Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

"Citizens" uspěli na Old Trafford a jdou do trháku, liverpoolské derby vítěze nepoznalo

Očekávaný souboj těžkých vah opanoval Manchester City. V městském derby na půdě United vyhrál 2:1 a tabulku Premier League vede po 16. kole o jedenáct bodů před svěřenci Josého Mourinha. Wayne Rooney zmrazil Anfield Road a stanovil konečné skóre 1:1 v bitvě o nadvládu nad městem Beatles. Sérii čtyř zápasů bez vítězství naopak rázně ukončil Tottenham, který deklasoval Stoke 5:1. Nečekanou ztrátu zaznamenala třetí Chelsea, jež na Olympijském stadionu podlehla osmnáctému West Hamu 0:1. 

Je nám líto, video expirovalo.
V manchesterském derby triumfovalo City

"Citizens" vyrovnali čtrnáctou výhrou v řadě rekord Arsenalu z roku 2002, ale jako první dokázali všechna utkání vyhrát během jedné sezony. "Red Devils" na vlastním stadionu našli přemožitele po 24 ligových duelech. Naposledy je porazil stejný soupeř loni v září.

Hosté byli na Old Trafford od začátku aktivnější a tlak vystupňovali v závěru poločasu. Saného ránu ještě De Gea vyrazil, ale z následného rohu už kapituloval. Od Lukakua se totiž míč odrazil k volnému Silvovi a ten se zblízka nemýlil. Domácí nicméně ještě do přestávky srovnali. Po Delphově zaváhání trestal pohotový Rashford.

Belgický útočník Lukaku byl smolařem derby a "asistenci" zaznamenal i ve druhé půli. Silvův přímý kop odkopl ve vápně pouze do zad spoluhráče, od nichž se míč odrazil k Otamendimu, který se čtvrtým gólem v sezoně stal nejproduktivnějším obráncem soutěže. United inkasovali pod vedením Mourinha dvakrát na vlastním stadionu teprve podruhé.

V 70. minutě mohl zvýšit náskok hostí De Bruyne, ale jeho přízemní střelu De Gea vyrazil. Na druhé straně Edersona nepřekonal Rashford a brazilského strážce svatyně nepřekonali šest minut před koncem ani Lukaku s dorážejícím Matou.

Wayne Rooney slaví se spoluhráči gól proti Liverpoolu
zdroj: REUTERS autor: Lee Smith

Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa městského rivala od začátku přehrávali, přes zhuštěnou obranu se však obtížně dostávali k zakončení. Až ve 42. minutě vzal zodpovědnost na sebe Salah, individuálně si poradil s několika obránci a střelou na zadní tyč překonal Pickforda.

"Reds" vytrvale tlačili i ve druhé půli, ale v 76. minutě strčil stoper Lovren ve vápně do Calverta-Lewina a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Rooney. Stal se prvním rodákem z Liverpoolu, který za Everton v Merseyside derby skóroval od dubna 1999, kdy se to povedlo Francisi Jeffersovi.

Liverpool neprohrál už v 15. vzájemném soutěžním utkání v řadě, čímž vyrovnal rekord z let 1972 až 1978. Everton na stadionu dějinného soka nevyhrál od září 1999 a stále čeká na první venkovní výhru v letošní sezoně.

Kane se "probudil" a sestřelil Stoke

Tottenham se stal po kanonádě proti Stoke City prvním týmem v historii Premier League, který dokázal čtyřikrát po sobě vyhrát nad stejným soupeřem rozdílem alespoň čtyř branek. Předchozí tři vzájemné souboje totiž opanoval poměrem 4:0.

Anglický reprezentant Kane pokořil hranici 90 gólů v nejvyšší soutěži, na což potřeboval pouze 131 střetnutí. Rychleji to dokázal jen Alan Shearer (113). Jubileum slavil také dánský záložník Christian Eriksen, který si vstřelil 100. gól v kariéře. 

