Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Dojde na souboj odvolaných trenérů Slavie a Sparty? Slováky by mohl vést Hapal, ale i Guľa

Už v listopadu čeká národní tým domácí odveta proti Slovensku. Dojít by teoreticky mohlo i na pikantní souboj dvou odvolaných trenérů Slavie a Sparty. Spekuluje se, že po nečekané rezignaci kouče Jána Kozáka má k převzetí slovenského mužstva blízko Pavel Hapal. A ten tamní prostředí dobře zná. Utkání ČR - Slovensko odvysílá ČT sport a web ctsport.cz živě 19. listopadu od 20:45.

zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Kozák skončil na vlastní žádost po sobotním prohraném utkání s Českou republikou (1:2). Podle informací slovenských médií za to mohlo zejména špatné klima uvnitř týmu. Některé opory tamní reprezentace totiž údajně nedbaly povinností člena týmu a po zápasu s Českem se měly jít bavit do nočního klubu. O den později je přitom čekaly povinnosti v podobě autogramiády.

"Bylo to překvapivé pro všechny. Psalo se o šoku na Slovensku. Kozák musí vědět nejlépe, co se tam událo," říká bývalý český reprezentační obránce Michal Kadlec.

Kozák v týdnu uvedl, že jeho rozhodnutí nemá nic společného s tamním fotbalovým svazem. "Něco se stalo, ale teď to komentovat nehodlám," uvedl muž, pod jehož taktovkou Slováci ještě v září porazili v přáteláku Dánsko 3:0.

Pak ale odstartovala Liga národů, a tu - stejně jako Češi - nezačali dobře. Na Ukrajině prohráli 0:1. V součtu s prohrou s Českem tak nemají v tabulce Ligy národů ve skupině B1 zatím ani bod.

zdroj: AP autor: Geert Vanden Wijngaert

Samotní hráči Slovenska se ke Kozákově konci nechtějí vyjadřovat. Někteří z nich možná i proto, že se na "nočním výletu" měli přímo podílet. Bavit se jich prý šlo rovnou sedm, mezi nimi třeba gólman Newcastlu Martin Dúbravka, obránce Interu Milán Milan Škriniar či záložník Vladimír Weiss momentálně hrající v Kataru. Ten už v minulosti proslul několika eskapádami. A slovenské hlasy referují, že Kozák byl jejich přístupem logicky velmi zklamán. Až tak, že s funkcí skončil.

"Slováci budou hrát v listopadu s Ukrajinou a s námi. Tam budou mít nového trenéra, bude tam nový impuls. Možná to bude Hapal, takže by to byl souboj odvolaných trenérů pražských S. Derby, ale v jiném postavení," říká sportovní novinář Pavel Procházka a poukazuje jak na Hapalův předčasný konec ve Spartě, tak odvolání někdejšího kouče Slavie Jaroslava Šilhavého.

Hapal už v minulosti trénoval slovenskou jednadvacítku. "Máme výkonný výbor a ten rozhodne. Věřím, že to bude velmi rychlé," řekl v pondělí prezident slovenského fotbalového svazu Ján Kováčik a dodal, že za Kozákovým koncem nejsou neshody uvnitř týmu.

Utkání Slovensko - Česko
zdroj: REUTERS autor: Radovan Stoklasa

Podle exobránce Ericha Brabce, který se s Hapalem zná i ze Sparty, má bývalý kouč letenských velkou šanci slovenské áčko převzít. "Jednadvacítku vedl úspěšně. Momentálně je na volné noze, i když smluvně je asi vázán ve Spartě."

"Pavel je ambiciózní trenér a slovenský nároďák má velkou kvalitu. Asi by ho ta práce lákala, hlavně proto, že spoustu těch kluků zná. Vypiplal si je. U20, U21... Šanci má velkou," dodává Brabec, který od začátku října vede druholigovou Vlašim.

Sám Kozák se má k odstoupení vyjádřit ve čtvrtek. Dosud nechtěl o svém rozhodnutí do médií příliš hovořit zejména kvůli tomu, aby nenarušil přípravu na úterní přípravný zápas se Švédskem.

Sport
zdroj: ČT4

Slováci v něm nakonec pod vedením asistenta Štefana Tarkoviče remizovali 1:1, když se ve Stockholmu nejprve trefil za domácí v 52. minutě Guidetti a šest minut před koncem srovnal Rusnák.

Vedle Hapala se v souvislosti s obsazením postu trenéra slovenské reprezentace ještě skloňuje jméno Adriana Guľy, který převzal jednadvacítku právě po Hapalovi a v minulosti úspěšně vedl třeba Žilinu. Naopak nepravděpodobné je angažování Pavla Vrby, jenž taktéž zanechal v Žilině velkou stopu. V současnosti má ale s Viktorií Plzeň rozehranou zejména základní skupinu Ligy mistrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih přátelského utkání Švédsko - Slovensko
Zdroj
ČT sport, ČTK, Denník N, sport.sk, Nový čas

Hlavní zprávy

Nejčtenější články