Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vzpruha pro Slováky, při premiéře Hapala smetli Ukrajinu 4:1. Nizozemci si vyšlápli na Francii

První utkání trenéra Pavla Hapala na střídačce slovenských fotbalistů dopadlo výtečně. Slovensko v Lize národů přehrálo Ukrajinu 4:1 a v tabulce skupiny B1 se dostalo na druhé místo o skóre před českou reprezentaci. V pondělním vzájemném utkání v Praze však stále českému výběru stačí i remíza k odvrácení sestupu.

Radost slovenského kapitána Martina Škrtela
zdroj: Reuters autor: Radovan Stoklasa

Český tým má totiž k dobru výhru 2:1 z Trnavy a udržel by tak druhou příčku díky lepším vzájemným zápasům.

Nový trenér slovenského týmu Pavel Hapal prožil úspěšnou premiéru poté, co v říjnu na lavičce nahradil Jána Kozáka. Český kouč udělal v sestavě čtyři změny oproti poslednímu soutěžnímu utkání Slovenska. Vypadli Hubočan, zraněný Lobotka, Duda a útočník Nemec, šanci naopak dostali Hancko, Greguš, Rusnák a Zrelák. A změny se mu vyplatily.

Už v 6. minutě rozehrál Hamšík přímý kop nakrátko a Rusnák střelou z hranice pokutového území otevřel skóre. Další dvě dobré šance Slováci promarnili, ale ve 26. minutě jim ke zvýšení náskoku pomohl brankář Bojko, který hrubě chyboval. Neudržel Kuckovu střelu z dálky a srazil si ji do branky.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovensko při premiéře Hapala rozstřílelo Ukrajinu

Hned po změně stran sice snížil Konopljanka, ale domácí pokračovali ve velmi dobrém výkonu. Po závaru a nastřelené tyči vrátil míč před branku Rusnák a Zrelák patičkou opět zvýšil. Rusnák následně nahrál i na gólovou střelu Makovi.

Úřadující mistři světa Francouzi prohráli v Nizozemsku 0:2 a hrozí jim, že nevyhrají skupinu A1, pokud Nizozemsko v pondělí nepodlehne v Německu. Oranjes poslal v závěru poločasu do vedení dorážkou Wijnaldum, v nastavení pak první prohru Francie po 15 zápasech dokonal Depay proměněnou penaltou ve stylu Antonína Panenky.

Výhra Nizozemska zároveň znamená, že čtyřnásobní mistři světa Němci sestupují do divize B a při nasazování pro los kvalifikace o mistrovství Evropy 2020 budou až ve druhém koši.

V brance Bulharska se při remíze 1:1 na Kypru objevil Georgi Petkov, který se ve 42 letech, osmi měsících a dvou dnech stal nejstarším bulharským reprezentantem a také nejstarším evropským brankářem, který kdy chytal v mezinárodním utkání. Šlo o jeho první start za národní tým od roku 2009. Nejstarším hráčem v evropských národních týmech je Jorgos Kudas, který v roce 1995 nastoupil za Řecko ve věku 48 let a 301 dní.

Arménii vystřílel vítězství 6:2 na hřišti Gibraltaru čtyřmi góly Jura Movsisjan.

Utkání základních skupin fotbalové Ligy národů:

Skupina A1:

Nizozemsko - Francie 2:0 (1:0)

Branky: 44. Wijnaldum, 90.+6 Depay z pen.

Skupina B1:

Slovensko - Ukrajina 4:1 (2:0)

Branky: 6. Rusnák, 26. Kucka, 52. Zrelák, 62. Mak - 47. Konopljanka.

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko - Greguš - Rusnák, Kucka (30. Bero), Hamšík, Mak (70. Stoch) - Zrelák (84. Ďuriš). Trenér: Hapal.

Ukrajina: Bojko - Karavajev, Burda, Kryvcov (14. Plastun), Matvijenko - Zinčenko, Stěpaněnko, Malinovskyj - Cygankov, Borjačuk (64. Kovalenko), Konopljanka (66. Šaparenko). Trenér: Ševčenko.

Skupina B4:

Wales - Dánsko 1:2 (0:1)

Branky: 89. Bale - 42. Jörgensen, 88. Braithwaite.

Skupina C3:

Slovinsko - Norsko 1:1 (1:0)

Branky: 9. Verbič - 85. Johnsen.

Kypr - Bulharsko 1:1 (1:0)

Branky: 24. Zachariu - 89. Dimitrov z pen.

Skupina D4:

Lichtenštejnsko - Makedonie 0:2 (0:0)

Branky: 53. Bardi, 90.+1 Nestorovski. ČK: 51. Wieser (Licht.).

Gibraltar - Arménie 2:6 (1:1)

Branky: 10. De Barr, 78. Priestley - 27., 48., 52. a 54. Movsisjan, 66. Kartašjan, 90.+4 Karapetjan.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články