Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Převratná novinka v Íránu. Na fotbalu směly po 40 letech fandit i ženy

Pečlivý výběr a odměna, o které by si mohly před pár roky nechat jen zdát. Po téměř čtyřech dekádách mohly fotbalistům Íránu fandit na stadionu při domácím mezistátním zápase i ženy. V radikální islámské zemi platí zákaz jejich přítomnosti od roku 1979, ale pro úterní přípravné utkání proti Bolívii dostala stovka speciálně vybraných žen výjimku. Domácí vyhráli 2:1.

Íránské fanynky na zápasu s Bolívií
zdroj: ČTK/DPA

"Jejich povzbuzování bylo velmi zajímavé. Možná by to mohl být začátek nové éry," řekl kouč reprezentace Portugalec Carlos Queiroz.

Počet fanynek v hledišti byl striktně omezen a výběr náležel úřadům. Na zápas směly příbuzné hráčů, zaměstnankyně tamního fotbalového svazu nebo členky íránské reprezentace.

V Íránu nesmějí na stadiony chodit ženy oficiálně kvůli tomu, aby neslyšely nadávky a sprosté pokřiky fanoušků. Íránský prezident Hasan Rouhání zákaz několikrát kritizoval, jeho zrušení ale nedosáhl.

Při letošním mistrovství světa mohly íránské ženy chodit na stadion v Teheránu, kde se zápasy jejich týmu z Ruska promítaly. Tuto možnost tehdy využily stovky nadšených fanynek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články