Moyes ukořistil první skalp soupeře

Nervózní londýnské derby rozhodl rakouský záložník Marko Arnautovic premiérovou trefou v dresu domácích po letním přestupu ze Stoke. V 6. minutě si na hranici pokutového území narazil míč s Lanzinim a přesnou střelou k levé tyči překonal brankáře Courtoise.

Álvaro Morata z Chelsea v utkání s West Hamem
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

Poté už měli příležitosti skórovat hlavně hosté, ale Kanté se Zappacostou neuspěli a šest minut před koncem zahodil slibnou šanci i kanonýr Morata.

"Blues" proto přišli o sedmizápasovou neporazitelnost v Premier League. "Hammers" naopak po osmizápasovém čekaní získali plný počet bodů a poprvé se radovali pod vedením nového kouče Davida Moyese.

Bony vystřelil tři body, Benteke zahodil výhru v nastavení

Dosud poslední Swansea ukončila šňůru sedmi utkání bez vítězství. Doma porazila 1:0 West Bromwich a poskočila ze dna tabulky. O jediný gól se postaral bývalý hráč pražské Sparty Wilfried Bony, jenž skóroval ve druhém klání po sobě. To se mu v anglické lize povedlo poprvé za poslední tři roky.

Na poslední místo klesli hráči Crystalu Palace, kteří remizovali 2:2 s Bournemouthem i proto, že v nastaveném čase neproměnili penaltu. Smutným hrdinou se stal Christian Benteke. Belgický forvard nedokázal skórovat ani z jedné z posledních 24 střel na branku soupeře. Za Bournemouth dvakrát rozvlnil síť Jermain Defoe.

Střídající "žolík" Giroud zařídil Arsenalu alespoň bod

Skóre utkání na St. Mary's Stadium otevřel už ve 3. minutě Charlie Austin, který obdržel nezištný pas od Tadiče a chladnokrevně překonal Čecha. Anglický forvard potvrdil formu z posledních utkání: ve čtyřech zápasech nastřílel stejný počet branek. Vzápětí se mohl prosadit podruhé, ale přízemní střelu český gólman zneškodnil a bezchybně zakročil i v 27. minutě proti Ward-Prowsovu přímému kopu.

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal remizoval v Southamptonu 1:1

Vyrovnat mohl Ramsey, jeho střelu k pravé tyči však Forster chytil. V 62. minutě se do velké šance dostal domácí southamptonský Romeu a zpoza vápna trefil břevno. Bertrand následně unikl obraně "Kanonýrů" a přehodil Čecha, nicméně míč skončil vedle branky.

V 84. minutě ohrozil z přímého kopu domácího gólmana Sánchez a tři minuty před koncem si chilský reprezentant připsal asistenci, když našel přesným centrem ve vápně Oliviera Girouda a francouzský útočník hlavou zakončil přesně. Jakožto střídající hráč dal za Arsenal v Premier League už 17 branek, což se předtím povedlo jen Olemu Gunnarovi Solskjaerovi v Manchesteru United.

Anglická fotbalová liga - 16. kolo:

West Ham United - Chelsea 1:0 (6. Arnautovic), Burnley - Watford 1:0 (45. Arfield), Crystal Palace - Bournemouth 2:2 (41. Milivojevič z pen., 44. Dann - 10. a 45.+3 Defoe), Huddersfield - Brighton 2:0 (12. a 43. Mounié), Swansea - West Bromwich 1:0 (81. Bony), Tottenham - Stoke 5:1 (54. a 65. Kane, 21. vlastní Shawcross, 53. Son Hung-min, 74. Eriksen - 81. Shawcross), Newcastle - Leicester 2:3 (4. Joselu, 73. Gayle - 20. Mahriz, 60. Gray, 86. vlastní Ayoze Pérez), Southampton - Arsenal 1:1 (3. Austin - 88. Giroud), Liverpool - Everton 1:1 (42. Salah - 77. Rooney z pen.), Manchester United - Manchester City 1:2 (45.+2 Rashford - 43. Silva, 54. Otamendi).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články