Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nová klubová soutěž na spadnutí. Liga mistrů a Evropská liga nejspíš dostanou mladší sestru

Už to tak vypadá, že vedle Ligy mistrů a Evropské ligy se bude od roku 2021 hrát nová evropská klubová soutěž. Její podoba zatím není jasná. Mělo by se každopádně jednat o nástupce bývalého Poháru vítězů pohárů, který se hrál v letech 1960 až 1999.

Podle dřívějších vyjádření UEFA by měla nová soutěž mít od sezony 2021/2022 celkem 32 týmů, zároveň s tím by se ale snížil počet mančaftů v Evropské lize ze 48 na 32.

UEFA a ECA si od zavedení nové soutěže slibují mimo jiné zvýšení atraktivity a příjmů z Evropské ligy. Současně by také díky novému poháru byla zajištěna účast pro kluby z menších zemí a sešlo by z plánů zvýšit počet klubů v Evropské lize na 64.

"Na základě schválení výkonným výborem UEFA dostala zelenou třetí soutěž, čímž se celkový počet klubů v pohárech zvýší na 96," řekl šéf Asociace evropských fotbalových klubů (ECA) Andrea Agnell, který je zároveň členem výkonného výboru UEFA a také šéfem Juventusu Turín.

Tři pohárové soutěže se v Evropě hrály naposledy v roce 1999, kdy vedle Ligy mistrů a tehdejšího předchůdce Evropské ligy Poháru UEFA existoval ještě Pohár vítězů pohárů. Jeho posledním šampionem se stalo Lazio Řím, kterému tehdy k výhře 2:1 nad Mallorcou jedním gólem pomohl i český záložník Pavel Nedvěd.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články