Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na vyprodaná derby se těšíme, notují si Češi i Slováci

Vladimír Šmicer se v Lausanne postaral o los fotbalové Ligy národů a potěšil jak české, tak slovenské fotbalisty. Podzimní vzájemné souboje budou vzhledem k rivalitě atraktivní z mnoha pohledů. Kromě federálního derby se národní tým dvakrát střetne také s Ukrajinou. Hráči považují skupinu A za vyrovnanou s šancemi na vítězství pro všechny.  

Vladimír Darida slaví gól proti Německu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Každá konfrontace se Slovenskem je sledovaná a ani teď to nebude jiné," řekl útočník Sparty Praha Václav Kadlec. "Je dobře, že hrajeme s naším sousedem. Utkání budou vyprodaná a budou mít výbornou atmosféru. Těším se na ně," přidal záložník Herthy Berlín Vladimír Darida.

Zmíněné duely budou zajímavé i pro Jana Kopice s Michaelem Krmenčíkem, kteří hrají v Plzni se slovenskými reprezentanty Patrikem Hrošovským a Matúšem Kozáčikem. "Myslím, že se máme na co těšit. Možná se s Páťou Hrošovským nebo Kozou (Kozáčikem, pozn. autora) hecneme. Nějak to hrotit určitě nebudeme, ale samozřejmě, kdo ze zápasu vyjde vítězně, ten bude mít v kabině navrch," uvedl záložník Kopic. 

Brankář Tomáš Vaclík chce Slovákům vrátit porážku 0:1 z přípravy v březnu 2015. "Pořád je to federální derby a rivalita tam je. Já se na něj těším, protože na naše poslední vystoupení v Žilině nemám nejlepší vzpomínky. Chci jim to oplatit," prohlásil gólman Basileje.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi si ve fotbalové Lize národů zahrají se Slovenskem a Ukrajinou

Kadlec přiznal, že současnou ukrajinskou reprezentaci nezná tolik jako slovenské mužstvo, Darida z východoevropského protivníka není příliš nadšený. "Ukrajina bude hodně nevyzpytatelný soupeř, který bude nepříjemný a možná, že ani ne tak atraktivní pro diváky, což je škoda," konstatoval sedmadvacetiletý středopolař.

"Českou" skupinu považuje za vyrovnanou. "Věřím, že společně se Slovenskem bychom mohli bojovat o vítězství ve skupině. Ta je vyrovnaná a šance mohou mít všechny tři týmy. Asi bude záležet na dané formě a jak týmy přistoupí k jednotlivým zápasům," dodal Darida. 

Liga národů nahradí přípravná utkání a je i dodatečnou kvalifikací na Euro 2020. Nová soutěž má celkem čtyři ligy a jejich skupiny se odehrají na podzim. Vítězové postoupí o patro výš, poslední naopak sestoupí. Nejlepší celky v Lize A si v červnu 2019 zahrají Final Four. "Líbí se mi, že se bude o něco hrát. Ne, že by se v přátelácích o nic nehrálo, ale nemělo to takový náboj. Teď bude motivace větší," hodnotil Kopic.

"Půjde o koeficient, o body, o postup do další fáze či o postup na mistrovství Evropy. Věřím, že se nám bude dařit a všichni si tuto soutěž oblíbíme," uzavřel Vaclík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články