipe Luís (Atlético Madrid), Miranda (Inter).

Záložníci: Allan (Napoli), Arthur (Barcelona), Casemiro (Real Madrid), Philippe Coutinho (Barcelona), Fernandinho (Manchester City), Lucas Paqueta (AC Milan), Willian (Chelsea).

Útočníci: David Neres (Ajax), Everton (Gremio), Roberto Firmino (Liverpool), Gabriel Jesus (Manchester City), Richarlison (Everton).

Argentina dosud triumfovala na prestižním turnaji čtrnáctkrát (naposledy v roce 1993) a bude se opět snažit dotáhnout nejúspěšnější Uruguay. 

"Než skončím, chci něco vyhrát s národním týmem," prohlásil Messi, jenž na Copě kousal třikrát porážku ve finále včetně předchozích dvou ročníků, které si po penaltových rozstřelech podmanila Chile. 

Rodák z Rosaria si však uvědomuje, že reprezentace je aktuálně plná mladých nezkušených hráčů. "Nejsme favorité. Půjdeme si za zlatým snem s maximálním odhodláním jako pokaždé, ale realita je taková, že procházíme procesem přebudování mužstva."

Sergio Agüero z Manchesteru City slaví gól
zdroj: ČTK/PA/ autor: Nick Potts

Do týmu "la albiceleste" se po roční odmlce vrátil Sergio Agüero. A právě pro Messiho by útočník Manchesteru City rád jihoamerické mistrovství vyhrál. "Chtěl bych pomoci k úspěchu kvůli Leovi, protože pro Argentinu udělal více než kdokoli jiný a trpěl už dostatečně. Modlíme se, aby to už vyšlo," řekl.

"Všichni si půjdeme užít šampionát po jeho boku," uvedl na adresu pětinásobného držitele Zlatého míče brankář Agustín Marchesín.

Možnosti celku kolem hvězdného kapitána otestuje už v neděli Kolumbie, která v roce 2016 získala bronz a medailové ambice má i letos. 

Nominace Argentiny:

Brankáři: Esteban Andrada (Boca Juniors), Franco Armani (River Plate), Agustín Marchesín (Club América).

Obránci: Milton Casco (River Plate), Juan Foyth (Tottenham), Ramiro Funes Mori (Villarreal), Nicolás Otamendi (Manchester City), Germán Pezzella (Fiorentina), Renzo Saravia (Racing Club), Nicolás Tagliafico (Ajax).

Záložníci: Marcos Acuňa (Sporting Lisabon), Rodrigo De Paul (Udinese), Giovani Lo Celso (Real Betis), Ángel Di María, Leandro Paredes (oba Paris Saint-Germain), Roberto Pereyra (Watford), Guido Pizarro (Tigres), Guido Rodríguez (Club América).

Útočníci: Sergio Agüero (Manchester City), Paulo Dybala (Juventus), Lautaro Martínez (Inter Milán), Lionel Messi (Barcelona), Matías Suárez (River Plate).

O zlatý hattrick se bude snažit Chile s uzdraveným Alexisem Sánchezem a v okruhu favoritů nelze opomenout ani Uruguay v čele s fenomenální útočnou dvojicí Luis Suárez - Edinson Cavani.  

Jihoamerická asociace letos v rámci doplnění počtu účastníků pozvala finalisty zimního asijského šampionátu - vítězný Katar bude mít premiéru, Japonsko si Copu zahraje podruhé.

Týmy jsou rozděleny do tří skupin po čtyřech. Do čtvrtfinále postoupí první dva z každé skupiny a dva nejlepší z třetích míst. Finále je na programu v Riu de Janeiro 7. července. 

Základní skupiny:

Skupina A: Brazílie, Bolívie, Venezuela, Peru.

Skupina B: Argentina, Kolumbie, Paraguay, Katar.

Skupina C: Uruguay, Ekvádor, Japonsko, Chile.

Zdroj
ESPN, Marca, Sky Sports, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články