Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Z 0:2 na 5:2. Švýcarsko po velkém obratu skolilo Belgii a postupuje. Dál jde i Anglie

Když to v 17. minutě bylo 0:2 pro Belgii, vypadalo to s šancemi Švýcarska na postup špatně. Domácí tým se ale ještě postaral o velkolepý obrat a překvapení. Pěti góly, z nichž tři dal Haris Seferovic, si zajistil výhru 5:2 a zároveň postup do červnového Final Four na úkor favorizovaného soka. V Portugalsku si zahraje i Anglie, která otočila zápas s Chorvatskem a triumfovala 2:1. Svěřenci Zlatka Daliče naopak sestupují do druhé ligy spolu s Německem, Polskem a Islandem.

Slavící fotbalisté Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Arnd Wiegmann

Švýcaři tak slaví triumf ve skupině A2. Belgii přitom stačila k první příčce i porážka o gól. Favorit skupiny k tomu navíc rychle vedl 2:0 po dvou trefách Thorgana Hazarda.

Švýcarsko ale ještě do poločasu skóre otočilo a po změně stran dvěma zásahy rozhodlo o postupu. Hattrickem k tomu přispěl Haris Seferovic. Bronzoví medailisté z mistrovství světa Belgičané inkasovali pět branek poprvé po devíti letech. V září 2009 to bylo od Španělů.

Repríza semifinále z MS mezi Anglií a Chorvatskem měla velký náboj, jelikož oba týmy mohly jak sestoupit, tak i slavit prvenství ve skupině. Nejprve k němu měli blíž Chorvaté, kteří od 57. minuty vedli po brance Andreje Kramariče. Ten sice byl ve vápně sám proti čtyřem obráncům, přesto se kličkami propracoval ke střele a s pomocí teče překonal domácího gólmana.

Anglie ale po prohře v semifinále MS a bezbrankové remíze z prvního duelu další zaváhání s Chorvatskem nechtěla dopustit a v závěru si vytvořila tlak. V 77. minutě po dlouhém autu Joea Gomeze vrátil míč před prázdnou branku Harry Kane a střídající Jesse Lingard srovnal.

Pět minut před koncem pak po centru z přímého kopu Kane ve skluzu zařídil obrat. Kanonýr Tottenhamu se v reprezentaci trefil po 747 minutách poprvé od MS.

Utkání základních skupin fotbalové Ligy národů:

Skupina A2:

Švýcarsko - Belgie 5:2 (3:2) Branky: 31., 44. a 85. Seferovic, 27. Rodriguez z pen., 62. Elvedi - 2. a 17. T. Hazard.

Skupina A4:

Anglie - Chorvatsko 2:1 (0:0) Branky: 78. Lingard, 85. Kane - 57. Kramarič.

Skupina B2:

Turecko - Švédsko 0:1 (0:0) Branka: 71. Granqvist z pen.

Skupina C2:

Maďarsko - Finsko 2:0 (2:0) Branky: 29. Szalai, 37. Nagy.

Řecko - Estonsko 0:1 (0:1) Branka: 44. vlastní Lambropulos.

Skupina D3:

Ázerbájdžán - Faerské ostrovy 2:0 (2:0) Branky: 18. Nazarov, 28. Madatov.

Malta - Kosovo 0:5 (0:1) Branky: 78. a 80. Avdijaj, 15. Muriqi, 70. Kololli, 86. Rašica.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články