Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kadeřábek se poprvé trefil v bundeslize a přispěl k debaklu Lipska

Po 77 zápasech si český obránce Pavel Kadeřábek otevřel střelecký účet v německé nejvyšší soutěži. I jeho zásluhou fotbalisté Hoffenheimu deklasovali v 31. kole Lipsko 5:2. Mistrovský Bayern Mnichov nezaváhal v Hannoveru, třetí Dortmund rozstřílel ve šlágru Leverkusen 4:0 a bodově se od něj odpoutal v tabulce. Zároveň se přiblížil druhému Schalke, které ztratilo dvojbrankový náskok a s Kolínem nad Rýnem jen remizovalo 2:2.

Pavel Kadeřábek střílí gól do sítě Lipska
zdroj: AP autor: Jens Meyer

Vladimír Darida odehrál celé utkání za Herthu Berlín, která nečekaně snadno uspěla ve Frankfurtu. Jiří Pavlenka a Theodor Gebre Selassie naopak nezabránili porážce Werderu Brémy 0:2 na hřišti Stuttgartu.

Přímý souboj o páté místo v Lipsku rozhodl Hoffenheim v průběhu prvního poločasu. Po gólech Utha a Gnabryho zvýšil v 45. minutě Kadeřábek už na 3:0. Český reprezentační obránce si seběhl před branku na Uthův centr a pohotově poslal míč pod břevno.

Lipsko snížilo po hodině hry zásluhou vlastního gólu brankáře Baumanna, ale to už hrál loňský vicemistr o deseti po vyloučení Forsberga. Záhy navíc navýšili vedení hostujícího celku Uth a Rupp, v závěru už jen upravil na 2:5 Upamecano.

Trenér Bayernu Jupp Heynckes šetřil před středečním úvodním zápasem semifinále Ligy mistrů řadu opor. Už jistý bundesligový mistr se prosadil až po přestávce prostřednictvím dvou střídajících hráčů - v 57. minutě se trefil z voleje Müller a dvoubrankové vedení zařídil v 73. minutě svým 28. ligovým gólem v sezoně Lewandowski. V závěru pojistil vítězství bavorského velkoklubu Rudy.

Dortmund poslal do vedení ve 13. minutě prvním bundesligovým gólem v kariéře osmnáctiletý Sancho. Do šaten mohl jít navíc s dvougólovým vedením, ale Reusův pokutový kop zneškodnil brankář Özcan. Německý útočník si nicméně vše vynahradil dvěma trefami po změně stran. Reus tak dosáhl své 60. branky v nejvyšší soutěži v dresu Borussie, čímž se dostal na osmé místo klubových střeleckých tabulek.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolín na vytouženou výhru na Schalke nedosáhl

Schalke přitom vstoupilo do utkání dobře a už po pěti minutách vedlo po Embolově zásahu. V 23. minutě přidal druhý gól Konopljanka, brzy však zareagoval na druhé straně Bittencourt.

Vrátit dvoubrankové vedení mohl hostům vzápětí Konopljanka, ukrajinský reprezentant ale trefil tyč. Neskóroval ani lobem v závěru poločasu. Celek z Gelsenkirchenu nakonec neproměněné příležitosti musely mrzet, neboť sedm minut před koncem po přímém kopu vyrovnal Risse.

Jediným střelcem záchranářského souboje mezi Hamburkem a Freiburgem byl Lewis Holtby, který obešel bránícího hráče a zakončil střelou do šibenice. Přístavní tým proto stáhl ztrátu na barážovou 16. příčku Freiburgu na rozdíl pěti bodů, do konce soutěže zbývají tři kola.

Augsburg porazil po gólech Gregoritsche a Finnbogasona 2:0 Mohuč. Oba hráči vyrovnali 12. trefou v sezoně klubový rekord Andrého Hahna z bundesligového ročníku 2013/14. Za vítězný celek nemohl nastoupit záložník Jan Morávek, který v minulém kole ve Wolfsburgu (0:0) dostal červenou kartu. Mohuč je pouze o skóre před Freiburgem, který se nachází na barážové šestnácté pozici. Augsburg vyhrál po čtyřech utkáních a definitivně se zachránil.

Lars Stindl z Mönchengladbachu se raduje z gólu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Jan Huebner

Předehrávka 31. kola se stala jednoznačnou záležitostí Mönchengladbachu, který doma porazil Wolfsburg 3:0. "Vlci" si proto nadále komplikují boj o záchranu. 

Domácí Borussia rozhodla o svém čtvrtém jarním vítězství už do poločasu. Zásluhou gólů Larse Stindla, Raffaela a Christopha Kramera se tým přiblížil příčkám pro postup do Evropské ligy na rozdíl tří bodů.

Německá fotbalová liga - 31. kolo:

Mönchengladbach - Wolfsburg 3:0 (8. Stindl, 35. Raffael, 44. Kramer), Eintracht Frankfurt - Hertha Berlín 0:3 (57. Selke z pen., 77. Leckie, 90.+1 Esswein), Hamburk - Freiburg 1:0 (54. Holtby), Hannover - Bayern Mnichov 0:3 (57. Müller, 73. Lewandowski, 89. Rudy), Lipsko - Hoffenheim 2:5 (59. vlastní Baumann, 88. Konaté - 14. a 59. Uth, 35. Gnabry, 45. Kadeřábek, 65. Rupp), Stuttgart - Brémy 2:0 (14. Gentner, 90.+1 Özcan), Dortmund - Leverkusen 4:0 (55. a 79. Reus, 13. Sancho, 63. Philipp), Augsburg - Mohuč 2:0 (29. Gregoritsch, 90.+2 Finnbogason), Kolín nad Rýnem - Schalke 2:2 (26. Bittencourt, 83. Risse - 5. Embolo, 23. Konopljanka)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články